Hamas verbiedt vrouwen het roken van waterpijpen

Omdat de propagandaoorlog tegen de Israëlische bezettingsmacht in het slop zit, verandert de Palestijnse Hamas zich in de Gazastrook meer en meer in een zelfbenoemde zedenwachter. De laatste ingreep: In het weekend werd de door de Hamas gecontroleerde politie bevolen er op toe te zien dat vrouwen in het openbaar geen waterpijpen roken. Het roken in het openbaar zou in strijd zijn met de zeden en veroorzaakt bovendien scheidingen, zoals een woordvoerder van de politie verklaarde. Volgens hem komt het regelmatig voor dat echtgenoten zich van hun vrouwen laten scheiden, wanneer ze hun vrouwen betrappen.

Een café in Caïro waar vrouwen wel waterpijp mogen roken

Politieagenten in burger controleren nu de koffiehuizen aan de rand van de Middellandse Zee. Er heerste aanvankelijk enige verwarring over het feit of het rookverbod zowel voor mannen als voor vrouwen geldt. Voor de zekerheid werden in de café’s daarom maar geen shisha’s meer aangeboden. Toen vrijdagavond een met een pistool bewapende man in burger in Café Al-Shera een controleronde maakte, knikte hij tevreden, omdat hij nergens het blubberen van waterpijpen hoorde. Op de vraag hoelang het verbod zou duren, antwoordde hij nors: “Tot we nieuwe bevelen krijgen!”.

De Hamas maakt een ietwat eigenaardige indruk wanneer het gaat over dergelijke bevelen. Vorig jaar werd ook al een verbod uitgevaardigd voor het roken van waterpijpen door vrouwen. Een ander directief luidde, dat mannen niet meer mochten werken in hun eigen dames-kapsalon. Meestal werden deze bevelen dan na een paar dagen niet meer opgevolgd, maar werden weer in kracht gezet na een slecht weekend van een Hamas-Politiechef en zich zo wilde profileren. In de Gazastrook vormen zich steeds meer islamitische splintergroepen die Hamas een doorn in oog zij en daarom voelt zij zich verplicht te bewijzen dat zij de sterkere is en de betere zedenwachter. Zelfs vrouwen in Iran roken waterpijp

Bronnen: Blogs Taz De: Hamas verbietet Frauen das Rauchen von Wasserpfeifen door Karim El-Gawhary; vertaald door DISSA als “Hamas verbiedt vrouwen het roken van waterpijpen” van 18 juli 2010

Een gedachte over “Hamas verbiedt vrouwen het roken van waterpijpen

Reacties zijn gesloten.