Israëlische mariniers waren slechts ‘gewapend’ met een paintballgun

Israëlische marinier slechts gewapend met paintball geweer opent het vuur en schiet een prop verf op het achterwerk van de dichtstbijzijnde gewapende Turkse terrorist - waarop de arme stakker prompt vijf mannen gewapend met ijzeren staven, messen en knuppels over zich heen krijgt

Er is de voorbije dagen nogal wat discussie geweest op de diverse websites en forums of het ‘wapen’ dat de Israëlische marinier in zijn handen hield, al dan niet een wapen dan wel een paintballgun was. Er zijn nogal wat varianten in dat soort ‘wapen’ dat ballen verf afschiet op de potentiële tegenstander. Natuurlijk was datgene wat de Israëlische marinier in zijn handen hield een paintballgun (zie afbeelding hiernaast rechts). In feite was alles wat er gebeurde aan dek van de m/s Mavi Marmara helemaal niet voorzien door het IDF. Ik verwacht – en ben ook bereid daarop te wachten – een volledig onderzoek hoe het komt dat het IDF deze situatie volkomen verkeerd heeft ingeschat en nodeloos het leven van haar soldaten in gevaar heeft gebracht.

Gelijkaardig paintballgun zoals aan dek van de m/s Marmara werd gebruikt

Maar het kan ook een koel militair berekend risico zijn geweest. Het zou namelijk best kunnen dat het van het IDF een bewuste keuze is geweest om zich te houden aan het oorspronkelijke scenario, ook al waren ze op de hoogte van de infiltratie van de vredesactivisten door een Turkse terreurcel. Misschien begreep het IDF oppercommando in samenspraak met de Israëlische regering – dat Israël hoedanook – goed of kwaad – deze propagandastrijd bij voorbaat had verloren, ongeacht wat ook de uitkomst ervan zou zijn geweest.

Vandaar dat misschien werd geopteerd voor de minst kwade van alle oplossingen: door met name de Israëlische mariniers maar meteen voor de wolven gooien – slechts ‘gewapend’ met een weerloos paintballgun (verfspuit) en veel hoop meegeven dat ze sterk en creatief genoeg zouden zijn om het er levend vanaf te brengen. Een sterftecijfer van een paar procenten is altijd aanvaardbaar in een militaire actie. Iedereen die militair is geweest is bekend met die manier van denken en inschatten: een paar levens opofferen om er tientallen te redden. Maar nogmaals: dat is mijn persoonlijke inschatting met de informatie waarover ik op dit ogenblik beschik. Ik verwacht de komende dagen nog meer toelichting door het IDF, maar acht het niet uitgesloten dat het IDF het daarbij laat uit veiligheidsoverwegingen en tegelijk ook om haar moedige mariniers in bescherming te nemen.

De aanvankelijke bedoeling van het IDF was uiteraard op een geweldloze wijze zo snel en efficiënt mogelijk het commando van het schip over te nemen, nadat de ‘vredesactivisten’ eerder de uitdrukkelijke verzoeken van het IDF-commando om hun koers te wijzigen en te varen richting haven Ashdod, hadden afgewezen en het nep-hulpkonvooi vast van plan leek hoe dan ook de kust van Gaza te bereiken of… als martelaars te sterven in het vooruitzicht van een hemelse orgie met 72 blanke maagden in het hiernamaals.  Wie wil hen dat genoegen ontzeggen? Niemand toch? [Opmerking: vrouwelijke martelaressen / shahids krijgen geen mannelijke maagden op hun bord, dat zou nogal rap op een groepsverkrachting beginnen lijken. Zij krijgen de keuze tussen een reep chocolade of een ijsje met slagroom.]

Intussen had aan de kust van Gaza de terreurgroep Hamas, die zoals algemeen gekend de Gaza controleert op islamistische en dictatoriale wijze, zowat de halve wereldpers opgetrommeld om de aankomst van het Free Gaza flottielje te verslaan. Dat laatste propagandanummertje heeft Hamas dan wel helemaal naast gegrepen. Gelukkig maar.


Bronnen: ABC News: Israeli commandos ‘carried paintball guns’ van 2 juni 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.