Vervalste foto bewijst dat in het M-O niet veel veranderd is

Nasser en Moshe Dayan - klik op het beeld voor een volledig zicht op het krantenbericht

Faked Photograph Shows How The Middle East Hasn’t Changed Much

door Barry Rubin

Ah, die jaren 1950 toch, dat waren nog eens tijden! We zijn maart 1958. In Egypte mobiliseert president Gamal Abdel Nasser de Arabische straten om de meer traditionele en gematigde regimes omver te werpen, onder het spuiten van anti-westerse demagogie.

Barry Rubin

Een van de belangrijkste regimes is dat van Irak, onder de regering van Nuri al-Said. Hoe kunnen de Irakezen zich nu meten met Nasser, wetende dat zij ofwel zijn propaganda moeten counteren of sterven? Simpel! De Israëlische bogeyman [kwelduivel] wordt weer eens opgevoerd. (Hoe sommigen dingen ook nooit veranderen!) Dus publiceert de Iraakse krant Al-Qarandel op 28 maart 1958 de foto hierboven, uiteraard een vervalsing, om te ‘bewijzen’ dat Nasser in feite een zionistische agent is die net een vergadering heeft gehouden met de Israëlische generaal Moshe Dayan.

Het deed de Iraakse regering geen goed. Een paar weken later werd tijdens een staatsgreep de monarchie verdreven en kwam er een met de Britten geallieerd regime aan de macht, ter vervanging van de radicale Arabisch-nationalistische regering met veel communistische invloeden. Nuri werd op beestachtige wijze vermoord. Het Arabisch-nationalistische regime richtte een reusachtig bloedbad aan onder de communisten om vijf jaar later zelf omver te worden geworpen. En zo ging dat maar verder.

Het tot zondebok maken van Israël, het vervalsen van materiaal over dat land, en het zich prostitueren door de media tijdens dergelijke campagnes, is niets nieuws onder de zon. Maar het spel raakte inmiddels goed bekend over de hele wereld [denk maar aan de fotovervalsingen van het persagentschap Reuters tijdens het Free Gaza Flottielje incident van 31 mei j.l.]. Degenen die zich met dergelijke bezigheden amuseren, zouden zich beter mogen bezinnen hoe dergelijke frauduleuze inspanningen niet degenen heeft kunnen redden die ze in het verleden eigenhandig de wereld hebben ingezonden.

Ik heb zovele fascinerende zaken ontdekt in de Verenigde Staten en documenten van de Britse regering die aantonen dat in het Midden-Oosten niet zo veel is veranderd. Maar in die dagen vooraleer iedereen Photoshop gebruikte, was het maken van een geloofwaardige vervalste foto veel moeilijker, zoals u zelf kan vaststellen. Met dank aan Professor Michael Doran, die daarmee afkwam in het Nationaal Archief.


Bronnen: Faked Photograph Shows How The Middle East Hasn’t Changed Much door Barry Rubin van 26 juli 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.