België schenkt 25 auto’s aan de politie van de Palestijnse Autoriteit

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere is net weer terug van een 4-daagse diplomatieke rondreis doorheen het Midden-Oosten. Normaal gezien zou hij die reis in februari maken, maar moest wegens ziekte zijn reis drie maanden uitstellen. Wat vooral opvalt is dat in de ganse Israëlische pers online, met geen woord noch komma over het bezoek van minister Vanackere wordt gerept. Om maar aan te geven hoe weinig interesse en waarde wordt gehecht aan deze minister, waarvan we vooral onthouden dat hij telkens voor het publiek moet spreken, de helft al na 5 minuten geeuwend wegsoest. “Voor een gezonde slaap, luister naar Vanackere!”

Godfried Vanackere op Kruistocht in Jeruzalem om er de Joden te verdrijven

De enige en werkelijke reden waarom Vanackere in het M-O opdook, ook al is hij ontslagnemend minister, onthulde hij zelf op de laatste dag van zijn reis: “Ik wilde deze reis absoluut maken alvorens het voorzitterschap van de Europese Unie aan te vatten.” Voila, zich een beetje gratuite in de kijker werken op kosten van Jan Publiek, zo herkennen we ons politieke grootverkwisters weer. Bovendien is België de voorbije jaren in Israël berucht geworden voor haar talloze diplomatieke anti-Israël acties, en dit was er weer zo een.

Deze visite was deze keer speciaal bedoeld om de uitdrukkelijke Belgische wens omtrent een oplossing van het M-O conflict, met name de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat, mee gestalte te helpen geven. Dat België daarin openlijk de Palestijnse kaart trekt en de Israëlische regering nauwelijks een blik waardig keurt, zijn we intussen al gewend van onze ministers. Absoluut dieptepunt in de betrekkingen met de Joodse staat en het korte bezoek van de minister aan Israël, was de overhandiging van het bizarre cadeau van 25 politiewagens Volkswagen Jetta voor de Palestijnse politie, uiteraard op uw en mijn kosten en de rest van de gemeenschap.

Kuifje in Israël

Afgelopen zaterdag 15 mei 2010 startte onze minister zijn diplomatieke reis in Caïro, waar hij een ontmoeting had met zijn Egyptische ambtgenoot Ahmed Abul Gheit. Met hem had hij het over de Egyptische herhaalde verlengingen van de noodwet. Die maakt het sinds begin jaren tachtig mogelijk Egyptische gedetineerden zonder aanklacht lange tijd vast te houden en burgers te laten berechten door militaire rechtbanken. “Ondanks de weerkerende belofte hem op te heffen, kiest Egypte er telkens weer voor om de noodwet te verlengen”, zei Steven Vanackere in Caïro. “Ik heb daarover mijn scepticisme geuit. De strijd tegen terrorisme mag geen excuus zijn om de mensenrechten aan te tasten.”

Een dag later ontmoette de minister en zijn delegatie de Egyptische minister van Staatsveiligheid Omar Soleiman en Amr Mussa, de secretaris-generaal van de Arabische Liga. “Hij heeft me doen inzien dat het conflict in Israël een grote invloed heeft op de Egyptische veiligheid,” was de commentaar van de minister. “De Palestijnse islamitische beweging Hamas heeft immers hechte banden met de Egyptische Moslimbroeders.” Vanackere wilde voorlopig geen informatie geven over het vredesproces in Israël, het voornaamste onderwerp van zijn gesprekken in Egypte. “Die standpunten wil ik eerst gebruiken bij de ontmoetingen met de Israëlische en Palestijnse leiders op maandag en dinsdag.”

Belgisch minister Steven Vanackere overhandigt de autosleutels aan zijn Palestijnse ambtgenoot

25 Volkswagen Jetta voor Palestijnse politie

Maandag reisde de minister af naar de Palestijnse gebieden, waar hij een ‘memorandum of understanding’ ondertekende met eerste minister Salam Fayyad en minister van Buitenlandse Zaken Riad Malki. Daarna volgde in Jeruzalem een onderhoud met de Israëlische eerste minister Benjamin Netanjahoe en president Shimon Peres. De Israëlische president Shimon Peres benadrukte tegenover minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere zijn ongerustheid over het toenemend antisemitisme in België. Dat heeft de Israëlische ambassadeur aan ons land, Tamar Samash, gezegd tegen Joods Actueel. Samash begeleidt Vanackere tijdens zijn tweedaags bezoek aan Israël. Vooral de aanslagen met molotovcocktails tegens de gevels van synagogen baren de president zorgen. De voorbije weken werden tegen de gevel van zowel een Antwerpse als een Brusselse synagoge nog een brandbom gegooid.

Dinsdag beëindigde Vanackere zijn reis in Oost-Jeruzalem, waar hij in het Augusta Victoria Hospitaal praatte met slachtoffers uit de Gazastrook. De laatste dag van zijn rondreis doorheen het Midden-Oosten ging het naar Ramallah waar de minister de Belgische bijdrage aan de Europese politiemissie in de Palestijnse gebieden kon overhandigen, met name de autosleutels van 25 Volkswagen Jetta, bestemd voor de Palestijnse politie.

“Een betrouwbare politie is een belangrijke stap naar de creatie van een onafhankelijke Palestijnse staat,” zei de minister tijdens de ceremonie van de overdracht van België financiert de waarnemersmissie van de EU voor een bedrag van 370.000 euro. De Palestijnse politie wordt omkadert door de Missie voor de Politie van de Europese Unie voor de Palestijnse Gebieden (EUPOL COPPS), opgericht in 2005 en die 53 mensen in dienst heeft waaronder ook twee Belgen. “Het respect van de burgers voor de politie is sterk toegenomen”, zei Lavrov, de chef van de diplomatieke missie. “De training was beneden alle peil.”

“Er heerste ook teveel nepotisme binnen de Palestijnse politie,” zei Dirk Verstraete, één van de delegatieleden. “Bovendien was de opleiding beneden alles en wilden de verschillende diensten niet meewerken. De Europese Unie heeft in eerste instantie geïnvesteerd in apparatuur, waaronder 300 Belgische radio’s, en voor het wat meer aan de dag leggen van professionaliteit binnen het ganse systeem,” voegde hij er nog aan toe. Volgens de Zweedse commissaris Henrik Malmquist, het hoofd van EUPOL, is de politie er inmiddels in geslaagd om de controle over de Westelijke Jordaanoever terug te winnen. “Er zijn veel minder ontoegankelijke gebieden,” zei hij, eraan toevoegend dat de samenwerking met de Israëlische politie nog steeds problemen oplevert. Na de overhandiging van de sleutels had Vanackere nog een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, het laatste interview van zijn reis te voldoen.

In een slotbeschouwing na zijn vier dagen durende reis door het Midden-Oosten bleef de minister erg optimistisch: “Ik wilde deze reis absoluut maken alvorens het voorzitterschap van de Europese Unie aan te vatten. De problematiek heeft me de voorbije dagen bij de keel gegrepen. Ondanks het geruzie is het treffend om te zien hoe beide volkeren op elkaar gelijken.” [..] De minister heeft goede hoop dat er een oplossing bestaat voor het conflict. “Ik heb de standpunten van beide partijen gehoord en het moet mogelijk zijn ze naar elkaar toe te laten groeien. Ze zijn het er overigens roerend over eens dat Europa een rol van betekenis speelt bij de onderhandeling en rekenen op ons voor ondersteuning in de periode na het afsluiten van een vredesverdrag.” De komende dagen zal Vanackere overleggen met de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Catherine Ashton en de Amerikaanse onderhandelaar George Mitchell. De CD&V’er kon immers meer dan een uur met Abbas praten, iets waar Ashton niet de kans toe kreeg.

Bronnen: RTL INFO: La Belgique offre 25 voitures à la police palestinienne van 18 mei 2010; KWO: Vanackere sceptisch over Egyptische noodwet van 16 mei 2010; Het Nieuwsblad: Minister Vanackere praat met Israëlische en Palestijnse regering van 14 mei 2010 en Vanackere hoopvol na bezoek aan Israël en Palestijnse gebieden van,19 mei 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.