Jeruzalem delen met de Arabieren? Hebben we al geprobeerd, werkt niet [in beeld]


Het Joodse Kwartier in de Oude Stad (Oost-Jeruzalem) werd na de verovering door het Arabische Legioen en nadat de Joden werden uitgedreven naar Israëlisch Jeruzalem, door Jordaanse soldaten gedynamiteerd.

In 1949 door Jordaanse troepen geynamiteerde Hurvasynagoge zal 19 jaar lang in die toestand blijven wachten tot de komst van het IDF in 1967


Berg van Olijven. Jordaniërs bouwen een hotel op de Olijfberg. In het midden van het beeld zie je de geasfalteerde autoweg die dwars doorheen het heiligdom loopt. Joodse grafstenen werden als dekstenen voor pissijnen gebruikt

Grens tussen Oost- en West-Jeruzalem in 1951
Arabieren vuren op Joodse burgers in West-Jeruzalem 1948


Oost-Jeruzalem achter prikkeldraad, 19 jaar lang VERBODEN VOOR JODEN gebied.

Klooster van Notre Dame, Jeruzalem, 1949. Arabische sluipschutters namen Joden in W-Jeruzalem regelmatig onder vuur. Hier op de foto bouwde Israël daarvoor een speciale muur om haar burgers te beschermen tegen de Arabische sluipschutters.

Joodse gebouwen gezien vanuit Oost-Jeruzalem. Merk de ontelbare kogelgaten in de gevels van de gebouwen. 19 jaar lang namen de Arabieren vanuit Oost-Jeruzalem willekeurige gebouwen aan Israëlische zijde onder vuur.


Videoclip: de herovering van Jeruzalem juni 1967

Verdeeld Jeruzalem: Israëlische en Jordaanse politie aan de Mandelbaumdoorgang
Grenspost tussen Oost- en West Jeruzalem aan de Mandelbaum Gate 1951
Zicht op de Oude Stad vanuit West-Jeruzalem in 1956