Turken houden nog altijd heel veel van Adolf Hitler

Dat Hitlers boek Mein Kampf erg populair is in de Arabische landen is algemeen bekend. Vertalingen en regelmatige herdrukken van Mein Kampf verschijnen opnieuw en het boek wordt in de meeste Arabische landen voor een prikje te koop aangeboden. In Beiroet is  ook dat andere anti-Joodse boek The protocols of the elders of Zion, erg populair en staat bijvoorbeeld in Beiroet (Libanon) op nummer één in de boeken-toptien. In Nederland verspreidde de Amsterdamse moskee El Tawheed via internet een Arabische versie van Mein Kampf.

Minder bekend is dat het boek al decennialang enorm aanslaat in Turkije. Wie een oorzaak zoekt achter het virulente antisemitisme bij een groot deel van de Turken dat zich ontpopt tot een hedendaagse versie in anti-Zionisme en Israëlhaat is dan ook niet verbaasd dat op het nachtkastje van de gemiddelde Turk naast de Koran ook Kavgam ligt, de Turkse vertaling van Mein Kampf.

Kavgam (Mein Kampf)

Een Turkse vertaling uit 1994 is inmiddels aan de 10e druk toe. De vertaler van de Turkse versie, Mine Toker, zegt dat ‘het joodse imperialisme de gehele wereld in zijn greep houdt’. Hoewel Mein Kampf in Turkije inmiddels is verboden, blijft het boek overal te koop en is zeer populair. Van het boek Mein Kampf werden in Turkije alleen al in 2005 meer dan 50 duizend exemplaren verkocht. Daarmee geldt het boek dat Adolf Hitler tussen 1924 en 1926 schreef als een bestseller. Uitgeverijen hebben recent goedkope edities van het boek uitgebracht. De verkoopcijfers van het boek, dat volgens een uitgever altijd al goed verkocht, zijn daarna nog eens extra gestegen. Ook in Turkije, volgens nogal wat mensen een “modern” islamitisch land, behoort Mein Kampf sinds jaren tot de best verkochte boeken.

Hitlers boek was in Turkije altijd al in veel boekenwinkels te verkrijgen, maar toen dertien Turkse uitgeverijen het boek van Adolf Hitler opnieuw uitbrachten, stonden er stapels van dat boek in de boekenwinkels. Het aanbod sloot aan op de vraag, want het boek vloog destijds over de toonbank. In maart 2007 stond Mein Kampf zelfs op de derde plaats van de Turkse bestsellerlijst. Aan die verkoop leek in augustus 2007 een einde te komen. De Duitse deelstaat Beieren (die de auteursrechten op Mein Kampf bezit) liet toen, via Turkse rechtbanken, de druk en de verkoop van Hitlers boek verbieden. Het is overigens de vraag of dat verbod in een land als Turkije wordt gehandhaafd.

Vooral bij jonge Turken populair


Moslims hebben in het algemeen een goede kennis van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust op de Joden

“In de Gazastrook worden Jodenhaat en anti-semitisme met de paplepel ingegoten. Ouders zijn trots als hun peuters hen napraten en zeggen dat Joden moeten worden gedood. Schoolboeken staan vol opruiende teksten. Bijna dagelijks zie ik kinderen “intifadaatje” spelen, waarbij ze altijd ruziën om wie de “vuile Jood” moet zijn. Onder de Palestijnen zijn veel bewonderaars van Hitler. “Hij was fantastisch,” hoor ik niet zelden. “Had hij al die Joden maar vergast.” Ali, de broer van Manar, heeft een vergeeld fotootje van Hitler in zijn kamer hangen en Nabil, een vrijwilliger van Amnesty brengt mij dikwijls de Hitlergroet, omdat hij denkt dat ik uit Duitsland kom.”

Ondanks het verbod van augustus 2007, loopt de verkoop gewoon verder. Alles wijst erop dat het eerder om een symbolisch verbod ging om het Westen iets gunstiger te stemmen jegens Turkije. Mein Kampf – Kavgam in het Turks – is vooral onder jongeren een bestseller. Academici en boekhandelaren in Turkije staan nog steeds verbaasd over die plotselinge belangstelling van jonge Turken voor de boeken van Adolf Hitler. Vooral studenten zouden kopen, zo werd gezegd door boekhandels in Ankara. Turkije is nochtans een land dat traditioneel geen sterke leescultuur kent en wat de geschiedenis betreft wordt er nog veel ‘aangerommeld’ als het om antisemitisme gaat.

Volgens een woordvoerder van een Turkse uitgeverij heeft de populariteit van het boek te maken met een opkomend nationalisme en anti-semitisme in het land. Hieraan zouden onder andere haat tegen de Verenigde Staten om de bezetting van Irak en het huidige beleid van Israël ten grondslag liggen. Ook de weerstand in rechtse kringen tegen de eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie, voedt het nationalisme. Op de lijst van best verkochte boeken stond ‘Kavgam’ in maart 2007 op een derde plaats. De verkopen stegen dramatisch vanaf het ogenblik dat een heruitgave voor € 3,50 werd aangeboden in de handel. De vraag is dikwijls zo groot dat het boek in sommige winkels meer dan eens compleet was uitverkocht.Een dealer verkocht in januari  2010 in Ankara op enkele weken tijd minstens 1000 exemplaren.


Lees ook op Brabosh.com: Radicale islam is ontstaan uit propaganda van de nazi’s van 20 mei 2010; Hitler’s erfenis: islamitisch antisemitisme in het Midden-Oosten van 2 januari 2010; De moslims en de Holocaust van 17 mei 2010; ‘Mein Kampf’ erg populair bij moslims in ‘Palestina’ en het Midden-Oosten van 15 mei 2010; Het succesverhaal van de Protocollen van de Wijzen van Zion en Mein Kampf in het Midden-Oosten van 25 april 2009; Oorsprong van Jodenhaat in de Islamitische wereld van 14 april 2009; De Protocollen van de Wijzen van Zion springlevend in het M-O van 12 maart 2009; Palestijnen werden in de jaren ’30 bewapend door de nazi’s van 5 september 2009; VS weer boos op Israël: Jeruzalem bouwt 20 nieuwe woningen in wijk Sheikh Jarrah van 26 maart 2010; Waarom wil Obama het Shepherd Hotel in Oost-Jeruzalem uit Joodse handen houden? van 29 juli 2009; De Grootmoefti en Hitler, woensdag 9 december 2009 op Arte-TV van 5 december 2009; Barack Obama wil de Apartheid invoeren in Jeruzalem van 16 augustus 2009; Waarheid over naziverleden van Al-Hoesseini ongewenst in Berlijn van 29 augustus 2009

Advertenties

11 gedachtes over “Turken houden nog altijd heel veel van Adolf Hitler

Reacties zijn gesloten.