Burgemeester Nir Barkat: In heel Jeruzalem wordt hard verder gebouwd

In Ramat Shlomo in het oosten van Jeruzalem loopt de bouw van 1.600 nieuwe woningen gewoon verder

“The concept of freezing building for Jews is one I don’t accept. I will never accept it.”

[“Het idee van een bouwstop voor Joden is iets wat ik niet aanvaard. Ik zal dat nooit aanvaarden.”]

Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem

Nir Barkat, de burgemeester van Jeruzalem, zei gisteren woensdag 21 april 2010 dat het bouwen van nieuwe huizen in àlle delen van Jeruzalem gewoon doorgaat en dus niet enkel in de Oude Stad. “De ontwikkeling (van Jeruzalem) loopt gewoon verder; aannemers bouwen, ” zei Barkat tijdens de herinwijdingsceremonie van de Jaffa Poort in de Oude Stad.

Op de afbeelding staat burgemeester Nir Barkat (r.) onder de helemaal hernieuwde Jaffapoort van de Oude Stad (tot 1967 in Arabische handen en in puin), gisteren woensdag 21 april. De Jaffapoort is één van de vier inkompoorten van de Oude Stad die na twee maanden restauratie door de burgemeester werd ingehuldigd. De Jaffapoort, de meest gebruikte toegangspoort tot de Oude Stad, leidt naar de grootste heiligdommen van Joden, christenen en moslims. (AP foto / Maya Hitij)

Het dispuut over de bouw van 1.600 nieuwe woningen in Ramat Shlomo is fout zegt Nir Barkat “It’s not 1,600, it’s 50,000,” [Het zijn er geen 1.600 maar 50.000] hiermee verwijzend naar een 20-jarenplan voor de stad. “Ongeveer een derde van de 50.000 [nieuwe] woningen – 17.000 – is bestemd voor uitbreiding van de Arabische wijken [in de stad], maar ik steun die visie niet om de stad op te splitsen in oost en west. Jeruzalem is onze hereengemaakte stad, onze ondeelbare hoofdstad onder Israëlische soevereiniteit.”

In dit radio interview met Nir Barkat van 27 maart 2010 op de BBC spreekt de burgemeester over het chronisch tekort aan bouwgrond in Jeruzalem:

“Well, when you ask the people, both from the left and the right side of the Israeli map, our people understand that we have to build the city. There’s a shortage of land in Jerusalem. People are not aware of the fact there’s a 3,000-year-old history, that we have 3,000 buildings for preservation. There’s a shortage of land. And what you must do, in a wise way — and that’s the macro plan that Jerusalem is — is building upon, there is a natural expansion of the different neighborhoods to areas that were not built before, that were mountains before.

And now the city is, thank god, surviving — flourishing and — and building. So there’s a natural growth in the city of Jerusalem. And we have to manage it in a way that is not one on account of the other. The macro plan calls for expansion — a natural expansion on land that was not used before for the — for building.”

Op de volgende korte videoclip waarschuwt Dr. Dore Gold, president van het Jerusalem Center for Public Affairs en voormalig ambassadeur voor Israël bij de Verenigde Naties, voor het gevaar waaraan de heiligdommen zullen worden bloot gesteld wanneer delen van Jeruzalem zouden worden overhandigd aan de Palestijnse Autoriteit met hun radicale islamistische leiders van Hamas en al-Fatah [zoals wat er gebeurde tussen 1948 en 1967 toen Jeruzalem en de Westoever door de Arabieren illegaal werd bezet gehouden]: