Krav Maga, geduchte zelfverdedigingstechniek uit Israël

Grootmeester en bedenker van Krav Maga Imi Lichtenfeld hier in actie

Introductie Krav Maga

Krav Maga (letterlijke betekenis ‘close combat’ of ‘contact combat’) is een eclectische hand-to-hand gevechtstechniek die ontwikkeld werd in Israël en die verschillende technieken met elkaar combineert zoals worstelen, grijpen en slaan. Krav Maga wordt vooral geducht voor haar uiterst efficiënte en brutale tegenaanvallen [counter-attacks], zoals die worden aangeleerd bij speciale elite strijdmachten over de hele wereld.

Gemaakt en ontwikkeld door Imi Lichtenfeld (hebreeuwse naam Imrich Sde-or) en verder ontwikkeld en geperfectioneerd binnen het IDF (Israëlisch leger), werd Krav Maga pas in 1965 geïntroduceerd in het civiele leven. De spectaculaire gevechtstechniek werd begin jaren 1980 geëxporteerd naar het buitenland en is nu populair in de hele wereld. Krav Maga wordt niet alleen gebruikt door de strijdkrachten en de veiligheidsdiensten, maar ook door burgers. Thans wordt deze sport door ongeveer 200.000 over de hele wereld beoefend.

Krav Maga wordt veel beoefend door Holywoodsterren zoals bv. Angelina Jolie en Lucy Liu (klik voor groter beeld)

Krav Maga, ook wel bekend als de Israëlische jiujitsu, heeft een filosofie die het accent legt op het neutraliseren van een bepaalde dreiging en dat gelijktijdig door defensieve en offensieve manoeuvres en gecontroleerde agressie. Krav Maga wordt gebruikt door Special Forces-eenheden van het IDF en omvat een aantal nauw verwante varianten die werden ontwikkeld en opgenomen in de reguliere handhavings-en inlichtingendiensten, Mossad, Shin Bet, alsmede bij de Amerikaanse FBI, SWAT eenheden van de NYPD en de Special Operations Forces van de Verenigde Staten. Er zijn verschillende organisaties die variaties van Krav Maga aanleren op internationaal niveau.

Krav Maga is een gevechtstechniek die gebaseerd is op het natuurlijke instinct en de automatisch reflexen van het individu. De techniek gebruikt zowel de handen, voorarmen, ellebogen, knieën, benen en hoofd om kwetsbare lichaamsdelen te treffen zoals de oren, ogen, de keel, de lies, de geslachtsdelen en alles wat maar het doel kan dienen in een mensenleven met name ‘zichzelf beschermen en overleven’.

Het is een techniek die zich erg goed leent voor verweer binnen kleine ruimten zoals wanneer men bv. wordt aangevallen in een autobus, in een station, in een winkel of in een dancing. Vandaar wellicht ook de populariteit van Krav Maga bij vrouwen. In een artikel in The Independent, bleek dat Krav Maga als zelfverdedigingstechniek erg bekend is in Hollywood en verscheidene hollywoodsterren volgden een opleiding zoals onder meer Kristanna Loken (uit Terminator 3: Rise of the Machines 2003), Anjelina Jolie, Lucy Liu, Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Shannon Lopez e.a.

Imi Lichtenfeld

Krav Maga werd ontwikkeld in Slowakije in de jaren 1930 door Imi Lichtenfeld (1910-1998). Hij ontwikkelde deze speciale gevechtstechniek in combinatie met zijn opleiding als een bokser en worstelaar, tijdens straatgevechten in Bratislava om Joden te helpen beschermen tegen de gewelddadige antisemitische milities van de nazi’s. Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde hij naar Israël, toen nog het Britse Mandaatgebied Palestina, en begon hij zijn techniek te doceren aan de Kapap Haganah, het Joodse ondergrondse leger en leerde de speciale hand-to-hand combat training aan de Joodse militanten wat later zal uitgroeien tot het wereldbefaamde IDF-leger.

Na de oprichting van de staat Israël in 1948, werd Imi hoofdinstructeur voor fysieke fitheid en werd Krav Maga officieel aangeleerd in de Israel Defense Forces (IDF) meer bepaald aan de School of Combat Fitness. Sindsdien werd de gevechtssport verder verfijnd voor zowel civiele als militaire toepassingen. Imi Lichtenfeld diende nog 15 jaar lang in het IDF, tijd die hij gebruikte om de gevechtstechniek te verfijnen door onder meer enkele elementen toe te voegen uit de traditionele Aziatische gevechtssporten.

In 1964 verliet hij het leger maar bleef het toezicht behouden op het aanleren van Krav Maga, zowel in militair als in de context van ordehandhaving in het burgerlijk leven. Imi bleef tot op het einde van zijn leven onvermoeibaar doorwerken aan het verfijnen, verbeteren en aanpassen van Krav Maga om aan de noden van burgers tegemoet te komen. In 1978 stichtte Imi met een aantal senior-instructeurs de non-profit Israëlische Krav Maga Association. Hij stierf in januari 1998 in Netanya, Israël.

Krav Maga aan het Wingate Instituut van het IDF

In de combat fitnessruimte van het befaamde Wingate Institute, bevind zich een van de belangrijkste departementen voor zelfverdediging, met name het Krav Maga Department. Slagen met behulp van wapens, met de vuisten en handboeien, worden deze typisch Israëlische verweer- en aanvalstechnieken al meer dan 60 jaar lang aangeleerd in het Israëlische leger. De Krav Maga technieken als Israëlische gevechtsmethode die voor het eerst in het IDF in 1944 ontwikkeld.

Twee soldaten trainen in het Wingate Instituut (foto: IDF Spokesperson)

In de loop der jaren werd het systeem uitgebreid naar andere landen en is vandaag in de hele wereld erkend. De methode is gebaseerd op het beantwoorden van natuurlijke instinctieve bewegingen. Krav Maga is niet niet bedoeld om een grote fysieke verandering aan te brengen aan het lichaam, maar benut veeleer de natuurlijke mogelijkheden die reeds bestaan in elke mens. De techniek omvat hand-tot-hand gevechten met behulp van stokken, wapens, vuisten, trappen en zelfs met handboeien.

Aan het Wingate Institute worden getalenteerde soldaten van verschillende eenheden van het IDF getraind in het gebruik van Krav Maga, een martial arts techniek, ontwikkeld door de IDF, die bedoeld is werd om op een efficiënte wijze een gewapende vijand het hoofd te bieden. “Omdat we uniformen dragen, zijn we het doelwit van vijandige activiteiten,” aldus het hoofd van het Krav Maga dienst, majoor Niso Yitzhkab. “Het leren en trainen kan soldaten helpen om via deze zelfverdedigingstechnieken de vijand te helpen overwinnen.” Soldaten die geslaagd zijn voor de Krav Maga training op Wingate, keren terug naar hun respectievelijke eenheden om hun vorige taken te vervullen maar zullen hoe dan ook beter voorbereid zijn voor het gevecht.

Bronnen: Krav Maga Israel (IKMF) Offical Website; Officiële webpagina van de International Krav Magna Associaton (IKMF); Wikipedia, the free encyclopedia: Krav Maga en Imi Lichtenfeld; London Krav Maga: Welcome to the UK’s first Krav Maga School; IDF: Fight Club door Dikla Schneider van 6 september 2009

Een gedachte over “Krav Maga, geduchte zelfverdedigingstechniek uit Israël

Reacties zijn gesloten.