Achter het nieuws: de Israëlische levenslijn naar Gaza

ALLE dagen rijden nieuwe vrachtladingen met hulpgoederen de Gazastrook binnen. Van januari 2009 tot vandaag juli 2010, werden ELKE maand tussen de 12.000 en 15.000 ton hulpgoederen afgezet in Gaza

Achter het Nieuws: De Israëlische humanitaire levenslijn naar Gaza

Ondanks de voortdurende aanvallen door Hamas, houdt Israël een permanente humanitaire corridor open voor de transfers van voedselhulp en humanitaire bevoorrading van de Gazastrook, die wordt gebruikt door internationaal erkende organisaties zoals de Verenigde Naties en het Rode Kruis.

Humanitaire hulp, ondanks aanvallen van Hamas

Ondanks de aanvallen van Hamas, houdt Israël een permanente humanitaire corridor open voor de overdracht van aan bederf onderhevige levensmiddelen en basisproducten naar Gaza. Deze doorgang wordt gebruikt door internationaal erkende organisaties zoals de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Ruim een miljoen ton humanitaire hulpgoederen zijn Gaza vanuit Israël binnengebracht tijdens de afgelopen 18 maanden, wat ongeveer gelijk staat aan bijna een ton steun voor elke man, vrouw en kind in Gaza. Voor een waarde van miljoenen dollars aan internationale voedselhulp stromen continu via het Israëlische humanitaire apparaat, om ervoor te zorgen dat er geen voedseltekorten ontstaan in de Gazastrook.

Eten en benodigdheden werden zes dagen per week verscheept vanuit Israël naar Gaza. Deze goederen werden behandeld via hulporganisaties of via de particuliere sector in Gaza. Grote hoeveelheden essentiële voedingsmiddelen, zoals babyvoeding, tarwe, vlees, zuivel en andere bederfelijke waren werden op dagelijkse en wekelijkse basis overgebracht naar Gaza. Meststoffen die niet kunnen worden gebruikt om explosieven aan te maken werden naar de Gazastrook vervoerd, net zoals aardappelen zaden, bevruchte eieren, bijen en uitrusting voor de bloemenindustrie. In 2009 allen al werden meer dan 738.000 ton voedsel en voorraden opgenomen in de Gazastrook. Foto’s in de lokale kranten laten lokale markten zien met fruit, groenten, kaas, kruiden, brood en vlees in overvloed om de 1,4 miljoen inwoners van Gaza te voeden.

In het eerste kwartaal van 2010 (januari-maart), werden 94.500 ton goederen getransporteerd in 3.676 vrachtwagens naar de Gazastrook; 48.000 ton voedsel producten en 40.000 ton tarwe, 2.760 ton rijst; 1987 ton van kleding en schoeisel; 553 ton melkpoeder en babyvoeding. In een gemiddelde week heeft het IDF de overdracht gecoördineerd van honderden vrachtwagens met ongeveer 15.000 ton hulpgoederen. Tijdens de week van 18 mei 2010 waren er meer dan 100 vrachtwagens met diervoeder, 65 vrachtauto’s met groenten en fruit, 22 vrachtwagens met suiker, ongeveer 27 vrachtwagens vlees, gevogelte en vis; en 40 vrachtauto’s met zuivelproducten. Tijdens de feestdagen verhoogt Israël het aantal transfers. Tijdens de islamitische heilige dagen van de Ramadan en van Eid al-Adha, heeft Israël ongeveer 11.000 stuks vee verscheept naar de Gazastrook.

Handhaving van medische hulp voor iedereen in nood

De medische levenslijn

Geen enkele Palestijn wordt medische verzorging in Israël geweigerd. Echter, wanneer de Hamasregering geen vergunningen willen verlenen voor medische zorg, kan de Israëlische regering uiteraard niets doen om de patiënt te helpen. Israël vergemakkelijkt alle gevallen van medische behandelingen afkomstig uit Gaza, tenzij de patiënt een gekende terrorist is. Israël houdt een speciale corridor open voor het vervoer van medische patiënten vanuit Gaza, en ongeveer 200 leden medisch personeel leggen minstens elke maand een bezoek af aan de Gaza via de grenspost. Israël helpt ook met het coördineren van het vervoer van Jordaanse artsen in en uit de Gaza.

Over heel 2009 verlieten 10.544 patiënten en hun begeleiders de Gazastrook voor medische verzorging in Israël. Daarnaast vonden vanuit de Gaza nog eens 382 evacuaties bij medische noodgevallen plaats. De Hadassah Medical Organization in Jeruzalem doneert jaarlijks 3 miljoen dollar hulpgelden om Palestijnen te behandelen in Israël. In navolging van de paniek die uitbrak naar aanleiding van de varkensgriep epidemie werd drie Israëlische hospitalen gereserveerd voor de behandeling van patiënten uit de Gazastrook en werden er 44.500 vaccinaties uitgevoerd in de Gazastrook. Sinds 2005 hebben Palestijnen meer dab 20 keren de speciale regeling voor Patienten uit de Gaza misbruikt om aanslagen uit te voeren in Israël.

Medische apparatuur

In 2009 werd ongeveer 4.883 ton medische apparatuur en medicijnen naar de Gaza uitgevoerd.

In het eerste kwartaal van 2010, werden vanuit Israël 152 vrachtwagens geladen met geneesmiddelen en medische apparatuur verscheept naar Gaza. In een typische week (mei 2010), werden zo’n 37 vrachtwagenladingen met hygiënische producten verscheept naar Gaza doorheen de grensovergangen. Daarnaast werd onlangs een nieuwe CAT-scanmachine verzonden naar Gaza. In 2009 coördineerde Israël de overdracht van medische apparatuur voor gehandicapten waaronder rolstoelen, krukken en EHBO-kits. Andere apparatuur werd verscheept naar Gaza onder meer hartmonitoren, baby sondevoeding, tandheelkundig materiaal, medische boeken, ambulance nooduitrusting, kunstledematen en slaapzakken voor baby’s.

Bouwen aan de toekomst: infrastructuur en economische hulp

Bouwmaterialen

Terwijl de import van cement en ijzer in Gaza wordt beperkt sinds die worden gebruikt door de Hamas om er raketten mee te maken en bunkers te bouwen, wordt de invoer van vrachtwagenladingen van cement, ijzer en bouwmaterialen zoals hout en ramen regelmatig gecontroleerd door de betrokken internationale partijen. Reeds in het eerste kwartaal van 2010, werden 23 ton ijzer en 25 ton cement overgebracht naar de Gazastrook. Op 13 mei 2010, stond Israël de levering toe van ongeveer 39 ton bouwmaterialen aan te Gaza om te helpen bij de heropbouw van een beschadigd ziekenhuis.

Het materiaal voor het Al Quds ziekenhuis werd overgebracht nadat eerst de veiligheidscontrole en Franse garanties erover waakten dat de bouwmaterialen niet naar elders zouden worden omgeleid. Op 24 mei 2010 opende Israël de grenspost Kerem Shalom voor 97 vrachtwagens die geladen waren met hulpgoederen, waaronder zes trucks geladen met 250 ton cement en een vrachtwagen geladen met vijf ton ijzer voor het uitvoeren en bemannen van projecten van de UNRWA.

Elektriciteit

Volgens het VN-rapport van mei 2010, is 120 megawatt (meer dan 70%) van de elektriciteit in de Gazastrook afkomstig van het Israëlische elektriciteitsnet, terwijl 17 megawatt wordt geleverd door Egypte en 30 megawatt wordt geproduceerd door een elektriciteitscentrale in Gaza City. Sinds januari 2010 is er sprake van verslechtering van de levering van elektriciteit aan de Gazastrook sinds het regime van Hamas niet bereid de rekeningen te betalen voor de brandstof om de elektriciteitscentrale in Gaza City te kunnen exploiteren.

Gedurende 2009 heeft Israël 41 vrachtwagens met materiaal voor het onderhoud van elektriciteitsnet van de Gazastrook de grens doorgelaten. Israël versoepelde de levering van de brandstof over de grens maar stelt dat het oneigenlijk gebruik van brandstof van de binnenlandse energieproducenten voor andere doelen, in haar geheel een beslissing is van Hamas. Meer dan 133 miljoen liter brandstof werden vanuit Israël aan Gaza geleverd tijdens de afgelopen 18 maanden.

Rioolwater

Tijdens het eerste kwartaal van 2010, hebben de Verenigde Naties samen met Israël de overdracht van materialen gecoördineerd om de capaciteit van het pompstatio voor de zuivering van rioolwaters op te waarderen. In 2009 brachten 127 vrachtwagens meer dan 3.000 ton hypochloriet over naar de Gazastrook bestemd voor waterzuivering. Bovendien brachten 48 vrachtwagens uitrusting over voor de verbetering van de sanitaire voorzieningen die hebben geleid tot een aanzienlijke vermindering van het afval in de Beit Lahya faciliteit./p>

Economie

De Verenigde Staten, Israël, Canada en de Europese Unie hebben de tegoeden bevroren van het Palestijnse regime van Hamas sinds die begin 2006 aan de macht kwam en die erkend werd als een terreurorganisatie. Israël heeft maatregelen genomen om de handel te ondersteunen, het bankwezen en de bestaande financiële markt in de Gazastrook. Gazanen produceren veel van hun eigen voedselproducten, waaronder olijven, citrusvruchten, fruit, halal vlees en zuivelproducten. Primaire export vanuit Gaza zijn snijbloemen en citrus, met handelspartners als Israël, Egypte en de Westelijke Jordaanoever. In 2009 werden 7,5 miljoen ton aan bloemen en 54 ton aardbeien geëxporteerd uit Gaza in samenwerking met Israël.

In 2009 werden 1,1 miljard sjekel (ongeveer 250 miljoen dollars) overgeheveld naar de Gazastrook voor de lopende activiteiten van de internationale organisaties en om de salarissen van de werknemers van de Palestijnse Autoriteit te betalen. 40 miljoen beschadigde bankbiljetten werden vervangen door nieuwe bankbiljetten en op verzoek van de Palestijnse Monetaire Fonds, werden 282,5 miljoen sjekel van Gazaanse banken overgedragen aan de Israëlische banken.

In februari 2010 werd een overeenkomst bereikt met het National Insurance Department van de Palestijnse Autoriteit om ervoor te zorgen dat de pensioenen worden uitgekeerd aan hen die ooit in Israël waren tewerk gesteld. Die fondsen werden overgedragen bij banken in Judea en Samaria, terwijl de Palestijnse Autoriteit de verantwoordelijkheid kreeg voor de verdeling van die geldmiddelen aan de rechtmatige gepensioneerden in Gaza.

Bevordering van hoop en vertrouwen – Levenskwaliteit in Gaza

De cyclus van het leven

• Verwachte levensverwachting in de Gazastrook (2010) is 73,86 jaar, dat is hoger dan bijvoorbeeld in Estland, Maleisië, Jamaica en Bulgarije.

• De zuigelingensterfte in Gaza is 17,71 per 1000, en dat is beter dan in China, Jordanië, Libanon en Thailand.

• De vruchtbaarheid ligt op ongeveer vijf kinderen per gezin, dat vergelijkbaar is met veel Afrikaanse landen zoals Rwanda en Senegal.

Gezondheidszorg

Palestijnse gezinnen krijgen dezelfde gesubsidieerde gezondheidszorg als Israëliërs, ongeveer 10% van de kosten voor dezelfde behandeling in de Verenigde Staten.

Schoolkinderen

Israël verdeelt de schoolbenodigdheden die worden toegeleverd door de UNRWA waaronder notebooks, schooltassen, schrijfmateriaal en tekstboeken. Israël coördineert momenteel de verdeling van 200.000 laptopcomputers voor schoolkinderen in Gaza en de levering van 74 zeecontainers die zullen worden omgebouwd tot klaslokalen in Gaza.

In het eerste kwartal van 2010 heeft Israël 250 vrachtwagens met materialen voor het zomerkamp van de UNRWA doorgelaten, waaronder materiaal voor kunst- en handenarbeid, zwembaden, opblaasbaar speelgoed, ijscrèmemachines, muziekinstrumenten, kleding en sportartikelen.

Electronisch leven

Ongeveer 20% van de bevolking van Gaza bezit een personal computer – dat is meer dan bijvoorbeeld Portugal, Brazilië, Saoedi-Arabië of Rusland. Zij hebben toegang tot ADSL en dial-up Internet service, provided door een van de vier providers.

Ongeveer 70% van de Gazanen bezitten een televisietoestel en radio en hebben de mogelijkheid van een satelliet verbinding of de ontvangst van de nationale omroep van de Palestijnse Autoriteit of Israëlische zenders.

Gaza heeft een goed ontwikkeld netwerk voor vaste telefonie en uitgebreide mobilofoondiensten die geleverd worden door PalTel (Jawwal) en de Israëlische provider Cellcom.

Volgens een rapport van USAID, beschikken 81% van de huishoudens in Gaza over een mobilofoon. Jawwal, de mobilofoonprovider van de Palestijnse Autoriteit heeft meer dan een miljoen abonnees.

Reizen

Ondanks de inherente gevaren, laat Israël Gazans en bezoekers toe om te reizen tussen de Gazastrook en Israël, van Gaza naar Judea en Samaria (op de westelijke oever van de Jordaanrivier) en zelfs naar het buitenland als het om een medische behandeling gaat, of ook voor religieuze bedevaarten en zakenreizen. Waar mogelijk staat Israël diplomatieke activiteiten toe en voor de handel en de commercie met de Gazastrook.

In aanvulling op de reizen om medische redenen, kregen 21.200 activisten van internationale organisaties en meer dan 400 diplomatieke delegaties de toelating om naar de Gazastrook te reizen, terwijl 2.200 Palestijnen in dienst van internationale organisaties reisvergunningen kregen uit de Gazastrook.

147 vergunningen werden verleend aan Palestijnse studenten voor academische studies over de hele wereld en er werd een speciale toestemming gegeven aan Gazaanse voetballers om te trainen in Judea en Samaria en om deel te nemen aan internationale wedstrijden in het buitenland.

Tijdens de kerstvakantie werden ongeveer 400 vergunningen verleend aan Gazanen die Bethlehem wilden bezoeken en 100 vergunningen om naar het buitenland te reizen. Daarnaast werden 257 vergunningen verleend aan ondernemers uit de Gazastrook om hun handelsactiviteiten te vergemakkelijken.


Bronnen: Israel Ministry of Foreign Affairs: Behind the Headlines: The Israeli humanitarian lifeline to Gaza van 25 mei 2010