Misleiding en bedrog: de echte agenda van de Free Gaza Movement onthuld

The Free Gaza Fraud

door Anav Silverman

Voor velen in de wereld is de 69-jarige Greta Berlin, woordvoerster en mede-oprichter van de Free Gaza Movement, een echte heldin. Berlin kreeg onlangs de internationale aandacht voor het orkestreren van het zogenaamde hulpflottielje voor Gaza, waarin Israël in interviews en artikelen “een terroristische staat” wordt genoemd. Samen met andere vooraanstaande leden van haar beweging, meestal gepensioneerde vrouwen die zich in Californië hebben gevestigd en er warmpjes bijzitten, heeft Berlin constant campagne gevoerd voor de Palestijnse zaak door simultaan anti-Israël retoriek uit te braken. Het ene gaat onvermijdelijk altijd samen met het andere.

Greta Berlin: Vrouwen- en mensenrechten in Gaza interesseren ons niet, alleen Israël vernietigen telt. Oude Jodenhaat in een nieuwe verpakking

Volgens The Guardian, zijn de collega’s van Greta van dezelfde generatie die in de jaren 1960 protesteerden als onderdeel van de anti-Vietnam beweging. De vier leidende activisten, die de communicatie en juridische activiteiten onder hun hoede hadden tijdens de Free Gaza vloot operatie, zijn in werkelijkheid grijsharige oma’s en gepensioneerden tussen de 65 en 85 jaar oud. [Vergelijk bv. met de Nederlandse schatrijke 68-jarige pro-Palestijnse Gretta Duisenberg van Stop de Bezetting in Nederland]

Terug in augustus 2007, twee maanden na de bloedige militaire machtsovername door Hamas van de Gazastrook, waar Hamas haar politieke tegenstanders van al-Fatah vermoordde, verklaarde Berlin op Radio Free Europe (op 13 aug. 2007) dat:

“De wereld is de Palestijnen van Gaza aan het uithongeren, simpelweg omdat ze hun mensenrecht hebben gebruikt om democratisch te stemmen op een partij [Hamas] waarvan zij willen dat die de macht uitoefent. Ik vind het obsceen dat, gewoon omdat de VS, Israël en de Europese Unie niet van de doelstellingen van die partij houden, zij ze opeens ‘terroristen’ heten.”

[“The world is busy starving the Palestinians of Gaza into submission, simply because they exercised their human right to vote democratically for the party they wanted in power. I find it obscene that, just because the US, Israel, the EU don’t like the party’s goals, they are suddenly called “terrorists.”]

Het is ironisch dat deze zelf-benoemde humanisten, met Greta Berlin in de hoofdrol, er voor gekozen hebben om openlijk de zijde van Hamas te kiezen en te steunen, een radicaal-islamitische terroristische organisatie die streeft naar een drastische beperking van de rechten van de Gazaanse vrouwen en elke vorm van liberalisme in de Gazastrook tracht uit te roeien. Sinds zij aan de macht is gekomen, heeft Hamas streng religieuze decreten ingevoerd, in overeenstemming met de sharia [=islamitische wetgeving] in het openbare leven in de Gazastrook. Afgelopen zomer, heeft een toprechter in Gaza vrouwelijke advocaten verplicht om de islamitische hoofddoek te dragen, om ervoor te zorgen dat vrouwen zich zouden kleden volgens de islamitische wet, die eist dat vrouwen zich in het openbaar bedekken en ruimvallende kleding dragen die enkel hun handen en gezichten tonen.

Hamastani kindje: jong geleerd is oud gedaan!

Het in Gaza gebaseerde Palestijnse Centrum voor Mensenrechten heeft een verklaring uitgegeven waarin de nieuwe kledingvoorschriften voor vrouwelijke advocaten worden veroordeeld en een “gevaarlijke schending van de persoonlijke vrijheden en rechten van vrouwen” worden genoemd. De Gazaanse vrouwelijke advocaat Sbubhiya Juma noemde de wet een “gevaarlijk” precedent die “onze persoonlijke vrijheden wegneemt”. Sinds de komst van Hamas aan de macht, schuimen speciale zedenpatrouilles de stranden van Gaza af om erover te waken dat zowel vrouwen als mannen zich bedekken zoals het hoort en vrouwen vermanen en zelfs arresteren wanneer ze niet zwemmen in lange gewaden die hen over de ganse lengte bedekken. Een toenemend aantal openbare scholen handhaven hoofddoeken en mantels als uniformen bij de meisjes, en zenden meisjes die in jeans gekleed de school durven betreden, prompt weer terug naar huis.

Van concerten tot kapsalons, heeft Hamas zijn interpretatie van de islamitische sharia-wet in elk denkbaar aspect van het dagelijks leven gestempeld. Drie maanden geleden, in maart 2010, heeft Hamas aan mannen verboden om nog werkzaamheden uit te voeren  in schoonheids- en kapsalons voor vrouwen, die al eerder het doelwit waren van bomexplosies en andere aanslagen, sinds Hamas drie jaar geleden de macht veroverde. Iedereen die de nieuwe wet van Hamas op de salons schendt, zal worden gearresteerd en berecht. In april stuurde Hamas haar politie af om het eerste grote hiphop-concert in Gaza ooit op te breken. Een politieman van Hamas noemde de dansbewegingen “immoreel.” Hamas verbiedt mannen en vrouwen samen te dansen in het openbaar en Hamas-militanten bewapend met AK-47’s hebben volgens rapporten reeds eerder dergelijke optredens met geweld en intimidatie afgebroken.

Onder het regime van Hamas zijn groepen van radicale islamitische salafisten, of fundamentalistische moslims die banden hebben met al-Qaeda en ideologisch veel extremer zijn dan Hamas, in een alarmerend tempo in omvang  toegenomen. In mei bestormden gemaskerde en gewapende mannen een VN-zomerkamp voor kinderen nadat fundamentalistische moslims de UNRWA (= een buitengewone vluchtelingenorganisatie van de VN, enkel voorbehouden aan Palestijnen) ervan beschuldigden “schoolmeisjes fitness, dansen en immoraliteit te onderwijzen.” Dergelijke Salafi groepen belagen internetcafé’s, hebben instellingen platgebrand die banden hebben met het christendom en hebben buitenlandse scholen en huwelijksfeesten aangevallen in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook.

Zwempakken show voor de vrouwen van Gaza, binnenkort ook op de Olympische Spelen in 2012 in Londen?

Hamas wetgever en prediker, Yunis Al-Astal, merkte op dat het geen toeval was dat de jeugd het doelwit is van deze strenge islamitische wetten. “We bewerken voornamelijk de jongeren, die de volgende generatie meer correcte moslims moet voortbrengen,” verklaarde Al-Astal. Al-Astal was een van die personen die uit het Britse Home Office in 2009 werden verbannen voor het aanzetten tot haat. Inderdaad, als dit het soort “vrije” Gaza is dat Greta Berlin en die andere liberaal gezinde Californische collega’s in gedachten hebben, moet men zich vragen wat dan wel de echte agenda is van de Free Gaza Movement. Zoals wat de 21-jarige Jihad Rostom in maart 2010 aan de BBC nieuwszender vertelde: “Hamas wil zichzelf aan de mensen opdringen. Ze willen dat de mensen zich aan hen overgeven, dat is hun dekking. Ze vernietigden de reputatie van de islam, door te zeggen dat ze dit doen omdat hun religie dat van hen eist. Dit is hoe ze de verkiezingen hebben gewonnen.”

Een andere inwoonster van Gaza, Lama Hourani die campagne voert voor de rechten van de werkende vrouwen in Gaza, vertelde aan de BBC dat de manier waarop Hamas de islam presenteert, “de vrijheden van een vrouw altijd onderworpen zijn aan de toestemming van een mannelijk familielid. Ze kijken niet naar mannen en vrouwen als gelijken.” In haar mediacampagnes om steun te verwerven voor haar Gazadiscours, portretteert Greta Berlin (die ook actief is als media en presentatiecoach) vurig Israël als Palestijnen “uithongerend en vernederend”. Men moet vraagtekens durven plaatsen bij het rationele en objectieve achter de campagnes van Greta Berlin in de media. Wil ze wel echt steun geven aan de vrouwen en kinderen van Gaza of worden ze door haar enkel gebruikt als een excuus om haar haat te ventileren tegen het bestaan van de Joodse staat Israël?

Greta Berlin heeft niets gezegd over de behandeling van Palestijnse vrouwen onder het regime van Hamas in Gaza. Er is geen vrijheid van politieke meningsuiting of gelijkheid tussen de geslachten in het kader van het radicaal-islamitische Hamas en de extremistische salafitische groepen die Gaza willen controleren. De politieke vrijheden die Greta Berlin geniet van het leven in de VS als een Amerikaanse vrouw en de politieke vrijheden die vrouwen genieten die in Israël wonen – Joden, christenen en moslims – zijn nagenoeg onbestaande voor de vrouwen van Gaza en in vele andere moslimlanden. Dit is een feit in het dagelijks leven in Gaza dat niets te maken heeft met Israël, maar alles te maken heeft met de interpretatie van en de toepassing van de shariawetgeving door Hamas.

Het is een schande dat vrouwen in de westerse en liberale jetset [zoals Greta Berlin in de VS en Gretta Duisenberg in NL] helemaal niets doen om de rechten van islamitische vrouwen te ondersteunen in landen waar de politieke vrijheden enkel door mannen worden bepaald, die enkel de politieke partijen steunen die aan de macht zijn, en enkel hun programma ondersteunen en uitvoeren.

Nee, niet in Gaza, maar in Borgerhout, deelgemeente van Antwerpen
Nee, niet in Gaza, maar wel op de wekelijkse markt op het Laar in Borgerhout, deelgemeente van Antwerpen anno 2009: Vlaamse vrouwelijke vredesactivisten kopen massaal hulpgoederen in om de 'hongerlijders' van Gaza te helpen

Bronnen: Middle East and Terrorism blog: The Free Gaza Fraud door Anav Silverman van 12 juli 2010; Anav Silverman, geboren en getogen in Maine, schrijft vanuit Jeruzalem in Israël waar zij als onderwijzeres lesgeeft aan de basisschool van de Hebreeuwse Universiteit; op Brabosh.com: Propagandastunt van Free Gaza Movement stuurt vrachtschip naar Gaza van 28 mei 2010; De leugens van de Free Gaza Boat movement swingen de pan uit van 30 mei 2010; Gaza boatactivisten ingerekend, gewapende Turkse milities uitgeschakeld van 31 mei 2010; Advies voor vrouwen die de Gaza blokkade willen doorbreken van 26 juni 2010; Vloot met nuttige Idioten [Leon De Winter] van 30 juni 2010

2 gedachtes over “Misleiding en bedrog: de echte agenda van de Free Gaza Movement onthuld

 1. Mensen die zich als vredeactivisten opwerpen, met name voor de Palestijnen, zijn in mijn ogen sowieso verdacht. Het zou hen sieren wanneer ze zich in zouden zetten om de vrede tussen Palestijen en Israëli’s te bevorderen, maar ze doen juist het tegenovergestelde door Israël als een schurkenstaat af te schilderen. Een dergelijke handelswijze kan alleen maar volgens mij voortkomen uit een intense haat tegen het Israëlische volk. Gretta Duisenberg kan dan weliswaar schatrijk zijn, maar dat geldt dan alleen qua materiële zaken, zeker niet qua herseninhoud.

  Like

 2. Indien in Gaza deze nefaste ontwikkeling blijft doorgaan, dan mogen we ons verwachten aan een afspiegeling van het Iraanse regime.
  Wat het overigens in essentie al is.
  Misschien moeten we nieuwe begrippen daarvoor gebruiken: boerkaanse
  of gazaanse terreur? ‘Free gaza complex'( hij of zij lijdt aan het freegazacomplex of ‘frees in gaza’!
  Wie andere voorstellen heeft mits de toestemming van Brabosh, laat maar horen.
  David

  Like

Reacties zijn gesloten.