Nieuwe executies van Palestijnen door Hamas in de Gazastrook

 

Grens met Gaza, augustus 2007. Twee halfnaakte Palestijnen van Al-Fatah op de vlucht voor Hamas, vinden bescherming bij... Israëlische soldaten ! die hen veilig naar de Westelijke Jordaanoever loodsen. Het kan verkeren zei Bredero...

 

Het is niet om dat het niet vermeld wordt in de [anti-Israëlische] Belgische pers, dat het niet gebeurt of nooit gebeurd zou zijn. Het regime van Hamas in de Gazastrook is een barbaars regime dat nog met Middeleeuwse maatstaven werkt en lak heeft aan de meeste elementaire rechten van de mens. Vreemd genoeg lees je dat zelden in de nederlandstalige pers.

Toch is algemeen geweten dat het islamistisch regime haar eigen Arabische onderdanen en medebroeders discrimineert, minderheden systematisch vervolgt, willekeurig mensen arresteert, foltert en mishandelt en aan de lopende band executeert  zonder vorm van proces. Let wel: we hebben het hier over Arabieren, afrekeningen onder de rivaliserende terrorristische organisaties Hamas en Al-Fatah, waarvan de eerste in juni 2007 met geweld de laatste uit de Gaza heeft geschopt.

Het meeste haalt nooit de pers, want dat soort misdrijven gebeurt allemaal illegaal en wordt door de tegenstanders van de Joodse staat afgedaan of geminimaliseerd als zijnde uit islamofobie ontstane roddels. Het is nu eenmaal al jaren een feit dat, wanneer er geen Joden of Israëliërs in betrokken zijn, het ‘geen nieuws’ is voor de wereld. Als een Jood een Arabier doodt, komt dat in alle kranten, als een Palestijn een andere Palestijn doodt, is het alsof het nooit is gebeurd. Raar maar waar. En het is ook geen nieuws zoals in dit geval, wanneer het gaat om ‘officiële’ en ‘ formele’ executies van Palestijnen door Hamas zoals afgelopen donderdag 15 april 2010 gebeurde. Behalve op het Vlaamse Brabosh.com en een handvol Nederlandse blog en websites, lees je nergens een nederlandstalig bericht over dit event.

Afbeelding hierboven: Broedertwist in Gaza, voorjaar 2007. Hamaspolitie en militanten van al-Fatah in de clinch met elkaar. Beide terroristische groepen leggen de schuld voor deze broedertwist bij de ‘Zionistische Satan’ Israël. Toch iets waar deze nijvere discipelen van de islamistische geweldscultuur het over eens kunnen zijn. Intussen slaan ze maar wat op elkaar in, wellicht om in conditie te blijven en waarschijnlijker nog: bij gebrek aan Joden in de Gazastrook. Balans tot dusver: 616 doden, 1.500 gewonden en duizenden vluchtelingen… voor het juiste begrip: allemaal Palestijnen dus…

Collaboratie met Israël

De twee bekendste mensenrechtenorganisaties, de ngo’s Human Rights Watch en Amnesty International, hebben beiden de executies van afgelopen donderdag 15 april 2010 veroordeeld van twee Palestijnen door Hamas in de Gazastrook, op grond van collaboratie met Israël. HRW zegt dat de executies werden uitgevoerd nadat met geweld en folteringen bekentenissen van de gevangenen werden afgedwongen. HRW zegt dat de executies een ‘grote stap achteruit’ zijn, sinds Hamas met geweld de controle verwierf in Gaza. Ook Amnesty International zegt dat het proces dat door een militaire rechtbank werd opgezet een regelrechte aanfluiting was van alle moderne standaarden van hedendaagse rechtsgang.

 

Tijdens de Gazaoorlog in januari 2009 arresteerde Hamas dozijnen Palestijnen die verdacht werden van spionage of collaboratie met Israël en werden allen zonder pardon en zonder proces doodgeschoten

 

“We are dealing here with convictions in trials that don’t come close to meeting fair trial standards. Hamas authorities should not take the backward step of starting to impose the death penalty, especially when people facing execution have suffered unfair trials.”

‘Unfair trials’, aldus Joe Stork, de afgevaardigde directeur bij Human Rights Watch voor Midden-Oosten zaken. Dat is beslist een understatement, maar voor HRW en AI alleszins een krasse veroordeling die heel wat meer verbergt dan ze laat uitschijnen want juridisch gezien is het in Gaza een echte jungle geworden sinds Fatah werd uitgerangeerd. Amnesty International heeft aldus de executie veroordeeld van twee Palestijnse mannen in Gaza die werd uitgevoerd op bevel van de feitelijke autoriteit Hamas. Beiden waren eerder in 2009 veroordeeld door militaire rechtbanken in Gaza op beschuldiging van ‘collaboratie’ met het Israëlische leger en betrokkenheid bij moord.

AI: ‘We zijn bedroefd…’

“De executies van vandaag zijn een grote stap achteruit van Hamas. Aldus de eerste executies sinds 2005, maken we ons ernstig zorgen omtrent de andere Palestijnse gevangenen in Gaza die door militaire rechtbanken werden veroordeeld tot de doodstraf,” sprak Hassiba Hadj Sahraoui, afgevaardigd directeur van Amnesty International’s Midden-Oosten programa. “We zijn bedroefd dat deze mensen werden veroordeeld in oneerlijke militaire processen.” Wanneer Palestijnen andere Palestijnen vermoorden worden ze bij AI of HRW nooit boos (in schril contrast wanneer Israël betrokken is) maar voelen ze zich ontgoocheld en vooral ‘bedroefd’… Een reactie om van te gieren in feite, ware het niet om te huilen…

Terwijl een aantal personen in Gaza werden doodgeschoten door terreurmilities van Hamas en andere gewapende groeperingen sinds de groep op gewelddadige wijze de macht de macht veroverde in juni 2007, zijn deze executies van donderdag 15 april 2010 de eerste formele executies die werden uitgevoerd door de feitelijke autoriteit van Hamas in Gaza.

Waarschuwing: bijzonder schokkende video hoe Hamas aanhangers van Al-Fatah, die zij als collaborateurs met de Israëli’s aanzien, hier worden aangepakt. Met staven wordt op de man ingeslagen om zijn botten te breken. Deze videobeelden werden hier aan het publiek getoond en door Palestinian TV op de Westelijke Jordaanoever uitgezonden. Wie zich afvraagt waar zaten CNN, Reuters, of onze eigenste pers de VRT en De Redactie.be? Zelfs onze pro-Palestijnse VRT journalist Rudi Vranckx was nergens te bespeuren en keek gewillig even de andere kant op…

In een verklaring die door de regering van Hamas donderdagochtend werd vrijgegeven, bevestigde het hoofd van het militaire tribunaal van Gaza, Ahmed Atallah, de executie van Nasser Salama Mohammed Abu Freih, afkomstig uit Jabaliyya in het noorden van Gaza en van Mohammed Ibrahim Ahmed Isma’il (gekend als al-Sab’a), afkomstig uit Rafah in het zuiden van de Gazastrook. De lichamen van de twee vermoorde Palestijnen werden donderdagochtend naar het al-Shifa Hospitaal in Gaza City overgebracht; in een rapport werd achteraf bevestigd dat ze waren doodgeschoten.

Nasser Abu Freih, een 34-jarige politieman, was veroordeeld voor verraad en betrokken in een moordpartij op 22 februari 2009 door een militair tribunal in Gaza, tot de doodstraf voor het executiepeloton. Mohammed Isma’il, een 36-jarige taxichauffeur, werd veroordeeld tot de doodstraf door de strop op 3 november 2009 op beschuldiging van spionage en samenwerking met vijandige partijen, en voor het uitvoeren van moord.

Onder de Palestijnse wet moeten doodstraffen normaliter worden bevestigd door de president van de Palestijnse Autoriteit vooraleer ze kunnen worden uitgevoerd. Maar door de voortdurende onenigheid tussen het bestuur van Hamas en de Palestijnse Autoriteit, kregen doodvonnissen, die sinds juni 2007 werden uitgesproken door militaire rechtbanken van Hamas, geen presidentiële ratificatie mee om ze uit te voeren. Aldus nam in maart de bezorgdheid toe wanneer hoge ambtenaren van Hamas afkondigden dat ze van plan waren om de gevangenen te executeren die beschuldigd werden van collaboratie en moord [met Israël].

 

Gaza, juni 2007: TV-beelden hoe halfnaakte Palestijnse aanhangers van al-Fatah door Hamasmilities hardhandig worden weggevoerd

 

Nog meer executies onderweg

Amnesty International heeft nog geprobeerd om de uitvoering van deze doodstraffen tegen te houden en zond op 31 maart een spoedbericht aan de autoriteit van Hamas om de aangekondigde executies op te schorten. Amnesty International zegt dat het tegen de doodstraf is gekant en in strijd is met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, in het bijzonder een inbreuk op het recht om te leven en het recht om niet gefolterd te worden noch het doel te worden van gelijk welke wreedheid, onmenselijkheid of vernederende straffen.

Jammer genoeg is er in de ganse Gazastrook geen hond te bespeuren die zelfs maar het woord mensenrechten kan spellen. “Hamas moet niet beginnen met executies uit te voeren. Dat zou een diepe stap achteruit betekenen en druist in tegen de trend van een wereldwijd moratorium op executies,” zei Malcolm Smart, de directeur van Amnesty International’s Midden-Oosten en Noord-Afrika sectie. “It would be especially abhorrent to execute prisoners who, as in these cases, were sentenced to death after proceedings which failed to meet international fair trial standards.”

Hamas heeft geen informatie vrijgegeven over hoeveel Palestijnen in de gevangenissen in de Gazastrook wachten op hun executie. Alhoewel dat in 2009 bekend is dat in totaal 14 mensen van wie bekend is dat ze door militaire tribunalen werden veroordeeld tot de doodstraf op beschuldiging van ‘collaboratie’, verraad en moord. In een publieke verklaring uitgegeven op 25 maart 2010, zei Mohammed Abed, de hoogste openbare aanklager van Hamas in de Gazastrook, dat tijdens de twee vorige maanden het Algemeen Uitvoerend Bureel begonnen is met het ratificeren van de doodstraffen van hen die verdoordeeld werden voor collaboratie en moord.

Twee dagen eerder heeft Fathi Hammad, de minister van Binnenlandse Zaken van Hamas in Gaza, in een radio interview gezegd dat zijn ministerie beslist heeft om de gevangenen die beschuldigd worden voor ‘collaboratie’ te executeren ondanks de bezwaren van de mensenrechtenorganisaties. Mohammed Abed heeft ook gezegd dat de doodstraf zal uitgevoerd worden voor mensen die vooir drugs of het verdelen van drugs werden veroordeeld. “Wij hebben het recht om de executie op te eisen voor zij di ebereid zijn om hun eigen mensen te doden.”

Bronnen: The Jerusalem Post: HRW, Amnesty condemn Hamas executions van 16 april 2010; Amnesty International: Executions by Hamas in Gaza ‘deplorable’ van 15 april 2010 en Hamas must not carry out executions in Gaza van 31 maart 2010; Human Rights Watch: Gaza: Halt Executions van 15 april 2010 en Gaza: Do Not Resume Executions van 6 april 2010; Yahoo News: Hamas executes two ‘collaborators’ with Israel van 15 april 2010; op Brabosh.com: Hamas trekt ‘excuses’ weer in na protest van rivaal al-Fatah van 7 februari 2010; Hamas wil 7 Palestijnen van Al-Fatah in Gaza executeren van 3 juli 2009; Palestijnen tegen Palestijnen: geweld door Hamas tegen Al Fatah neemt toe van 21 juni 2009; Palestijnen tegen Palestijnen: Hamas en Al Fatah slaags op de West Bank, zes doden van 1 juni 2009