Hamas: Rode Kruis mag Gilad Shalit niet bezoeken

Een woordvoerder van Hamas zegt dat bezoek wordt geweigerd uit angst dat Israël zou willen proberen de ontvoerde IDF-soldaat Gilad Shalit te bevrijden tijdens een militaire operatie.

Hamas heeft het laatste verzoek van het Internationale Rode Kruis afgewezen om Israel Defense Forces soldaat Gilad Shalit te bezoeken, zo meldde woensdag Israël Radio. Hamas weigert het verzoek uit angst dat het bezoek zou kunnen leiden tot een poging van Israël om Shalit te bevrijden tijdens een militaire operatie, aldus Hamas-parlementariër Yehia Moussa, die aan de krant van Hamas zei dat het Rode Kruis bij de indiening van het verzoek geen rekening hield met de militaire realiteit in het Midden-Oosten.

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis zei dat het Hamas een aantal keren heeft benaderd om haar vertegenwoordigers de ontvoerde soldaat in Gaza te laten bezoeken, maar dat werd elke keer opnieuw ontzegd. “Een van onze belangrijkste resultaten is dat we in staat zijn geweest om bijna iedereen te ontmoeten die verband houdt met dit conflict, met uitzondering dan van Gilad Shalit,” vertelde Pierre Dorbes, plaatsvervangend hoofd van het Internationale Comité van het Rode Kruis in Israël en de Bezette Gebieden, dinsdag aan Haaretz.

Ondertussen had Shalit’s grootvader, Zvi Shalit, dinsdag een ontmoeting met premier Netanyahu in Jeruzalem. Na de bijeenkomst, die ook werd bijgewoond door top Shalit onderhandelaar Haggai Hadas evenals de militaire secretaris van Netanyahu, Brigade Generaal Jochanan Locker, vertelde de 85-jarige aan Haaretz dat de bijeenkomst gespannen was en beladen met meningsverschillen. De oudere Shalit moest drie uur wachten vooraleer Netanyahu in staat was om hem te zien, omdat het tijdschema van de stemming van de begroting van de minister-president enkele malen was verschoven. “Ik sprak [met Netanyahu] als mens en als een grootvader die zijn kleinzoon terug naar huis wil zien komen na vier jaar [in gevangenschap]. Ik zei tegen Netanyahu dat ik niet tevreden was over de wijze waarop deze kwestie werd opgevolgd en hij zei dat dit inderdaad het geval was,” zo voegde hij er nog aan toe.

Hoewel Netanyahu geen verklaring heeft afgelegd over de inhoud van het onderhoud, noch dat hij fotografen toeliet aanwezig te zijn, leverde zijn kantoor dinsdag toch commentaar bij de drie uur durende vertraging van de meeting. Volgende week hopen de Shalits op de komst van duizenden aanhangers, met inbegrip van het supermodel Bar Refaeli en tientallen andere lokale beroemdheden, op een cross-country mars voor de vrijlating van Gilad. Het Israëlisch Filhamonisch Orkest zal een bijzonder concert uitvoeren in de buurt van de Gaza-grens – gedirigeerd door de gerenommeerde dirigent Zubin Mehta – om aan te dringen op de vrijlating van Shalit. De ouders van Shalit hebben gezegd dat ze zullen kamperen buiten de residentie van de minister-president totdat hun zoon uit gevangenschap wordt vrijgelaten.


Bronnen: Haaretz: Hamas: We won’t let Red Cross visit Shalit van 23 juni 2010 door Haaretz Service and The Associated Press Tags: Gilad Shalit Hamas Gaza Israel news