Souvenirswinkel in Gaza City verkoopt Goldstone sjaaltjes

De naam van de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone mag dan berucht zijn in Israël, maar in de Gazastrook is Goldstone immens populair en wordt zijn naam geborduurd op Palestijnse hoofddoeken en sjaaltjes ter ere van zijn controversiële onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden die werden begaan tijdens de Gazaoorlog van januari 2009.

Richard Goldstone
Rechter Richard Goldstone, razend populair in de Gazastrook

Abu Tariq Dia, de eigenaar van de ‘President Arafat’ souvenirwinkel in Gaza-stad, zegt dat Goldstone, die joods is, de eer verdient om als icoon te prijken op de typisch Palestijnse keffiyeh sjaal, die beroemd werd gemaakt door Yasser Arafat, naar wie de winkel is vernoemd. “Vandaag hangen we 50 keffiyehs uit die gemaakt werden van witte stof met de Rotskoepel in Jeruzalem en de naam ‘Goldstone’ erop geborduurd om zijn werk te eren,” zegt Abu Dia, wanneer hij pronkt met een van de sjaals. De winkel, die druk bezocht wordt door buitenlandse hulpverleners en activisten zullen de sjaals die door Abu Dia handgemaakt zijn, verkopen voor ongeveer 20 dollar (15 euro).

Goldstone, een voormalig internationaal aanklager voor oorlogsmisdaden, is uitgegroeid tot een beroemdheid voor de Palestijnen, omdat hij de auteur is van een rapport dat hij heeft opgesteld in opdracht van de Verenigde Naties waarin hij Israël beschuldigt van oorlogsmisdaden. In het verslag worden ook Palestijnse militanten van Hamas en Co beschuldigd van oorlogsmisdaden onder meer voor het lanceren van raketten op Israël vóór en tijdens de drie weken conflict, maar die notitie in het Goldstone Rapport wordt in Gaza officieel straal genegeerd en is dan ook niet bekend bij de modale Gazaan.

Tijdens die Gaza oorlog die uitbrak op 27 december 2008 en duurde tot 18 januari 2009, werden ongeveer 1.200 Palestijnen en 13 Israëli’s gedood. Volgens gegevens die werden verzameld door het Onderzoeksbureau van de Israëlische Inlichtingendienst van Defensie, zijn op dit ogenblik 1.166 namen bekend van Palestijnen die gedood werden tijdens het drie weken durende Gaza offensief Operation Cast Lead. 709 ofte 61% onder hen werden geïdentificeerd als terroristen van Hamas en van andere terroristische organisaties. Volgens diezelfde gegevens werden 295 burgers gedood, waarvan 89 jonger dan 16 jaar en daarnaast kwamen 49 vrouwen om in het geweld. Jongens van 14 of 15 jaar en/of vrouwen die stierven met een raketlanceerder  in hun handen, werden eveneens bij ‘burgers’ geteld.

Eerder van dat jaar verkocht Abu Dia in zijn shop koffiekoppen ter ere van de verkiezingen van de Amerikaanse president Barack Obama en later dat jaar opnieuw een koffiekop met een foto van de ontmoeting in 2008 tussen Obama en Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. Opdracht aldus volbracht. De Verenigde Naties kunnen fier zijn over zichzelf.


Bronnen: Undhimmi: Gaza Gift Shop Markets Souvenir Goldstone Scarves van 5 november 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.