Dierenmishandeling in de ZOO van Gaza [1]

Gaza City, 8 juli 2007: Leeuwin Sabrina in de dierentuin van Zeitoun in de Gazastrook

De Palestijnen houden van dieren maar of zij goed zorgen voor hun dieren patrimonium is een ander verhaal. In de Palestijnse gebieden zijn een drietal dierentuinen bekend. Op de Westelijke Jordaanoever is er de Qalqilya Zoo met een oppervlakte van ongeveer 20.000 meter, die gesitueerd is in het landbouwersdorpje Qalqilya op de westelijke punt van Samaria (Westoever). Die dierentuin opende haar deuren in 1986. De Qalqilya Zoo is de enige dierentuin op de Westoever. In de Gazastrook bestaan twee dierentuinen met name een kleine zoo in Rafah, die helaas in 2004 bezweek onder het geweld van de oorlog. In die zoo bevonden zich enkele struisvogels, kangoeroes en krokodillen alsmede een jaguar die de trots van de zoo was.

Een andere dierentuin werd op het einde van 2005 geopend in Zeitoun, de Gaza Zoo beter bekend als de Marah Land Zoo waarover dit artikel gaat. Deze dierentuin is helaas bijna enkel op een negatieve wijze in het nieuws gekomen. En voor echte dierenliefhebbers zoals ik hadden al deze dierentuinen in oorlogsgebied beter helemaal niet bestaan en het is dan ook met veel weerzin dat ik hun verhaal in een notendop in de aandacht breng. Sommigen beweren dat deze dierentuinen veel betekenen voor de bewoners van het oorlogsgebied en de hoop in stand zou houden om ooit weer een normaal leven te leiden. Dat zou best zo kunnen zijn, maar daar hebben die arme dieren natuurlijk niks aan. Die kreperen alleen maar tot ze totaal uitgeput, verwaarloosd en uitgehongerd door hun poten zakken en sterven. Mogen de onderstaande beelden hopelijk voorzitter Michel Vandenbosch van GAIA uitnodigen tot flink wat protest!

De Marah Land Zoo van Gaza

Gaza Zoo (ook bekend als Marah Land Zoo) is een kleine particuliere dierentuin, gelegen langs Salahadinstraat in Zeitoun in de Gazastrook. De Marah Land Zoo opende haar deuren op het einde van 2005, met het geld van de locale overheid en vooral veel geld van internationale niet-gouvermentele organisaties (ngo’s). Er waren op de faciliteit 40 soorten dieren, een jeugdbibliotheek, een speeltuin en een cultureel centrum gevestigd. De dierentuin voor de dieren hebben, net zoals de lokale bevolking overigens, erg geleden als gevolg van de oorlogssituatie in de Gazastrook en de dierentuin kwam vaak op een negatieve wijze in de internationale media. De dierentuin werd zwaar beschadigd tijdens de oorlog 2008-09.

Leeuwin Sabrina (voorgrond) loopt in haar kooi in de zoo van Gaza met haar broer Sakher in deze foto van 2007. Deze twee leeuwen overleefden het Israëlisch offensief in januari 2009 tegen de terreurorganisatie Hamas thans anderhalf jaar geleden

De dierentuin heeft naast hun locale trots met name de twee leeuwen, meerdere arenden, enkele duiven, enkele vossen, een Egyptische mangoest, een onbekend aantal katten, honden, pony’s, wolven, ganzen, schildpadden, herten, apen, kippen, fazanten, pauwen en een kameel. Sommige verloren het leven tijdens de schermutselingen. Een van de twee leeuwen van de dierentuin, met name de leeuwin Sabrina, werd net zoals de andere dieren in de dierentuin, doorheen de tunnels vanuit Egypte de Gazastrook binnen gesmokkeld. De leeuwin werd gestolen in 2005 en bleef vermist tot een commando de leeuwin terugvonden tijdens een raid op het huis van een bende smokkelaars in verdovende middelen.

Gaza, 8 oktober 2009. Palestijnse jongens berijden in de Marah Land Zoo in Gaza City twee ezels die werden beschilderd om op zebra’s te lijken

Een van de meest bekende verhalen die internationale media haalden was toen enkele ezels werden beschilderd zodat ze op zebra’s zouden lijken. Mohammed Bargouthi vertelde aan de pers “dat als gevolg van meer dan twee jaar Israëlische belegering van de Gaza en de sluiting van de grensovergangen, ik niet meer in staat was om zebra’s te importeren vanuit Afrika naar onze dierentuin. Dan is bij mij het idee opgekomen: breng twee binnenlandse gewone witte ezels, en beschilder ze met zwarte strepen. Het is moeilijk om een echte zebra uit Egypte naar Gaza te smokkelen, ten eerste, ze zijn te zwaar, en ten tweede, het kost ongeveer 50.000 dollar om een zebra te kopen uit Afrika en het dier doorheen het gebied naar de grens te smokkelen en doorheen de tunnels. Maar, dacht ik, met een zebra in mijn dierentuin is het erg belangrijk voor de kinderen om alle soorten wilde dieren te zien van de jungle en de woestijn, en zo is dat idee bij mij opgekomen.”

Oorlogsgeweld tijdens Op. Cast Lead
Januari 2009. Oorlogsgeweld tijdens Op. Cast Lead

De Zoo in oorlogsgeweld

Tijdens Operatie Cast Lead, de Israëlische oorlog tegen Hamas in de Gazastrook van 28 december 2008 tot 18 januari 2009 met het doel een einde te maken aan het afschieten door Hamas vanuit Gaza van duizenden raketten en mortieren op willekeurige Israëlische doelwitten en dorpjes in Zuid-Israël, kwam ook de Gaza Zoo in het oorlogsgebied te liggen. Wanneer soldaten van het IDF de Zoo bereiken, treffen zij daar ontstellende taferelen aan van afgemaakte, uitgehongerde en verwaarloosde dieren. De beschuldigingen vliegen over en weer. De Palestijnse propaganda draaide op volle toeren en de Arabieren van Hamas beweerden dat de dieren waren omgekomen toen Israëlische soldaten hun geweren en mitrailleurs leegschoten op de weerloze dieren en ook de dierenkooien zouden gebombardeerd hebben.

Echter, de waarheid kwam zoals altijd snel aan het licht. Bleek dat Hamas de maanden en weken voor de Gaza-oorlog begon, de dieren nauwelijks of niet meer gevoederd hadden. Dat heb je nu eenmaal als je met mensen te maken hebt die voortdurend de neiging hebben om hun kinderen te gebruiken als zelfmoordterroristen en als menselijk schild te gebruiken, zeker ook niet het leven zullen sparen van hun dieren! Op de bijgevoegde videobeelden hieronder van 11 januari 2009  is te zien hoe de hele Gaza Zoo en de school vlak in de buurt helemaal ondermijnd werden met booby traps.

De kooien vande dieren en een kamer in de school waren helemaal vol gestouwd met wapens. IDF woordvoerster Avital Leibovich zei. “In het ene district (de buurt van de dierentuin) met meer dan 150 woningen, waren meer dan 30 booby-traps geplaatst. Nadat Hamas de booby-traps in elk huis had geplaatst, verlieten de bewoners hun huizen.” Hoe dan ook is de behandeling van dieren binnen de islamitische samenleving een twijfelachtige zaak en dat doet de spanningen oplaaien aan het oppervlak. In de tweede plaats redde het IDF het leven van de verwaarloosde dieren die werden achtergelaten door de Arabieren, die alleen nog maar zichzelf dachten. De Arabieren gebruikten de dierentuin als wapen- en munitieopslagplaats net zoals ze dat ook deden met moskeeën, ziekenhuizen, scholen en particuliere woningen. Misschien dat Arabieren wel een volk zijn van dierenliefhebbers maar het zijn zeker geen minnaars van de waarheid!

Hierna schrijnende beelden hoe de Zoo er tegenwoordig bijstaat.

De Marah Land Zoo 2 december 2009 in Gaza

Eén zielige kleine kameel heeft de ellendige verzorging overleefd…
Bij gebrek aan dieren en om geld uit te sparen (op het voeder), dan maar een huiskat in de zoo opgesloten
Hetzelfde als hierboven, in dit geval enkele gewone straathonden…
Wel ja, een zebra dus… of was het nu een ezel?
Een uitgemergelde leeuw overleeft in de schaduw van zijn eigen graf. Hoe lang gaat deze dierenmishandeling nog duren?


Bronnen: The Rag Blog: Israeli Assault on Gaza: Not Even the Zoo Animals Were Spared van 7 februari 2009; Ynet News: Gaza: IDF uncovers booby-trapped school, zoo van 11 januari 2009; Gaza Zoo uit Wikipedia