Hamas is tegen de opheffing van blokkade door Israël, smokkelhandel stort in elkaar

Het Israëlische besluit om de blokkade van Gaza te versoepelen heeft een vreemd effect op de regio: het heeft blijkbaar grote paniek veroorzaakt bij de kleinhandelaars van Gaza die daarop druk zijn beginnen uitoefenen op de regering. Sami Abu Zuhri, een woordvoerder van Hamas, zegt dat het akkoord [om de blokkade te versoepelen] “een samenzwering is van de Israëliërs, Arabieren en Europeanen om de heerschappij van de [door al-Fatah geleide] Palestijnse Autoriteit in Gaza weer te herstellen.”

Smokkelaars binnenkort werkloos?

Met als gevolg dat de terroristische organisatie Hamas de uitvoering van de grensovereenkomsten bestrijd zoals die werden voorgesteld door de Palestijnse Autoriteit en Israël. Dit, ondanks jaren van bittere klachten van Hamas, alhoewel duidelijk ongegrond, dat de blokkade door Israël een humanitaire crisis heeft veroorzaakt in de regio. Volgens de in Gaza uitgegeven Al Ayyam krant, beweren kleinhandelaars in kledij dat er in plaats van een gebrek er nu een overvloed aan keuzes is in hun markt.

tunnel00Het probleem is dat sinds Hamas de salarissen van haar personeel niet meer uitbetaalt, er ook minder klanten zijn die geld hebben om de goederen te kopen. Frisdrankfabrikanten en de meubelindustrie klagen ook, omdat zij niet willen concurreren met de lagere prijzen van Israëlische goederen. Beide hebben een beroep gedaan op de de facto regering van Hamas om de invoer van Israëlische producten te voorkomen, daarbij verwijzend naar hun vermogen om de behoeften van de lokale markt zelf van goederen te voorzien en de schrik dat zij hun eigen fabrieken moeten sluiten als ze niet competitief genoeg zijn in vergelijking met de ingevoerde producten.

Als gevolg van de goederen die nog steeds worden “ingevoerd” via de smokkeltunnels aan de grens tussen Gaza en Egypte alsmede andere smokkelgoederen die het gebied binnenraken met vrachtwagens, is er nu een overschot aan producten in de kleinhandel. Bovendien zijn de smokkelwaren uit Egypte van zo’n lage kwaliteit dat de kleinhandelaars ze niet meer aan de straatstenen kwijtraken.

Hulp aan Gaza met 60 procent gestegen

Terwijl Hamas achteruit trapt in haar beweringen dat Israël de bevolking uithongert door de stroom van hulpgoederen via de grensovergangen te beperken, heeft de nieuwe wijziging van het beleid geresulteerd in wat de kleinhandelaars in Gaza bestempelen als een overvloed van goederen in de regio. Gegevens die werden vrijgegeven door Coordinator of Government Activities in the Territories (CoGAT) voor juni toonde een toename met 60 procent van de steun die vanuit Israël via de Kerem Shalom grensovergang naar de Gazastrook gaat.

Een nieuwe, uit het personeel van de Palestijnse Autoriteit en CoGAT van het IDF, samengestelde organisatie werd opgericht om toezicht te houden op de veranderingen in het beleid en te werken aan het bevorderen van gecoördineerde projecten, die worden begeleid door de internationale gemeenschap. De task force werkt ook nog steeds aan het vinden van manieren om de capaciteit te verhogen van goederen die dagelijks worden overgebracht via de grensovergangen, volgens een verklaring van het bureau van de woordvoerder van het IDF.

Meer dan 3.000 vrachtwagens zijn vorige maand Gaza binnengetrokken via de grensovergangen van Kerem Shalom en in Karni. Bovendien, voorziet de Joodse staat nog steeds de regio van gas voor huishoudelijk gebruik (4000 ton) en voor verwarming (4 miljoen liter), en diesel (ongeveer 600.000 liter). Ongeveer 2.500 inwoners van de PA van Gaza zijn tijdens de maand juni naar Israël gereisd, en dat via de grensovergang in Erez die specifiek bestemd is voor menselijk verkeer. Het aantal is een sprong met maar liefst 25 procent ten opzichte van eerdere cijfers. In totaal heeft is aantal vrachtauto’s dat via de weg naar de Gazastrook is gereden via de Israëlische grensovergangen met 12 procent toegenomen, volgens de CoGAT.