Hamas brengt animatiefilm uit met gegijzelde Israëlische soldaat Gilad Shalit

Ratna Pelle op haar Israël & Palestijnen Nieuwsblog heden 27 april 2010: Het is te misselijk voor woorden: een nep-video uitbrengen waarin Gilad Shalit in een doodskist aan Israel wordt teruggegeven. Dit natuurlijk om de druk op te voeren en Israel ertoe te bewegen aan alle eisen van Hamas te voldoen. Het haalde zelfs de Nederlandse ochtendjournaals.

De officiële reactie van de regering is wat dit betreft duidelijk en geheel terecht:

“The Hamas leadership’s cynical use of the Shalit family’s sensitivities two days after Israel allowed a little girl to be flown for lifesaving surgery outside the Gaza Strip attests, more than anything, to the character of this terrorist organization. This is another deplorable action by Hamas designed to assist its leadership in avoiding a decision regarding the mediation offer. For months, Hamas’ leaders have avoided responding to the proposal for a humanitarian deal, which was tabled by the German mediator, under Egyptian aegis. This proposal, which was formulated vis-à-vis both sides, would bring about the immediate return of Gilad Shalit, safe and sound, to his family and his people.”

Wat zou er gebeuren wanneer Israel zou dreigen de duizenden Palestijnse gevangenen, die voor een deel zijn opgepakt vanwege het plegen van bloedige aanslagen in Israel, dood te schieten als Hamas Shalit niet snel vrijlaat? Juist ja, de wereld zou te klein zijn, de Veiligheidsraad zou in spoedzitting bijeen komen en er zou met harde sancties worden gedreigd, ook door de VS. (Overigens heeft de Sovjetunie vroeger met succes soortgelijke taktieken toegepast.)

Wanneer Israel aan de eisen van Hamas zou voldoen, betekent dat een enorme versterking van Hamas, en een boost voor haar moraal. Het zou zeker uitnodigen tot meer van dergelijke ontvoeringen in de toekomst. Dat is niet alleen slecht voor Israel, maar ook voor de kansen op vrede.

Vader Noam Shalit op een bank naast een foto van zijn zoon Gilad Shalit

Hamas vertoont animatiefilm met Gilad Shalit in doodskist

Hamas heeft een geanimeerde video uitgegeven, als deel van de psychologische oorlogsvoering tegen Israël, om de Joodse staat aldus te dwingen honderden Palestijnse gevangenen vrij te laten die al jaren in Israëlische gevangenissen, opgesloten zitten voor daden van terrorisme, in ruil voor soldaat korporaal Gilad Shalit.

In het propagandafilmpje wordt getoond hoe Noam Shalit, de vader van de bijna vier jaar geleden gekidnapte zoon Gilad Shalit, twintig jaar later [!] door de straten van Israël wandelt, een foto van zijn zoon omklemt die dan nog steeds gevangen wordt gehouden. In de drie minuten durende animatiefilm is te zien hoe Noam Shalit als in een droom door de straten gaat en opkijkt naar reclameborden met de figuren van Israëlische leiders die aankondigen dat ze soldaat Gild Shalit zullen vrij krijgen. Ten lange leste keert zijn zoon in dat filmpje ook werkelijk terug in… een met een vlag gedrapeerde doodskist. “There is still hope,” [Er is altijd hoop”] luidt de eindtekst cynisch.

De cartoon verscheen voor het eerst op de website van de militaire islamistische terreurgroep, de Izz al-Din al-Qassam Brigades, maar werd later overgenomen door de Israëlische TV-zenders. Hamas zegt dat het met deze film een breder Israëlisch publiek wil bereiken, nadat eerder de onderhandelingen over de vrijlating van Gilad Shalit in het slop zijn geraakt. Hamas eist de vrijlating van minstens 1000 Palestijnse terroristen die opgesloten zijn in Israëlische gevangenissen.

De morele principes van Hamas

Hamasleider al-Zahar: Wij doden geen gevangenen en ik heb ook geen dikke lelijke wrat op mijn neus

Ook Hamas heeft inmiddels officieel gereageerd op het tumult dat deze animatiefilm heeft veroorzaakt. Op het ogenblik dat deze film werd vrijgegeven was er net een delegatie uit Zuid-Afrika op bezoek in Gaza en dat maakte dat de leiding van Hamas door dit incident in verlegenheid werd gebracht. Vandaar dat een woordvoerder van Hamas, Mahmoud al-Zahar, het gisteren noodzakelijk achtte om de animatiefilm publiek te veroordelen. Na een vergadering tussen leden van het parlement van Hamas en een parlementaire delegatie uit Zuid-Afrika, vertelde al-Zahar aan de reporters dat deze video “niet het officiële standpunt van Hamas vertolkt.”

Die Zuid-Afrikaanse delegatie zou kennelijk op bezoek zijn geweest om gevallen van ‘Apartheid’ in Israël te onderzoeken, want in Gaza bestaat geen ‘Apartheid’, behalve dan als je vrouw bent, homo, christen, joods, of andere heidense kenmerken vertoont. Ook leden van de rivaliserende al-Fatah groep van Mahmoud Abbas worden nooit gediscrimineerd. Daar is geen kans toe want die worden meestal direct neergelegd en in een haastig gegraven gat in de grond gegooid. Een schop zand erover en weg is d’ oppositie. Want volgens Hamas zijn al-Fatahleden geen heidenen maar collaborateurs met Israël. In Hamastan [=Gaza] zijn er blijkbaar bepaalde dingen die nog erger zijn dan ‘ongelovig’ te zijn.

Al-Zahar keurde de insinuatie af die in de animatiefilm werd gemaakt, namelijk dat de organisatie soldaat Shalit zou ombrengen. “Wij hebben in het verleden nooit en wij zullen ook nooit gevangen Israëlische soldaten doden,” zei hij “Onze morele principes verbieden ons dat.” Hamas noemt zich tegenwoordig een terreurorganisatie met ‘morele principes’, het is weer eens wat anders.

Echter, bij Hamas heeft men soms de indruk dat er in de terreurorganisatie meer woordvoerders zijn dan er militanten zijn. Wat de ene ‘woordvoerder’ zegt, wordt vijf minuten later tegengesproken door weer een andere ‘woordvoerder’. Net zoals bij Russische matroshkapoppetjes, duikt er altijd weer een ander Hamasfiguurtje op dat wat anders zegt. Niemand is dan nog verbaasd te horen dat Hamas eerst een schofferende animatiefilm uitbrengt en zich twee minuten later distantieert van de inhoud.

Intussen telt Gilad Shalit vermoeid de dagen weg: al 1402 dagen opgesloten…. zucht…

Bekijk hieronder de bewuste video

Bronnen: The Independent: Father of captured Israeli soldier condemns cartoon showing his son in a coffin door Catrina Stewart van 27 april 2010

Een gedachte over “Hamas brengt animatiefilm uit met gegijzelde Israëlische soldaat Gilad Shalit

  1. Ik had het filmpje zondag al gezien en meteen door gestuurd, naar heel wat mensen.Het is vandaag THE DAY IN WHITE,in Israel en duizenden mensen zijn vandaag in het wit.Ook in Rome waar ik woon hebben vandaag veel mensen berichtjes en email’s gestuurd om mee te doen en dat is dan ook gebeurd.

    Like

Reacties zijn gesloten.