Hezbollah en Syrië bouwen scheidings Muur aan grens met Libanon

De Israëlbashers waar ook ter wereld – en hun leger telt miljarden volgelingen – kennen uiteraard maar één scheidings MUUR en dat is de Israëlische Veiligheidsmuur die een deel van Samaria en Judea op de westelijke oever van de Jordaan afscheidt van de rest van Israël, zodat het voor terroristen een erg moeilijke zaak is geworden om nog aanslagen in Israël te plegen. Dat is het enige doel van die muur. In feite is deze muur slechts 63 kilometer lang en is het overgrote deel ervan een gewoon afsluithekken. Weinig meer dan een draad dus. Uiteraard zijn er vele plaatsen in de wereld waar een MUUR of meerdere muren werden opgetrokken, maar vermits Israël de staat van de Joden is, is er maar één muur in de wereld die de wereld zorgen baart en die zelfs door de fanatieksten onder hen een apartheidsmuur wordt genoemd. Waar zij dat vandaan hebben gehaald mag Joost weten.

Intussen weten we dankzij Brabosh.com en zijn makkers, dat er ook in Gaza een Muur bestaat die niet van Israëlische makelij is met name de muur aan de zuidelijke grens van de Gazastrook met Egypte. De zogenaamde Egyptische Muur dus, die de Egyptenaren onlangs zijn beginnen versterken tot 30 meter diep onder de grond om de smokkeltunnels af te sluiten. Zoals kon verwacht worden vind Hamas dat niet leuk. Maar er is in dit deel van het oorlogsgebied van het Midden-Oosten nog een geplande nieuwe muur in opbouw en dat is een muur tussen Syrië en Libanon. Benieuwd of de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deze nieuwe muur in het M-O zullen veroordelen. Behalve de Veiligheidsmuur in Israël werd er nooit geen andere muur waar ook ter wereld voorwerp van een VN-resolutie. Zolang Israël er niet in betrokken is, bestaat er geen interesse voor en komt het er gewoon niet van. Zo is dat altijd geweest en zo zal dat altijd blijven. Kleef er ergens een Davidster op en je hebt meteen ieders aandacht. Raar maar waar.

Grens tussen Libanon en Israël

Syria, Hizbullah are building a massive wall in eastern Lebanon

Hezbollah en Syrië zijn begonnen met de bouw van een massieve versterkte muur, die loopt van Rashaya al-Wadi in het westen, via de Libanese hellingen op de Hermonberg (85 kilometer ten zuidoosten van Beiroet) in het zuiden, tot aan de stad Aita el-Foukhar in het noorden van de Libanese Bekavallei, zo hebben militaire bronnen aan debkafiles bekend gemaakt. De structuur, die 22 kilometer lang parallel zal lopen met de Libanees-Syrische grens, belooft een van de grootste versterkte structuren in het Midden-Oosten te worden. De muur wordt speciaal ontworpen als een obstakel tegen een Israëlische tank legereenheden als die zouden willen doorstoten vanuit Libanon naar de Syrische hoofdstad Damascus. Van zodra de muur is afgewerkt zal die een belangrijk Libanese grensgebied isoleren – 14 kilometer breed en 22 kilometer lang – van de rest van het land en geplaatst worden onder de militaire controle van de Syrische Hezbollah.

Gebied waar de scheidings Muur wordt gebouwd

Deze regio wordt het meest bewoond door Druzen en christenen. Het project werd mogelijk gemaakt in het afgelopen jaar, nadat de Libanese Druzen-leider, Walid Jumblatt, zich afkeerde van zijn pro-westerse trouw en zijn partij in het pro-Syrische kamp gooide, in alliantie met de Syrische president Bashar Assad en Hezbollah secretaris Hassan Nasrallah en zich aldus verkocht aan het militair bondgenootschap onder leiding van Iran. Achter de muur in opbouw kunnen Hezbollah en Syrië vrij wapens smokkelen weg van alle nieuwsgierige ogen van buitenaf, terwijl Syrië haar beide voeten nog wat steviger kan inplanten in Libanon.

In ieder geval, zoals debkafile de feiten heeft onthuld, hebben zij een uitvlucht gevonden voor het verkrijgen om hun scudmissiles aan de overkant van de grens te krijgen door er twee Hezbollahbrigades aan de Syrische kant van de grens te stationeren voor het opleiden van de manschappen in de nieuwe raketten. Wanneer de Israëliërs hebben gefaald om hun dreigement hard te maken om deze raketten te vernietigen vanaf het ogenblik dat zij in de handen van Hezbollah zouden terecht zijn gekomen, hebben Damascus en Hezbollah thans de handen vrij om verder te gaan met Deel Twee van hun plan voor de militarisering van Libanon – eerst de transformatie van de Hezbollah-milities naar een modern leger met geavanceerde wapens en dan nu het optrekken van een versterkte Muur en het creëren van een door Syrië gecontroleerde bufferzone op Libanees grondgebied, 55 kilometer ten oosten van Beiroet en 35 kilometer ten noorden van Zuid-Libanon en de Israëlische grens.

Volgens militaire bronnen, wil Syrië de toegang tot dat gebied uit de handen houden van de Libanese militairen behalve voor Hezbollah. Syrische troepen, officieren en wapenopslagplaatsen werden daar gebaseerd en onderhouden om permanent paraat te zijn vanaf het ogenblik dat de oorlog zou losbarsten. Syrië staat op het punt om een ander strategisch punt onder haar controle te krijgen met name het gebied van Rashaya Al-Wadi, gelegen aan het zuidelijkste punt van de nieuwe muur: dit schilderachtige dorp beheerst de toegang tot de Taimvallei, vanwaaruit een groot aantal waterlopen uitmonden inde Jordaanrivier en de Zee van Galilea van water voorzien; voor het eerst in vele jaren, zal Damascus haar hand kunnen leggen op een van de belangrijkste waterbronnen van de Israëlische staat.

Tevreden dat de regering-Netanjahoe continu op haar handen blijft zitten, verbergen Syrië en Hezbollah niet langer de gemaakte vorderingen aan de massieve Libanees-Syrische Muur. Lange konvooien van vrachtwagens worden gezien die vanuit Syrië het gebied binnenrijden, geladen met cement en andere bouwmaterialen. Bronnen in het Midden-Oosten melden dat het project zo immens groot is en het werk zo intensief, dat de winkels in Damascus zonder cement zijn geraakt waardoor veel andere bouwwerken in Syrië stilliggen.

Hieronder kaart met stellingen van Hezbollah, Debka-files januari 2010


Bronnen: Updated News: Syria, Hizbullah are building a massive wall in eastern Lebanon van 16 mei 2010