VN-Veiligheidsraad eist permanente bouwstop in Jeruzalem en op Westoever

Op woensdag 14 april 2010 heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Israël – zoals door iedereen kon voorspeld worden –  andermaal opgeroepen om de nieuwbouw en uitbreidingen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te bevriezen. Tegelijk zei de Raad dat – alhoewel een gedeeltelijke beperking op de bouw wordt toegejuicht – dit onvoldoende is en voedsel geeft aan de vertrouwenscrisis die belet dat onderhandelingen over vrede kunnen worden hervat.

“Met dit beleid verzaakt Israël aan haar verplichtingen zoals vastgelegd werd in de Roadmap, die een volledige bouwstop van de nederzettingen voorziet en de bouw van nederzettingen in Oost-Jeruzalem uitsluit,” aldus vertelde B. Lynn Pascoe, de onder-secretaris-generaal voor Politieke Zaken, op de openbare zitting van de Veiligheidsraad.


Uitzetten van illegale Palestijnen

De situatie op het terrein “fragiel” noemend, zegt Pascoe in een briefing over het Midden-Oosten dat de verhuis van Israëlische ‘kolonisten’ naar het hart van de Palestijnse buurt van Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem, had geleid tot verdere gewelddadige incidenten tussen Palestijnse bewoners en de ‘kolonisten’. In Sjeikh Jarrah staat ondermeer het voormalige hotel van de familie Hasj Amin Al Hoesseini, de grootmoeftie van Jeruzalem, die destijds in Berlijn met Adolf Hitler onderhandelde om de Holocaust ook in het Britse Mandaat Palestina over te brengen en uit te voeren “tot de laatste Jood werd uitgeroeid”.

Als een ontwikkelling in de situatie in Sheikh Jarrah die hij omschreef als “zorgwekkend”, wees Pascoe op een Israëlische militair bevel waarbij de militaire commandant de bevoegdheid zou gekregen hebben om een brede categorie van mensen te verdrijven die niet geacht worden reguliere inwoners van de Westelijke Jordaanoever te zijn. “Dit zou voor gevolg hebben dat de Israëlische autoriteiten de volmacht kregen om deze mensen te deporteren en heeft geleid tot sterke Palestijnse en Arabische reacties,” zei hij. Speciale coördinator de Nederlander Robert H. Serry heeft deze “kwestie aangekaart bij de Israëlische autoriteiten” en zijn diensten “zullen deze ontwikkelingen nauwlettend blijven opvolgen”, zo voegde hij eraan toe. In gesprekken met Robert Serry heeft Israël zich bereid verklaard de om de toegang te coördineren van materialen voor het repareren en afdichten huizen, die werden beschadigd tijdens Operatie Gegoten Lood [Cast Lead] nog vóór de komst van deze winter [lees Verbeterde economische situatie in de Palestijnse Autoriteit]

“Uitvoering van dit besluit zou een schending zijn van de Vierde Conventie van Genève, in het bijzonder van artikel 49, die gedwongen deportaties verbieden evenals deportaties van beschermde personen, individueel of in massa, die uit het bezette gebieden afkomstig zijn”, zei Zahir Tanin, vice-voorzitter van het Comité inzake de uitoefening van de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk, die de Veiligheidsraad toesprak reagerend op de verklaring van Pascoe. In werkelijkheid gaat het volgens de Israëlische regering enkel om het uitzetten van een handvol Palestijnen die illegaal in het land verblijven. Tot nog toe werden er 7 illegalen uitgezet. Helemaal niet de bombast die sommigen leden van de Veiligheidsraad ervan gemaakt hebben.

Ondanks de voortdurende samenwerking op het gebied van de veiligheid tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël, zei Pascoe dat er vrijwel dagelijks confrontaties zijn tussen kolonisten en Palestijnen met gewonden als gevolg van 41 Palestijnen en zeven Israëliërs en de arrestatie van 112 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Vanuit de Gazastrook bereikten ongeveer 16 raketten en mortieren – van de 35 die werden afgevuurd – het zuiden van Israël. Een Palestijnse burger werd gedood en 15 anderen raakten gewond tijdens 14 invallen en zes luchtaanvallen door de Israëlische veiligheidstroepen. “We veroordelen de raketbeschietingen en roepen op om de kalmte te bewaren en het internationaal humanitair recht te handhaven,” zei Pascoe, die noteerde dat Hamas heeft gemeld dat het nieuwe uitbarstingen van geweld probeert te voorkomen.

Gaza, 26 november 2009

Palestijns begrotingstekort

Met betrekking tot Libanon, zei Pascoe dat de internationale steun voor de wederopbouw van het vluchtelingenkamp Nahr el Bared een prioriteit blijft en drong er op aan om extra financiële middelen vrij te maken zodat de vooruitgang van de heropbouw kan worden volgehouden. De Palestijnse Autoriteit heeft naar schatting 100 miljoen dollar per maand nodig voor de de externe financiering voor terugkerende begrotingsuitgaven, maar kreeg sinds januari slechts ongeveer 174 miljoen dollar overgemaakt. “De verwachte tekorten in de begroting van de Palestijnse Autoriteit zouden de hervormingen en de agenda van de opbouw van de staat kunnen ondermijnen. De lidstaten worden aangemoedigd om de middelen te geven die zij hebben toegezegd, waar mogelijk door middel van rechtstreekse steun aan de Palestijnse Autoriteit,” zei Pascoe.

Miljardair PLO-leider Yasser Arafat: Ikke? Geld? 'k Heb nooit wat gekregen!

Met betrekking de de voouitgang die werd gemaakt inzake de binnenkomst van materialen voor goedgekeurde VN-programma’s in de Gazastrook, zei Pascoe dat de levering van aggregaten en cement heeft het mogelijk gemaakt dat in de buurt van Tel el Sultan nabij de Egyptische grens de werken van een pompstation voor een zuiveringsinstallatie konden aangevat worden. Eveneens zal naar verwachting binnenkort worden begonnen aan een woningbouwproject van 151 eengezinswoningen in Khan Younis in het zuidelijke deel van Gaza. De commerciële invoer van hout en aluminium zullen deze week nog worden toegestaan.

Pascoe waarschuwde er echter voor dat “het binnenkomen van materialen nog steeds ver achterblijft bij wat nodig is om de enorme wederopbouw en ontwikkelings behoeften van de Gazastrook aan te pakken.” De centrale kiescommissie heeft nu de registratie vervolledigd van meer dan 200.000 nieuwe kiezers op de Westelijke Jordaanoever, in het vooruitzicht van de Palestijnse gemeenteraadsverkiezingen op 17 juli 2010. Pascoe heette de geplande verkiezingen “een belangrijk democratisch element in de agenda van de opbouw van de staat.” Pascoe heeft iets gelijkaardigs ook gezegd tijdens locale verkiezingen in Gaza in januari 2005 en andermaal tijdens parlementsverkiezingen in januari 2006. Toen nadien bleek dat de terreurorganisatie Hamas de verkiezingen hadden gewonnen in 2005 en andermaal in 2006, heeft hij dat niet meer durven herhalen. Uiteraard kijkt iedereen uit naar de resultaten van Hamas tijdens de aanstaande verkiezingen.

Bronnen: UN News Service: Israel must freeze settlements, Security Council hears van 14 april 2010

3 gedachtes over “VN-Veiligheidsraad eist permanente bouwstop in Jeruzalem en op Westoever

 1. Is het niet verbazingwekkend, dat, sinds men Israel “gelastte” te stoppen met het bouwen van huizen, tienduizenden reizigers na één vulcaan-uitbarsting hun huizen niet meer konden bereiken?
  Zou ons dat dan helemaal niets zeggen?

  De Heere God laat niet met Zich spotten.
  Numeri 6 : 23-27

  Like

 2. Ja Dinah zo kan je er ook naar kijken. Ik had me met die wolk afgevraagd, waarom hangt er een wolk van as over Europa terwijl de Joden de Shoah herdachten.
  Dat God als een muur rond Zijn volk is is wel duidelijk

  Like

 3. O, Angela, dat vind ik ook een bijzondere gedachte, wat ongelooflijk bijzonder, en nog stopt het onrecht t.o.v. het Joodse Volk niet.
  Wat te denken van de onmeetbare olievlek voor de zuidelijke kust van Amerika?
  Steeds als Israel in de verdrukking komt lijkt er een verdrukking elders te ontstaan. Het kan bijna geen “toeval” zijn.

  Like

Reacties zijn gesloten.