Netanjahoe: er komt geen bouwstop in Jeruzalem, nu niet en nooit

Oost-Jeruzalem, 20 oktober 1936. Eerste steenlegging van het Hadassah Hospitaal op de Scopusberg. Op de foto onder meer David Ben-Goerion, Henrietta Szold, Nachum Sokolov en Yitzhak Ben-Zvi

In een interview met nieuwsanker Yonit Levy voor de Israëlische nieuwszender Channel 2, zei eerste-minister Benjamin Netanjahoe dat er geen bouwstop komt in Jeruzalem en dat er binnen de regering volledige overeenstemming bestaat dat er “geen voorwaarden moeten gesteld worden vooraleer onderhandelingen van start gaan” [there must not be preconditions for negotiations].

Jeruzalem is al 3000 jaar onze hoofdstad en dat zal zo blijven

“Ons beleid ten aanzien van Jeruzalem zal niet veranderen,” voegde de premier er nog aan toe en merkte op dat de politiek van de regering jegens Jeruzalem, onze stad die al 3.000-jaar de hoofdstad van het Joodse volk is, onveranderd dezelfde is gebleven net zoals deze van àlle voorgaande Israëlische regeringen de afgelopen 43 jaren [sinds de stad in 1967 werd heroverd op de arabieren en herenigd]. Met deze verklaring herhaalde hij het standpunt van Nir Barkat, de burgemeester van Jeruzalem, die woensdag al aan de pers verklaarde dat in heel Jeruzalem hard wordt verder gebouwd en de werken nooit werden en ook nooit zullen worden stilgelegd.

Netanjahoe probeerde het feit dat Obama hem had beledigd tijdens zijn recente bezoek in Washington te minimaliseren. “Hij beledigt me niet,” gromde hij ontstemd voor de camera en wierp dan vervolgens op dat “de Verenigde Staten het inderdaad niet met ons over alles eens zijn. Het gaat met hoogte- en dieptepunten. Sommige zaken liggen moeilijk en sommige zaken liggen nog moeilijker. Maar er bestaat een stevige vriendschapsband die ervoor zal zorgen dat we al deze problemen zullen overwinnen.” Wel ja…

Gevraagd of hij voldoende vertrouwen heeft in de Verenigde Staten om de campagne tegen Iran te leiden, antwoordde Netanjahoe dat hij de voorkeur geeft aan een scenario waarin de Amerikanen de leiding nemen. Hij herinnerde de televisiekijkers eraan dat Israël net haar Dag van de Onafhankelijkheid heeft gevierd en dat “onafhankelijkheid voor de Joden eerst en vooral een Joodse staat betekent èn de mogelijkheid om onszelf te verdedigen. Israël zal altijd blijven opkomen voor het recht op zelfverdediging” [first and foremost a Jewish state, and the ability to defend ourselves. Israel will always retain the right of self-defense.]

Oost-Jeruzalem: Rechts de hoge residentiële gebouwen van French Hill, links op de achtergrond het Hadassa Hospitaal op de Scopusberg

French Hill

De Verenigde Staten – en in haar zog de rest van het Kwartet – blijven er maar op aandringen dat Israël moet ophouden om te bouwen in die delen van Jeruzalem die tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1947-1949, door Jordanië tussen 1948 tot 1967 illegaal werden geannexeeerd en bezet gehouden. Hierboven op de foto is een deel van ‘Oost-Jeruzalem’ afgebeeld waar volgens het Kwartet de toekomstige hoofdstad van Palestina [?!] moet komen.

Op de heuvel rechts op de foto is de residentiële wijk French Hill te zien en links van de wijk, de Scopusberg [Mount Scopus] met haar beroemde Hebreeuwse Universiteit (ingehuldigd in 1917) met haar bekende Bijbelse Zoo (gesticht in 1941 en in 1947 verhuisd naar de Scopusberg tot 1950), de Nationale Bibliotheek en het Hadassa Hospitaal (ingehuldigd in 1939) dat bij de toeristen vooral bekend is om de twaalf glasramen van Marc Chagall uit 1961 in de Abbell synagoge van de universiteit.

Eerste van 12 glasramen van Marc Chagall uit 1961 in het Hadassa Hospitaal in Oost-Jeruzalem: de Joodse stam van Reuben

Marc Chagall op de inhuldiging van zijn meesterwerk op 6 februari 1962:

“This is my modest gift to the Jewish people who have always dreamt of biblical love, friendship and of peace among all peoples. This is my gift to that people which lived here thousands of years ago among the other Semitic people.”

In het wapenstilstandsakkoord van april 1949 werd de Scopusberg een gedemilitarizeerde zone [DMZ] ‘zogezegd’ onder Israëlisch beheer, maar in de praktijk is daar niks van terecht gekomen: Jordanië besliste dat haar land Judenfrei zou zijn en zo geschiedde het ook. Ongeveer 60.000 Joden uit Oost-Jeruzalem en afkomstig van de Westelijke Jordaanoever werden manu militari uitgedreven en zij zullen pas na 1967 kunnen terugkeren naar hun huizen. Slechts sporadisch mochten Joden de Joodse instellingen op de Scopusberg bezoeken. Op de weg er naar toe werden regelmatig aanslagen gepleegd op Joodse bezoekers.

Al die Israëlische gebieden bleven tussen 1948 en 1967 verboden gebied voor Joden en die toestand moet volgens het Kwartet (= VS, EU, VN en Rusland) terug moeten hersteld worden, wat in de praktijk niks anders betekent dan andermaal een ethnische zuivering van Joden zoals die van 1947-1949 en het de facto instellen van een arabisch Apartheidsregime in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. De prangende vraag Waarom mogen er geen Joden leven in een Palestijnse staat? werd door niemand van het Kwartet tot nog toe beantwoord.

French Hill

Toen journaliste Yonit Levy bleef aandringen omtrent de controverse over Jeruzalem, vroeg Netanjahoe haar: “Waarom zo ik toegeven als het over Jeruzalem gaat?” En agerend vanuit een defensieve naar een offensieve houding vroeg hij de journaliste waar zij geboren was. Ze vertelde hem dat zij oorspronkelijk van French Hill in Jeruzalem komt. Netanjahoe, die wellicht haar antwoord al op voorhand wist, legde haar uit dat het huidige struikelblok in Jeruzalem gaat over delen van de stad zoals French Hill, die onbewoond gebied waren toen ze in 1967 werden bevrijd.

French Hill (Givat HaTsarfatit) is een residentiële wijk gelegen in het noord-oosten van Jeruzalem, tussen de Scopusberg en nabij de wijk Ramat Shlomo, die recent in de internationale belangstelling stond omwille van de aangekondigde uitbreiding met 1600 nieuwe woningen, net toen vice-president Joe Biden in het land was. French Hill was in 1967 – op een Jordaanse militaire post na – een verlaten gebied toen het Israëlische leger het gebied innam. In 1969 werd een aanvang gemaakt met de bouw van deze wijk die moest aansluiten met de gebouwen op de Scopusberg zoals de campus van de Hebreeuwse Universiteit.

French Hill ligt zo te zien op een heuvel die genoemd zou zijn naar de Britse generaal John French. De officiële [hebreeuwse] naam van French Hill is Givat Shapira, een van de twee secties van French Hill, de andere is Tzameret HaBira genaamd. Alhoewel French Hill de algemene naam is voor het volledige gebied. Tzameret HaBira werd opgetrokken door een onafhankelijke groep mensen, voornamelijk Amerikanse immigranten, die de meer luxueze appartementen en private woningen in de wijk bewonen. 

Vandaag wonen er op French Hill 6.631 mensen waaronder veel Zuid-Amerikanen, Noord-Amerikanen en Russische immigranten. Terwijl het grootste deel van de 9 synagogen van de wijk orthodox zijn, telt de Conservative Kehilat Ramot Zion het grootste aantal leden en de eerste Conservative basisschool van Israël. De eerst Frankel School [Tali school] van het land werd 20 jaar geleden eveneens in deze gemeenschap opgericht. Vele leden en studenten van de faculteit van de Hebreeuwe Universiteit verkiezen te wonen in de wijk French Hill omwille van de nabijheid van de campus.

Bronnen: IsraelNationalNews.com: Netanyahu Reassures Public: No Freeze in Jerusalem door Gil Ronen van 22 april 2010

Een gedachte over “Netanjahoe: er komt geen bouwstop in Jeruzalem, nu niet en nooit

Reacties zijn gesloten.