Harde kritiek van de AIFL op de belediging van Israël door Obama

Israël ligt onder vuur. Op vele gebieden, over de gehele wereld, worden er pogingen ondernomen om de staat te de-legitimeren: vakbonden roepen op tot economische sancties tegen Israël, academische instituten roepen op om Israëlische universiteiten en professoren te boycotten, Israëlische sportmannen en -vrouwen worden geweigerd om deel te nemen aan internationale sportevenementen, de media in de wereld leggen disproportionele aandacht aan de dag voor Israël, verslagen zijn bevooroordeeld en eenzijdig, en de Verenigde Naties besteden meer aandacht om Israël te bekritiseren dan aan gelijk welk ander land in de wereld.

Met Obama denderen de langdurige Amerikaans-Israëlische vriendschapsbanden snel de berg af. Stilaan begint ook bij de grote Joodse organisaties in de wereld door te dringen welke schade Obama en zijn regering toebrengt aan de Midden-Oostenpolitiek. Staat Obama klaar om Israël op te offeren? Is hij van plan zijn [eind]’oplossing’ op te leggen aan de Joodse staat? Het lijkt er alvast veel op. Volgens Joel Mowbray in de Washington Times is: “.. evidence mounting that President Obama will unveil a new Middle East peace plan in the coming months. While a desire for peace is indeed admirable, such a move should be welcomed only by the enemies of America.” [lees hier meer]

AIFL slams humiliation of Israel by Obama

De America-Israel Friendship League (AIFL) heeft een open brief gestuurd aan de Amerikaanse president Barack Obama waarin ze haar bezorgdheid kenbaar maakt over wat zij noemt “de verslechterende relaties die zich blijken te ontwikkelen” tussen de VS en Israël. De organisatie bevestigde Obama’s inzet voor het behoud van de betrekkingen tussen de twee landen. Maar drong er bij de Amerikaanse president op aan om zijn duidelijke intentie Israël te dwingen haar langdurige politiek ten aanzien van Jeruzalem te laten varen, in het bijzonder met betrekking tot de bouw van nieuwe woningen in de stad, als voorwaarde om de gesprekken met de Palestijnen te hervatten.

De AIFL wijst op de speciale “ongebroken” band en plaats van Jeruzalem in de traditie van Israël en van de Joden wereldwijd, en merkte op dat het beleid van Israël erop gericht is om de bouwactiviteiten in de hoofdstad voort te zetten, zoals het dat de afgelopen 40 jaar heeft gedaan. De organisatie verklaarde dat dergelijke constructie nooit eerdere onderhandelingen met de Palestijnen in de weg heeft gestaan, noch dat vredesverdragen werden bereikt tussen Israël en haar buren gedurende die hele periode:

“Het is al 40 jaar lang de politiek van Israël om bouwactiviteiten normaal doorgang te laten vinden in Jeruzalem. Dat beleid was geen belemmering voor Egypte om in 1979 vrede te sluiten met Israël onder premier Menachem Begin. Het weerhield Jordanië er niet van om in 1994 een vredesverdrag met Israël te ondertekenen onder premier Yitzhak Rabin. En dat weerhield de Palestijnse Autoriteit er niet van om tot tweemaal toe te onderhandelen met Israël in 2000 en 2008 met de toenmalige premiers van Israël, Ehud Barak en Ehud Olmert. Het mag daarom niemand verwonderen dat het beleid van Israël is om de woningbouw in het oostelijk deel van Jeruzalem gewoon verder laat gaan.”

Het recht van Israël om overal te bouwen in Jeruzalem, werd erkend in 2004 door de overeenkomst tussen de voormalige premier Ariel Sharon en de voormalige Amerikaanse president George W. Bush, een “overeenkomst waarvan de regering van Obama kennelijk heeft besloten die niet te onderschrijven.”

De AIFL erkent de “slechte timing” van de aankondiging door Israël van nieuwbouw in Jeruzalem tijdens het bezoek van vice-president Joe Biden aan Israël, maar dat dit helemaal niet de publieke kritiek rechtvaardigt ten aanzien van Israël noch de kennelijke poging om “de premier te vernederen” en suggereert dat dergelijke zaken moeten worden opgelost “op een wijze zoals dat normaal past tussen nauwe bondgenoten.” Zowel Democraten en Republikeinen van het bestuur van de AIFL waren duidelijk “overstuur door de acties van de [Amerikaanse] regering om Israël publiekelijk aan de schandpaal te spijkeren”, zeker in het licht van de huidige “gezamenlijke campagne” van haar vijanden om het bestaan van Israël te de-legitimeren.

“Obama’s daden”, zo verklaarde de AIFL, “waren niet in overeenstemming met onze waarden.” America’s aanpassing aan het standpunt van de Arabische Liga over Jeruzalem “weerspiegelt een ongerechtvaardigde wijziging in het Amerikaanse Midden-Oosten beleid.” Volgens de AIFL kunnen eventuele wijzigingen in de positie van Israël over Jeruzalem slechts gebeuren in de loop van rechtstreekse onderhandelingen met de Palestijnen. De organisatie vroeg zich eveneens af of het falen van Israël om de beleidslijn van de Verenigde Staten te volgen, zou kunnen leiden tot de terugtrekking van de Amerikaanse diplomatieke of materiële bijstand aan Israël. Dergelijke acties “steunen onze gemeenschappelijke vijanden”, en bevorderen het aanzetten tot haat jegens Israël en de Joden.

In een tijd van “ongekende uitdagingen” waarmee de wereld door Iran mee te maken heeft, “is dit niet de tijd om een echte of vermeende minachting te verergeren.” De organisatie wierp ook de kwestie op van het imago dat de Verenigde Staten bij haar bondgenoten krijgt. “Als Israël zo gemakkelijk het mikpunt van minachting kan worden, wat zegt dit dan over de VS en haar standvastigheid ten aanzien van haar andere bondgenoten?” De AIFL riep de regering-Obama op om “een uitwisseling van ideeën” aan te gaan omtrent de problematiek van vrede in het Midden-Oosten en de veiligheid van Israël.

Bronnen: The Jerusalem Post: AIFL slams humiliation of Israel by Obama van 17 april 2010; AIFL: AIFL Sends Letter to President Obama Expressing Concerns over Deteriorating U.S.-Israel Relations van 15 april 2010; World Jewish Congres: WJC PRESIDENT URGES OBAMA TO CHANGE STANCE ON ISRAEL van 15 april 2010 en In letter, Obama tries to assuage Jewish concerns over US Middle East policy van 22 april 2010; Verdeeldheid tussen Amerikaanse Democraten en Republikeinen over Israël neemt toe van 28 maart 2010 en Crisis tussen Verenigde Staten en Israël bedreigt de wereldvrede van 30 maart 2010; Palestijnen willen zonder vredesakkoord eenzijdig onafhankelijkheid uitroepen van 6 april 2010; Obama, laat ons scheiden. Het is tijd om onafhankelijk te worden van 20 maart 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.