Netanjahoe: Wij willen Gilad vrij maar niet tegen elke prijs

Bijgewerkt, 5 juli 2010

“De bereidheid om toe te geven aan de eisen van terroristen om ontvoerde soldaten terug te laten keren, is de oorzaak waarom Gilad Shalit zo lang in gevangenschap wordt gehouden,” zei de gepensioneerde Israëlische generaal Elazar Stern zondag 4 juli in een interview met de nieuwsdienst van Arutz Sheva. “In feite is het zo dat, wanneer Israël in het verleden voet bij stuk had gehouden, zou Shalit in de eerste plaats nooit ontvoerd zijn geweest,” verklaarde hij. “Als we de voorbije jaren telkens niet hysterisch werden in het gezicht van de druk van de moeders – en ik zal vermijden het iets harder uit te drukken dan dat – dan zou Gilad vandaag nog bij ons zijn. Of hij zou nooit ontvoerd zijn, of hij zou al bevrijd zijn,” zei generaal op rust Elazar Stern. “Diegenen die deze week op marcheren voor Shalit, moeten beseffen dat zij recht in de kaart spelen van mensen met een bepaalde agenda,” voegde hij eraan toe. “De meesten die opmarcheren met de familie van Shalit doen dat omdat ze zich identificeren met de pijn van de familie,” zei Stern. “Het probleem echter is dat de organisatoren van de mars de indruk scheppen dat het hier niet gaat om uitdrukking te geven van hun empathie jegens de Shalit familie, maar dat ze de regering oproepen om eender welke prijs te betalen [aan Hamas voor de vrijlating van soldaat Gilad].”


Gilad vrij, maar niet tegen eender welke prijs

Eersteminister Benjamin Netanjahoe heeft zich gisteren tot het volk gericht omtrent Gilad Shalit. “Wij zijn bereid om 1.000 gevangenen van Hamas vrij te laten maar niet de gevaarlijksten onder hen en wij willen hen ook niet vrijlaten in Judea en Samaria.” Premier Netanjahoe lichtte gisteravond de positie van de regering toe in hoeverre de onderhandelingen zijn opgeschoten omtrent de vrijlating van de gegijzelde soldaat Gilad Shalit.

Netanjahoe benadrukte dat dat zijn kabinet hard heeft door onderhandeld om een akkoord te bereiken over een gevangenenruil en Shalit vrij te krijgen maar dat niet tegen elke prijs voor zijn vrijheid. Netanjahoe zei in zijn toespraak dat hij bereid is om 1.000 gevangenen vrij te laten in ruil voor Gilad Shalit maar onder bepaalde voorwaarden. Zijn twee belangrijkste voorwaarden zijn dat één, de terroristen niet naar Judea en Samaria mogen gaan en twee, dat hij niet de gevaarlijkste terroristen willen vrijlaten. “Zij mogen terugkeren naar Gaza, maar ze mogen niet teruggaan naar Judea en Samaria, van waaruit zij ons opnieuw kunnen aanvallen.”

Tijdens zijn toespraak verwees Netanjahoe naar de overeenkomst van Israël omtrent de Israëlische zakenman en voormalige IDF-kolonel  Elhanan Tannenbaum in 2004, toen 436 gevangenen werden vrijgelaten in de handen van Hezbollah. Tannenbaum, werd door Hezbollah ontvoerd in oktober 2000 en op 29 januari 2004 geruild voor 436 Libanese gevangenen alsmede een 30-aantal Arabieren en de stoffelijke resten van 59 Libanese terroristen. Samen met Tannenbaum werden toen ook de lichamen van drie vermoorde Israëlische soldaten teruggegeven: Benny Avraham, Adi Avitan en Omar Suwaeid. Netanjahoe zei dat de vrijlating van Tannenbaum heeft geleid tot de moord op 27 Israëliërs in de jaren die volgden nadat de terroristen werden vrijgelaten na de overeenkomst.

In 1985 ruilde Israël maar liefst 1.150 Palestijnse gevangenen voor amper drie Israëlische soldaten die in Libanon werden ontvoerd door het Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP). Velen van de Arabieren die toen werden vrijgelaten werden leiders van de eerste Palestijnse Intifada. Meer over gevangenenruils op JVL: POW Exchanges (1948-1998)

Verscheidene duizenden deelnemers voegden zich afgelopen donderdag bij de Freedom March van de familie Shalit om de regering onder druk te zetten een overeenkomst omtrent hun zoon aan te gaan. George Mitchell, de Amerikaanse afgevaardigde voor het Midden-Oosten, beschuldigde Hamas woensdag nog van “onaanvaardbaar en onmenselijk gedrag” jegens de gevangen soldaat Gilad Shalit, die reeds meer dan vier jaren worden gegijzeld in de Gazastrook. “Wij roepen op tot zijn onmiddellijke vrijlating.,” zei Mitchell.

Tel Aviv, 29 januari 2004. Terugggave van de stoffelijke resten van soldaat Adi Avitan in ruil voor 436 terroristen

Bronnen: The Jerusalem Post: Netanyahu: there is a limit to what we will pay for Schalit van 1 juli 2010;