Antisemitisme is meer dan een incident. Het is [weer] normaal

Jonge islamitische Nederlanders van Marokkaanse origine in Westerbork de Holocaust bijbrengen, dat is nog eens een echte uitdaging... voor een Jood

Antisemitisme is meer dan een incident. Het is normaal

door Paul Andersson Toussaint

[Freelance journalist. Auteur van ‘Staatssecretaris of seriecrimineel; het smalle pad van de Marokkaan’]

Bijna de helft van strafbare uitingen op internet zijn gericht tegen joden. Het aantal incidenten in Nederland is hoog. Antisemitisme is salonfähig, en iedereen kan het weten.

In het voormalige stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam-West, staat anno 2010 een schuilsynagoge: Sjoel West. Elke week op sabbat komen er 25 tot 30 joden naar de eredienst, maar de meerderheid van de joden wil niet dat de sjoel zichtbaar is als synagoge uit angst voor problemen, discriminatie en scheldpartijen van het Marokkaans-Nederlandse straatschorem in de buurt. In het verleden werden joden die een keppel droegen wel eens met stenen bekogeld. In het gebouw waar Sjoel West is gevestigd, staat geen davidsster of naam op de gevel en de sjoel heeft een geheim adres. Als de bel gaat, wordt er nooit zomaar open gedaan en gaan altijd twee joden kijken wie er voor de deur staat. Behalve de sjamash (de tempelwachter), Erwin Brugmans, bedekken alle joden die naar Sjoel West komen hun keppel met een hoed. Ze willen niet herkenbaar zijn als jood.

Wie kent ze niet, die vervelende pestkereltjes in het metrostation, voor niks of niemand respect... „Vuile kankerjood. Allah gaat jullie allemaal afslachten.”

Eén op de vijf geschiedenisdocenten in de vier grote steden in de Randstad maakt tegenwoordig weleens mee dat hij of zij de Holocaust niet of nauwelijks ter sprake kan brengen, doordat vooral islamitische leerlingen er moeite mee hebben, schreef Elsevier op 27 april van dit jaar. ResearchNed ondervroeg 339 docenten in het vmbo-, havo- en vwo-onderwijs op vijfhonderd scholen. Vooral docenten op vmbo-scholen stuitten op weerstand als ze over de Endlösung der Judenfragewilden beginnen. Ahmed Marcouch, voormalig stadsdeelvoorzitter van stadsdeel Slotervaart in Amsterdam Nieuw-West, en kandidaat-Kamerlid, wil dat de Holocaust zo snel mogelijk een verplicht thema wordt bij de schoolexamens, zei hij tijdens zijn Dodenherdenkingstoespraak in Slotervaart op 4 mei.

Inderdaad, we mogen de Endlösung der Judenfrage nooit vergeten en we moeten nooit toegeven aan de onverdraagzaamheid en het racisme van deze jonge pseudo-Nederlanders. Die leraren moeten hun rug kaarsrecht houden, maar het is nog veel belangrijker om de jodenhaat van nu te zien en te bestrijden: 65 jaar na de Duitse bezetting zijn in onze hoofdstad zes wijken waar joden met een keppel of orthodox geklede joden (en trouwens ook als zodanig herkenbare homo’s) zich niet meer kunnen vertonen zonder een groot risico te lopen om uitgescholden, bespuugd, bedreigd of zelfs mishandeld te worden. Naast De Baarsjes zijn dat heel Nieuw-West, de Indische Buurt en de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost en de Pijp in Amsterdam-Zuid, kortom allemaal wijken waar zich concentratiebuurten van Marokkaanse Nederlanders bevinden.

Ik ken twee orthodoxe joden die jarenlang op weg naar hun sjoel in de Pijp elke sabbat werden belaagd en uitgescholden door groepen Marokkaanse jongens: „Vuile kankerjood. Allah gaat jullie allemaal afslachten.” De één verhuisde naar Israël, de ander naar Amstelveen waar ‘ze’ niet zijn. De meesten van hun joodse vrienden durfden niet meer met een keppel in de Indische buurt, de Transvaalbuurt of in Nieuw-West te komen of ze trokken een muts over hun kipa heen. Zelfs rabbijn Raphael Evers, die in het keurige Hollandse Buitenveldert woont, heeft vermijdingsgedrag ontwikkeld en komt zomin mogelijk op straat, omdat hij buiten bijna altijd door Marokkanen beledigd wordt: „Hé. Hitler is er eentje vergeten.” Veel joden die hij kent hebben dezelfde ervaringen. Evers zegt dat het overal in Amsterdam speelt en vindt vooral de virulentie van de haat zo schokkend.

Dit zijn de feiten.

In Nederland moeten al jaren alle joodse scholen, synagogen en andere joodse instellingen permanent beveiligd en bewaakt worden. Bijna de helft van de 577 strafbare internetuitingen die volgens het Meldpunt Discriminatie Internet in 2009 werden gemeld, was tegen joden gericht. En 44 procent van de uitingen bevat ook strafbare Holocaustontkenning, een veel hoger percentage dan in 2008. Het Meldpunt speurt niet zelf op internet, maar telt alleen de meldingen. Als het Meldpunt de Marokkaanse sites stelselmatig had bekeken, had het het aantal antisemitische meldingen makkelijk met een duizendtal kunnen uitbreiden.

Volgens een onderzoeksrapport (april 2010) van het Stephen Roth Institute van de universiteit van Tel Aviv is wereldwijd het aantal uitingen van antisemitisme nog nooit zo hoog geweest als in 2009. In veel zaken ging het om ‘gecoördineerde en geplande aanslagen tegen joden’. Het aantal verdubbelde in vergelijking met 2008, maar nam het meest toe in Canada en vooral in West-Europa. Koplopers waren het Verenigd Koninkrijk (verdrievoudiging) en Frankrijk (verviervoudiging), waar zich de grootste joodse gemeenschappen van Europa bevinden en ook grote moslimpopulaties zijn gevestigd.

In Frankrijk ging het om 195 geregistreerde incidenten, maar in Nederland was er alleen al in de eerste maand van 2009 sprake van honderd geregistreerde incidenten volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). En de definitieve cijfers over 2009 zijn nog niet bekend. Relatief erg hoog, als je bedenkt dat de joodse gemeenschap in Frankrijk ruim tien keer zo groot is als die in Nederland. Afgelopen zaterdag ging de sabbatviering in de synagoge Weesp niet door op advies van de politie, die repte van een „dreigende melding”.

Laatst sprak ik met zo’n vijftien leerlingen van Marokkaanse en Turkse afkomst op een mbo-opleiding die allemaal in Nieuw-West woonden. „Kan een jood met een keppel in Nieuw-West rondlopen, zonder lastig gevallen of uitgescholden te worden?”, vroeg ik. Het antwoord kwam zonder aarzeling: „Nee, natuurlijk niet man!” De afgelopen jaren vroeg ik het aan zeker nog veertig Marokkanen en ik kreeg altijd hetzelfde antwoord.

De meerderheid van de tweede en derde generatie Marokkaanse Nederlanders koestert over joden racistische standpunten die een stuk extremer zijn dan die van het voormalige Vlaams Blok over Noord-Afrikanen. Zelfs met een deel van mijn Marokkaanse vrienden is het onmogelijk om het over Israël en ‘de joden’ te hebben, dan komt er echt geen zinnig woord meer uit. De joden zijn allemaal kindermoordenaars. De joden en Amerikanen zitten overal achter. Osama Bin Laden bestaat helemaal niet. Dat is een verzinsel van Bush en de CIA. De aanval op het WTC op 11 september 2001 werd georganiseerd en uitgevoerd door de CIA en de Mossad (het joodse wereldcomplot). Waren niet toevallig alle joden die in het WTC werkten op 11 september vrij? Nou dan.

Bloeme Evers-Emden (83), bezoekt Sjoel West elke sabbat. Zij was een meisje van dertien in 1939, overleefde het concentratiekamp, maar verloor het grootste deel van haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze kan zich de anti-joodse propaganda van de NSB goed herinneren, maar niet dat in Amsterdam ooit joden in elkaar werden geslagen. Bloeme Evers vindt het te idioot voor woorden dat joden zich moeten verbergen in ons land. Ze is woedend en strijdbaar. „Dat wij weer moeten meemaken dat antisemitisme salonfähig is geworden. Joden gaan nooit de straat op om hoofddoeken van moslima’s af te rukken, dan zouden de rapen pas echt gaar zijn. Dan zou echt iedereen moord en brand schreeuwen, maar wij moeten ons dit wel laten welgevallen.”

Dit zijn de feiten. We kunnen het weten. We zijn het normaal gaan vinden, akelig normaal.

Brussel 11 januari 2009, anti-Israëlbetoging tijdens de oorlog tegen Hamas in Gaza. Belgische moslims van Marokkaanse en Arabische origine verbranden publiek Davidster en roepen 'Hamas! Alle Joden aan het gas!'

Bronnen: Brabosh.com: Wereldwijd verdubbeling van antisemitische incidenten in 2009 van 12 april 2010; Arutz Sheva / IsraelNationalNews.com: Anti-Semitism Incidents Double in 2009 door Hillel Fendel en Yoni Kempinski van 11 april 2010 en European Anti-Semitism Worse Since 2008 door Tzvi Ben Gedalyahu en Yoni Kempinski van 24 januari 2010; op Brabosh.com: De essentie ontbreekt nog steeds in het Israëldebat door Sam Van Rooy van 13 januari 2010; Hitler’s erfenis: islamitisch antisemitisme in het Midden-Oosten van 2 januari 2010; Fabel van de maand: ‘Israëlisch leger vermoordt Palestijnen om hun organen te verhandelen’ van 20 augustus 2009; Toenemende radicalisering bij Belgisch-Marokkaanse moslims van 5 juni 2009; De islamisering van het Europese antisemitisme van 5 mei 2009

4 gedachtes over “Antisemitisme is meer dan een incident. Het is [weer] normaal

 1. Wiesje, fijne stukjes schrijft u, heel verhelderend.
  Helaas is het zo dat een herhaling van de gruwelijk shoah in deze wereld niet te voorkomen zal zijn, -is mijn bange vermoeden-, want het beest van het antsemitisme komt in al zijn walgelijkheid uit zijn krocht. Men mag er niet blind voor zijn of struisvogel spelen!
  Niets voor niets zei Bolkestein dat het beter zou zijn als de jongere generatie joden het liefst zouden moeten emigreren, want NL/Europa kan hen niet beschermen. De veiligste plaats is nog atijd Israel of missch de USA.

  Like

 2. SHALOM ISRAEL!!!
  iK BEN BLIJ DEZE SITE GEVONDEN TE HEBBEN!!!
  GA HEM REGELMATIG LEZEN!!!

  ANNA.

  Like

 3. ‘Wie schrijft die blijft’, dat is zowat het fundamentele statement
  van een Dendermondenaar genaamd Willy Van Damme.
  Deze ongelukkige man laat geen moment voorbij gaan of hij kankert op Israël. Wie Gaza vergelijkt met het getto van Warschau, wie beweert dat Hamas de enige legitieme Palestijnse vertegenwoordiger is en daarom slachtoffers mag maken of de Mossad achter zowat elke aanslag zit, is een antisemiet.
  Gelukkig is zijn platform bijzonder klein, ginder verstoken van elke realiteit en zo eenzaam in het land van der blinden.
  David

  Like

 4. Herhaaldelijk wordt in dit artikel gesproken van Moslims, Marokkanen en anderen, die de schuld zouden zijn van de schokkende aanval op Joden. Maar, aanvallen op Joden, verbaal of anders, in Nederland zijn ALTIJD een Nederlandse aangelegenheid. De Nederlandse regering is aansprakelijk voor handhaving van orde en een leefbaar sociaal klimaat voor al haar burgers. Indien Marokkanen of anderen met geweld MOETEN schreeuwen wanneer ze een Jood zien dan dient niet de Jood maar hij, de Marokkaan van de straat te verdwijnen, dan dient niet een synagoge maar de Marokkanse buurt(en) te worden vergrendeld, dan dient niet de Jood politiebescherming te moeten krijgen maar de Marokkaan “bescherming”, via een uitgaansverbod. Daarvoor bestaan ook gevangenissen. Wat er gebeurt in Nederland is de verantwoordelijkheid van Nederland. Kan een regering het niet aan? Dan bestaat de instelling “aftreden” en nieuwe verkiezingen.
  Wat hier aan de hand is doet denken aan de veertiger jaren toen Europa echt geen Marokkanen nodig had om de Joden naar hun dood te sturen. Goedmaken? Dat is niet mogelijk maar een herhaling voorkomen,dat zit er toch nog wel in?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.