Turken houden nog altijd heel veel van Adolf Hitler

Dat Hitlers boek Mein Kampf erg populair is in de Arabische landen is algemeen bekend. Vertalingen en regelmatige herdrukken van Mein Kampf verschijnen opnieuw en het boek wordt in de meeste Arabische landen voor een prikje te koop aangeboden. In Beiroet is  ook dat andere anti-Joodse boek The protocols of the elders of Zion, erg populair en staat bijvoorbeeld in Beiroet (Libanon) op nummer één in de boeken-toptien. In Nederland verspreidde de Amsterdamse moskee El Tawheed via internet een Arabische versie van Mein Kampf.

Minder bekend is dat het boek al decennialang enorm aanslaat in Turkije. Wie een oorzaak zoekt achter het virulente antisemitisme bij een groot deel van de Turken dat zich ontpopt tot een hedendaagse versie in anti-Zionisme en Israëlhaat is dan ook niet verbaasd dat op het nachtkastje van de gemiddelde Turk naast de Koran ook Kavgam ligt, de Turkse vertaling van Mein Kampf.

Kavgam (Mein Kampf)

Een Turkse vertaling uit 1994 is inmiddels aan de 10e druk toe. De vertaler van de Turkse versie, Mine Toker, zegt dat ‘het joodse imperialisme de gehele wereld in zijn greep houdt’. Hoewel Mein Kampf in Turkije inmiddels is verboden, blijft het boek overal te koop en is zeer populair. Van het boek Mein Kampf werden in Turkije alleen al in 2005 meer dan 50 duizend exemplaren verkocht. Daarmee geldt het boek dat Adolf Hitler tussen 1924 en 1926 schreef als een bestseller. Uitgeverijen hebben recent goedkope edities van het boek uitgebracht. De verkoopcijfers van het boek, dat volgens een uitgever altijd al goed verkocht, zijn daarna nog eens extra gestegen. Ook in Turkije, volgens nogal wat mensen een “modern” islamitisch land, behoort Mein Kampf sinds jaren tot de best verkochte boeken.

Hitlers boek was in Turkije altijd al in veel boekenwinkels te verkrijgen, maar toen dertien Turkse uitgeverijen het boek van Adolf Hitler opnieuw uitbrachten, stonden er stapels van dat boek in de boekenwinkels. Het aanbod sloot aan op de vraag, want het boek vloog destijds over de toonbank. In maart 2007 stond Mein Kampf zelfs op de derde plaats van de Turkse bestsellerlijst. Aan die verkoop leek in augustus 2007 een einde te komen. De Duitse deelstaat Beieren (die de auteursrechten op Mein Kampf bezit) liet toen, via Turkse rechtbanken, de druk en de verkoop van Hitlers boek verbieden. Het is overigens de vraag of dat verbod in een land als Turkije wordt gehandhaafd.

Vooral bij jonge Turken populair


Moslims hebben in het algemeen een goede kennis van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust op de Joden

“In de Gazastrook worden Jodenhaat en anti-semitisme met de paplepel ingegoten. Ouders zijn trots als hun peuters hen napraten en zeggen dat Joden moeten worden gedood. Schoolboeken staan vol opruiende teksten. Bijna dagelijks zie ik kinderen “intifadaatje” spelen, waarbij ze altijd ruziën om wie de “vuile Jood” moet zijn. Onder de Palestijnen zijn veel bewonderaars van Hitler. “Hij was fantastisch,” hoor ik niet zelden. “Had hij al die Joden maar vergast.” Ali, de broer van Manar, heeft een vergeeld fotootje van Hitler in zijn kamer hangen en Nabil, een vrijwilliger van Amnesty brengt mij dikwijls de Hitlergroet, omdat hij denkt dat ik uit Duitsland kom.”

Ondanks het verbod van augustus 2007, loopt de verkoop gewoon verder. Alles wijst erop dat het eerder om een symbolisch verbod ging om het Westen iets gunstiger te stemmen jegens Turkije. Mein Kampf – Kavgam in het Turks – is vooral onder jongeren een bestseller. Academici en boekhandelaren in Turkije staan nog steeds verbaasd over die plotselinge belangstelling van jonge Turken voor de boeken van Adolf Hitler. Vooral studenten zouden kopen, zo werd gezegd door boekhandels in Ankara. Turkije is nochtans een land dat traditioneel geen sterke leescultuur kent en wat de geschiedenis betreft wordt er nog veel ‘aangerommeld’ als het om antisemitisme gaat.

Volgens een woordvoerder van een Turkse uitgeverij heeft de populariteit van het boek te maken met een opkomend nationalisme en anti-semitisme in het land. Hieraan zouden onder andere haat tegen de Verenigde Staten om de bezetting van Irak en het huidige beleid van Israël ten grondslag liggen. Ook de weerstand in rechtse kringen tegen de eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie, voedt het nationalisme. Op de lijst van best verkochte boeken stond ‘Kavgam’ in maart 2007 op een derde plaats. De verkopen stegen dramatisch vanaf het ogenblik dat een heruitgave voor € 3,50 werd aangeboden in de handel. De vraag is dikwijls zo groot dat het boek in sommige winkels meer dan eens compleet was uitverkocht.Een dealer verkocht in januari  2010 in Ankara op enkele weken tijd minstens 1000 exemplaren.


Lees ook op Brabosh.com: Radicale islam is ontstaan uit propaganda van de nazi’s van 20 mei 2010; Hitler’s erfenis: islamitisch antisemitisme in het Midden-Oosten van 2 januari 2010; De moslims en de Holocaust van 17 mei 2010; ‘Mein Kampf’ erg populair bij moslims in ‘Palestina’ en het Midden-Oosten van 15 mei 2010; Het succesverhaal van de Protocollen van de Wijzen van Zion en Mein Kampf in het Midden-Oosten van 25 april 2009; Oorsprong van Jodenhaat in de Islamitische wereld van 14 april 2009; De Protocollen van de Wijzen van Zion springlevend in het M-O van 12 maart 2009; Palestijnen werden in de jaren ’30 bewapend door de nazi’s van 5 september 2009; VS weer boos op Israël: Jeruzalem bouwt 20 nieuwe woningen in wijk Sheikh Jarrah van 26 maart 2010; Waarom wil Obama het Shepherd Hotel in Oost-Jeruzalem uit Joodse handen houden? van 29 juli 2009; De Grootmoefti en Hitler, woensdag 9 december 2009 op Arte-TV van 5 december 2009; Barack Obama wil de Apartheid invoeren in Jeruzalem van 16 augustus 2009; Waarheid over naziverleden van Al-Hoesseini ongewenst in Berlijn van 29 augustus 2009

11 gedachtes over “Turken houden nog altijd heel veel van Adolf Hitler

 1. 1. inderdaad. De Turken waren toen slimmer dan de Spanjaarden. Sindsdien is Spanje afgedaald en de Turken opgestegen.
  2. Heel goed. Dat verklaart niet waarom deze regering knuffelt met Iran. Israel en de Joden is een betere investering.
  3. Wat Israel is doet met de Palestijnen is inderdaad brutaal. Waar halen ze het vandaan dat ze het afgelopen jaar op Israelische staatskosten 180.000 Palestijnen hebben laten behandelen in Israelische ziekenhuizen. Het is discriminatie want een Jood in een Palestijns ziekenhuis zal het niet overleven. En het is onmenselijk dat de hulpgoederen van de VN geen strobreed in de weg wordt gelegd en dat er miljarden EURO’s en DOLLARS de PA binnen kunnen stromen!
  Turkije dient inderdaad te beseffen dat ze een echte bondgenoot aan Israel heeft en dient Turkije Israel niet te schofferen door schandelijk flotilla’s van de IHH te steunen!
  De Turken dienen niet te vergeten dat de Israeli’s als first responders bij de grote aardbeving van een paar jaar geleden als 1 van de eersten aanwezig waren om de Turken te helpen!

  Like

 2. quotes zijn inderdaad heel aardig !
  mmmmmm Sancak vergeet de Koerden niet te vermelden

  Like

 3. Nou snap ik het, daarom zijn de joden en de christenen apen en zwijnen.

  De koran zegt:
  Hoofdstuk 5. Het Tafel (Al-Maidah)
  51. O, gij die gelooft, neemt de Joden en de Christenen niet tot vrienden. Zij zijn elkanders vrienden. En wie uwer hen tot vrienden neemt, is inderdaad één hunner. Voorwaar, Allah leidt het overtredende volk niet.

  Hoofdstuk 8. De Oorlogsbuit (Al-An’faal)
  39. En bestrijdt hen totdat er geen vervolging is en de godsdienst geheel voor Allah wordt. Maar als zij ophouden dan ziet Allah voorzeker hetgeen zij doen.

  Zoveel respect…….

  Like

 4. Die verhaaal dat boven staat klopt niet, ten eerste veel mensen hebben geen eens geld om zo een boek te kopen 5.90 betekend daar 1 hele dag eten en ten tweede moslims mogen geeen andere goddiensten haten in de koran staat letterlijk dat we de andere goddiensten moeten respecteren en dat doen wij ook maar mensen zien dat niet in en doen rastischeee opmerkingen bijvoorbeeld toen er hulp werdt gestuurd met de boot naar palestinee van turkije waarom knalt amerikaa die mensen neer ja er was verbod ze mogen geen eten krijgen waar slaat dat op.

  Like

 5. Het is ongeloofelijk manipulatief wat er geschreven wordt.
  1. De Turken hebben in de 16de eeuw de joden al geholpen bij hun vlucht uit Spanje tegen de inquisitie.
  2. Turkije was het enige land (misschien waren het er twee) die de joden een paspoort gaf zodat ze van de Nazi’s konden vluchten.
  3. Turkije is in het Midden-Oosten al 50 jaar bondgenoot van Israel.
  Maar wat Israel nu doet met de Palestijnen is brutaal en onmenselijk, niemand zou goed kunnen keuren.

  Like

 6. Wel wel Noa, u stelt dat de “gemiddelde Turk” nauwelijks leest zodat de zoveelste druk van Mein Kampf geen enkele invloed zou kunnen hebben. Dit is de reinste prietpraat. De “gemiddelde Duitser” las zeventig jaar geleden nauwelijks ook niks, evenmin die andere Europese pre-antisemieten te rekenen vanaf de jaren dertig. Of zouden de ongeletterde Christenen gedurende 1500 jaar om dezelfde reden Joden vermoord hebben? Dat de clerus zijn kudde verbood om de bijbel te lezen en te leren interpreteren is zowat de oorzaak van alle ellende. Dat vandaag de overgrote meerderheid van de katholieken nog steeds die pauselijke dictator(dictatoriale paus?) en zijn gevolg nog niet aan de deur gezet hebben en priesters hun gang laat gaan om kinderen te misbruiken zegt genoeg. Elk kritische noot ten aanzien van het Vaticaan wordt in de kiem gesmoord, het gerecht mag haar werk niet doen enz. Dit gegeven geldt evengoed voor de Islam die naar mijn inziens er nog veel slechter aan toe is.
  De kiemen van racisme en antisemitisme liggen in het woord, geschreven of verteld doet er niet toe. Pas dan gaat men over tot daden. Ten ander, uw uitspraak dat Turken nauwelijks lezen is zo kwetsend dat van racisme kan gesproken worden.
  David

  Like

 7. 50.000 exemplaren in een bepaald jaar op een bevolking van 60 miljoen en dan zeggen dat, de gemiddelde Turk nog wel, naast de Koran een Mein Kampf op t nachtkastje heeft liggen? Wat een onzinnige conclusie. En de 10de druk klinkt hoogdravend, maar als t er maar 5000 per druk zijn valt ook dat heel anders uit dan hoe t nu suggestief gebracht wordt. Weet wat u schrijft! De gemiddelde Turk leest nauwelijks!

  Like

 8. IK ben altijd al er op tegen geweest dat Turkije deel uit zou gaan maken van de EU, alleen al vanwege het feit dat het geen Europees land is. Maar nu ik dit lees heb ik nog een veel dwingender reden om toelating van Turkije tot de EU af te wijzen. Bij de Free Gaza vloot kreeg ik ook al een vieze smaak in mijn mond, zag dit als pure provocatie.Ik vraag me alleen af, is de rest van de wereld nu zo stom dat ze niet inzien wat de intentie daarvan was, Israël proberen zwart te maken. Voor mij is het in elk geval wel duidelijk en ik hoop dat het IDF de volgende vloot nog harder aanpakt.

  Like

Reacties zijn gesloten.