Negationistische bisschop Williamson bij verstek veroordeeld

Bisschop Richard Williamson
Bisschop en negationist Richard Williamson

De onlangs door paus Benedictus XVI gerehabiliteerde bisschop Richard Williamson (68) moest zich in Duitsland verantwoorden wegens Holocaust- ontkenning.  Voor de Zweedse televisie beweerde hij in januari onder meer dat er ‘overweldigende’ bewijzen zouden zijn dat er nooit gaskamers zijn geweest. Williamson, die lid is van de conservatieve Pius-X-broederschap, zei vorig jaar in een interview op de Zweedse televisie dat hij zich vragen stelde bij het bestaan van de gaskamers in de concentratiekampen. De man beweerde ook dat er geen 6 miljoen, maar slechts 200.000 tot 300.000 Joden om het leven waren gekomen. Het interview werd in Duitsland opgenomen. Daar is het ontkennen van de Holocaust verboden.

Bisschop Richard Williamson van de ultraconservatieve Maatschappij van Sint Pius X (SSPX), werd aldus heden veroordeeld voor het ‘aanzetten tot rassenhaat’ en het ontkennen van de Holocaust.   Williamson werd ook veroordeeld omdat hij volgens de rechter had kunnen weten dat zijn uitspraken tot ophef en brede afkeuring zouden leiden.

De bisschop had wegens zijn uitlatingen eerder een boete van 12.000 euro gekregen, maar omdat hij die weigerde te betalen, moest de zaak voor de rechter komen. Echter, de bisschop stuurde zijn kat. De advocaat van mgr. Williamson voerde aan dat zijn cliënt wel wou komen maar dat zijn fraterniteit hem dat verbood. De advocaat gaf toe dat de bisschop wist dat het in Duitsland verboden is de holocaust te ontkennen maar dat de Zweedse journalisten die hem interviewden hem verzekerd hadden dat het interview alleen in Zweden zou worden uitgezonden. Mgr. Williamson werd voor de rechtbank gedaagd omdat hij weigerde een minnelijke schikking van 12.000 euro te betalen. Hij riskeert nu een boete en/of celstraf, die kan oplopen tot 5 jaar.

Bronnen: Vandaag.be: Britse bisschop veroordeeld voor ontkennen Holocaust van 16 april 2010; Cidi.nl: Bisschop vervolgd om Holocaustontkenning van 16 oktober 2009; lees ook deze artikels op Brabosh.com: Bisschop Richard Williamson wordt vervolgd voor negationisme van 19 oktober 2009; Rel tussen Duitsland en Vaticaan omtrent rehabilitatie van negationist bisschop Richard Williamson van 28 februari 2009; Negationistische bisschop Richard Williamson ondergedoken? van 21 februari 2009; Bisschop Williamson, de ‘Julius Streicher van het Vaticaan’, wordt uit Argentinië gezet van 20 februari 2009; Paus Benedictus over zijn negationistische bisschop: ‘Ich habe es nicht gewusst’ van 13 februari 2009; Paus Benedictus XVI rehabiliteert negationistische bisschop van 31 januari 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.