Ecologisch en milieu-drama in Israël: de rivier de Jordaan droogt op

De Jordaanrivier is op sterven na dood...

Volgens zeer pessimistische voorspellingen – tenzij er een ernstige noodingreep gebeurt – zal de rivier de Jordaan, die ontspringt in Kinneret en afdaalt via de Dode Zee, aan het einde van volgend jaar zijn opgedroogd. Volgens een NGO die testen heeft uitgevoerd om de hoeveelheid water te bepalen die nodig is om de rivier te herstellen, zullen de vier landen waar de Jordaan doorheen stroomt – Israël, Syrië en Jordanië en de gebieden onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit die samen voor bijna 98 % afhankelijk zijn van het doorstromend rivierwater voor hun consumptie van stromend water – moeten worden betrokken bij het reddingsplan van de rivier.

Indrukwekkende cijfers

In de 19e eeuw en aan het begin van de 20ste eeuw, stroomde jaarlijks ongeveer 1,3 miljard kubieke meter water via beekjes en watervallen naar de Dode Zee (gelegen op het laagste punt van de Aarde -394 meter). In 2009 stroomde slechts 20 tot 30 miljoen m³ water in de Jordaan dat zich vermengt met het afvalwater dat stagneert in de meanderende rivier die daardoor stervende is.

Dit vervuilde afvalwater is voornamelijk afkomstig uit de landbouw, die traditioneel grote verbruikers zijn van pesticiden en andere schadelijke meststoffen en van afvalwater dat afkomstig is uit de Israëlische en Palestijnse steden. Israël bouwt op dit moment twee nieuwe waterzuiveringsinstallaties waaronder een in de vallei van Beit Shean. Zij zullen echter pas over anderhalf jaar operationeel worden.

Ecologische ramp

Het ontbreken van water verwoest thans het ecosysteem van de rivier en van de omgeving. Ongeveer 50% van de fauna, met inbegrip van krabben, slakken en insecten zijn verdwenen als gevolg van het gebrek aan doorstromend water en door de aanwezigheid van verontreinigende stoffen. Otters zijn allang verdwenen, de vis is zeer zeldzaam geworden en treurwilgen die eens de loop van de rivier volgden, zijn verdwenen uit het landschap.

Lange-termijn doelstellingen

Naar schatting zullen er 400 miljoen kubieke meter water nodig zijn om de Jordaan te rehabiliteren en de omgeving te doordrenken om de rivieroevers te redden. Israël zou moeten helpen om tot de helft van de benodigde hoeveelheid water te leveren, Syrië een derde, Jordanië en Palestina het laatste derde deel.

De KKL met haar methoden van het spaarzaam opslagen van water in reservoirs, is bij al deze projecten betrokken. Ter herinnering: het ontzilten van zeewater is erg duur: ongeveer 0,57 dollar per m³. Meer dan ooit is de geschiedenis van het water in de regio een factor in een fragiele vrede.


Bronnen: KKL Belgique: Drame écologique et environnemental en Israël van 14 mei 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.