‘Nederzetting’ Ariel struikelblok voor Palestijnse onafhankelijkheid

ARIEL, op de Westelijke Jordaanoever, maart 2010.

Ariel, hoofdstad van Samaria, door de vijanden van de Joodse staat Israël ook wel smalend een ‘nederzetting’ genoemd, heeft thans de ambitie om een heuse stad te worden. De bevolking van de Israëlische gemeente die boven op een heuvel ligt, is inmiddels toegenomen tot 19.000 mensen, heeft een college, een sport complex van 10 miljoen dollar, een bekend vrouwen basketbalteam en een mooi aangelegde toegangsweg met vier rijstroken. Maar Ariel is een ‘nederzetting’ op de Westelijke Jordaanoever en is gelegen in het hart van Israël op zowat 40 kilometer ten oosten van Tel Aviv, 40 km ten westen van de Jordaanrivier en 60 kilometer ten noorden van de hoofdstad Jeruzalem. De stad strekt zich 12 km in de lengte uit op een heuvel op 600 meter boven de zeespiegel [zie kaartje].

Echter, die geografische ligging van Ariel legt een zware schaduw op de Palestijnse hoop op een eigen leefbare onafhankelijke staat. Ron Nachman, stichter en burgemeester van Ariel, zegt dat de gemeenschap die hij op 5 september 1977 begon met twee tenten op een heuvel thans ruim 32 jaar geleden, een onomkeerbare realiteit is. Om die claim te ondersteunen  plantte Israël’s premier Benjamin Netanjahoe er recent (29 januari 2010) tijdens het Joodse ‘Bomenfeest’ (Toe Bisjevat) een boom, terwijl Ehud Barak, minister voor defensie, hard werkt om de weg vrij te maken om het College van Ariel om te vormen tot een volwaardige Universiteit.

Stichter en huidig burgemeester van Ariel Ron Nachman

Maar als Ariel blijft voort bestaan, zou het wel eens een reusachtig gat kunnen slaan in een toekomstige Palestijnse staat of zelfs het ontstaan van die staat volledig kunnen voorkomen. Zoals de VS blijven aandringen om vredesbesprekingen terug te vernieuwen, verhogen de plannen van Israël [met deze streek] – aangemoedigd door de evangelische christenen in de VS – het wantrouwen van de Palestijnen. Zelfs een aantal voorname Israëli’s, waaronder voormalige vrede onderhandelaars, waarschuwen ervoor dat een herverdeling van het gebied zo goed als onmogelijk wordt wanneer Israël Ariel zou willen behouden. Van de vier grote nederzettingenblokken die Israël hoopt te houden in een mogelijk vredesakkoord, liggen er drie heel dicht aan haar grenzen. Maar Ariel slaat een diepe bres in het land van het would-be volk van Palestina. ” Een Palestijnse staat heeft geen levensvatbaarheid wanneer ze Ariel wensen te behouden,” waarschuwde de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat.

Twintig kilometer klinkt misschien niet veel, maar de afstand is van cruciaal belang in de discussie over het grondgebied. Ariel ligt in het midden op de Westelijke Jordaanoever, terwijl het dichtbevolkte midden van Israël in het westen is ook slechts 20 kilometer breed is. En het is niet enkel Ariel. In de satelliet nederzettingen huizen nog eens 30.000 mensen, oftewel 10 procent van de Joodse bevolking die op de Westelijke Jordaanoever wonen. Burgemeester Ron Nachman verwerpt het idee van een Palestijnse staat, die hij een bedreiging noemt voor de veiligheid van Israël en hij is er rotsvast van overtuigd dat geen enkele Israëlische regering het politiek aandurft om zijn stad te ontmantelen. En hoewel hij de huidige bevriezing van de nederzettingen die door premier Netanjahoe werd opgelegd hardop aanklaagt, droomt hij van een verdrievoudiging van de bevolking van Ariel tot 60.000 inwoners binnen een generatie.

Er is een precedent voor het doen oprotten van kolonisten: Israël evacueerde verscheidene duizenden toen het de Sinaïwoestijn teruggaf aan Egypte in 1982 en nog eens 8.500 toen het de Gazastrook ontruimde in de zomer van 2005. Maar Ariel werpt een uniek dilemma op – haar afmetingen maken het erg moeilijk om het te evacueren en anderzijds maakt haar locatie het extra moeilijk om het te annexeren bij Israël. En naarmate Ariel blijft groeien en de bevolking toenemen, blijft ook het dilemma maar groter worden. De attracties van de ‘nederzetting’ – subsidies van de regering, goedkoop wonen – het is er allemaal om uitbreiding in de toekomst te verzekeren. Op een recente namiddag, trekken zwemmers aldus hun aantal stroken in het sportcomplex dat helemaal omringd werd door glas, en alzo een spectaculair zicht hebben op de omliggende heuvels van de Westelijke Jordaanoever, terwijl lopers zich afsloven op loopbanden.

Sportcomplex van Ariel geschatte waarde: 10 miljoen dollar

Alex Yurievsky vertelde aan de reporters hoe hij twee maanden geleden verhuisde uit de voorstad van Tel Aviv Petach Tikvah, omdat hij in Ariel een huis voor ongeveer de helft van de prijs had die hij normaal zou hebben betaald in het centrum van Israël. De 40-jarige immigrant uit de Oekraïne zei dat drie van zijn vrienden uit Petach Tikvah ook besloten hadden om te verhuizen naar Ariel nadat ze bij hem op bezoek waren geweest. Toch klaagde Ron Nachman erover dat Ariel door de jaren heen vee tekort werd gedaan, en dat hij geen huisvesting voor nieuwkomers heeft. Inderdaad, drie nederzettingen zijn al meer dan overbevolkt en groeien nog sneller dan Ariel. De bouwstop voor 10 maanden en eindigend in september, was een gedeeltelijke concessie aan de regering Obama, die een uitgebreide bevriezing zocht.

Israël lijkt thans te erkennen dat Ariel een potentieel probleem vormt. Buigend voor de druk uit de Verenigde Staten, heeft het niet het afsluithekken rondom de perimeter van Ariel verbonden met de Veiligheidsmuur op de Westelijke Jordaanoever, die door sommigen wordt gezien als de toekomstige grens van Israël. Voormalige Israëlische onderhandelaars zeggen dat Ariel tijdens voormalige onderhandelingen over grenzen Ariel werd gezien als een belangrijk obstakel en dat tijdens twee gesimuleerde onderhandelingsrondes omtrent dit onderwerp, het Israëlische onderhandelingsteam telkens Ariel afstond aan de Palestijnen. Toch loopt de constructie van 80 appartementen en 130 extra kamers voor het college gewoon verder, omdat de bouwstop hier niet van toepassing is omdat de fundamenten voor deze bouwsels reeds waren aangelegd vooraleer de bouwstop van kracht werd.

Dan Meyerstein

Nachman zegt dat hij de plannen klaar heeft liggen voor de bouw van nog eens 3.000 appartementen, maar daarvoor moet hij eerst nog de toestemming van de regering afwachten. Hij zei dat hij zal aandringen op de bouwvergunningen zodra de bouwstop ten einde loopt, maar klaagde tezelfdertijd over de koele contacten die hij had met Israëlische leiders in het verleden. Het Ministerie voor Huizenbouw weigerde commentaar te leveren op de bouwplannen van Ariel.

Het industriepark heeft dozijnen fabrieken en Nachman verwacht dat er twee dozijn meer die er binnenkort zullen intrekken. Ondernemer Lior Barkan, die eigenaar is van een bedrijf voor LCD screen-mounting systemen, zei dat hij in Ariel een zaak opzette omdat de grond er goedkoper is en de belastingen er lager zijn. Plannen voor de ontwikkeling van Ariel bevatten ook de bouw van een supermarkt met twee verdiepingen en tijdens zijn bezoek in januari jongstleden, beloofde premier Netanjahoe Ariel de bouw van een cultureel centrum. “Dit is de plek waar onze voorvaders hebben geleefd,” zei hij. “Dit is de plek waar wij zullen blijven en bouwen.”

Het plan om het College van Ariel op te waarderen met 8.700 voltijdse en 2.500 deeltijdse studenten is wellicht het meest controversiële in Israël. In januari heeft Ehud Barak een bureaucratische hindernis weggenomen waardoor het College van Ariel tegen 2012 en volwaardige Universiteit kan worden,” zei de directeur van het college Dan Meyerstein. Meyerstein zei dat het college – net zoals de nederzetting – grote steun van de Israëlische bevolking geniet. Hoe dan ook hebben anderen er dan weer voor gewaarschuwd dat Israël kwetsbaar zou kunnen zijn voor een academische boycot door pro-Palestijnse activisten. Vorig jaar, werd het College uit Ariel door Spanje geboycot toen het wilde deelnemen aan een ontwerpwedstrijd voor zonne energie, omdat het College zich in de zogenaamde ‘bezette’ gebieden bevind, terwijl anderzijds 250 Israëlische universitaire docenten deze maand een petitie ondertekenden om het college van Ariel te upgraden.

Hieronder een video waarin de stichter van Ariel, burgemeester Ron Nachman,

de geschiedenis vertelt van zijn stad..

Bronnen: Officiële website van Ariel; City of Ariel: Messages from Mayor Ron Nachman; Journal News: Settlement deep in West Bank seen as peace spoiler door Karin Laub van 7 maart 2010; ARIEL – a dagger aimed at the heart of any future Palestinian State door Janine Roberts c 2008

3 gedachtes over “‘Nederzetting’ Ariel struikelblok voor Palestijnse onafhankelijkheid

 1. De burgemeester zegt in het filmpje,

  “If you don’t have a critical mass you cannot succeed. If you want to secure the future of the state of Israel as a Jewish homeland we need to create facts on the ground” 02:35.

  Dat is wat de politiek is van de staat Israel, langzame kolonisatie van de bezette gebieden door het creëren van feiten op de grond.
  Dit is tegen de vierde conventie van Genève die verbied om bevolking van de eigen staat over te brengen naar het bezette gebied.

  De regering van Israel is vanaf het moment dat de kolonisatie begon verteld dat het illegaal is. Ze zijn gewaarschuwd, gevraagd en gesmeekt om er mee te stoppen maar nee men verkoos door te bouwen.

  En raad eens zij worden er nog steeds voor beloond. De militaire en economische hulp vloeit nog steeds rijkelijk binnen. Israel heeft voor de EU de status van bevoorrecht handelspartner. Minister Uri Rosenthal verwoord het NL regeringsstandpunt t.o.v. Israel als volgt, we kunnen onze (NL) kritiek op Israel beter uiten als we nauwe banden met Israel hebben en we streven dat ook naar nauwere banden.

  Heeft iemand het al eens mee gemaakt dat er met een staat een steviger band ontwikkelt wordt als deze illegaal land bezet en illegaal koloniseert?
  Je verwacht eerder het tegenovergestelde.
  Wiesje de Lange stelde onlangs elders op dit blog dat je mensen beter op daden kan beoordelen. Ik moet haar hierin gelijk geven. De NL regering vindt het helemaal niet erg dat er illegaal land bezet en gekoloniseerd wordt door Israel, dat is slechts de tong die dat zegt, de praktijk is dat er nog nauwere banden ontwikkelt gaan worden dan die Nederland al heeft. Kortom de Nederlandse regering geeft tegenstrijdige signalen af.

  Overigens zal de burgemeester van Ariel nog wel even bijgepraat zijn door de propaganda afdeling van Israel over zijn uitspraken in het filmpje.
  “We need to create facts on the ground” “critical mass” Oei, auw moeten deze gedacht hebben.

  Like

 2. Ik weet het niet meer met u.

  Nu zegt u:
  Dit is tegen de vierde conventie van Genève die verbied om bevolking van de eigen staat over te brengen naar het bezette gebied.

  Oke, hoeveelste conventie van Genève tegen is het etnisch zuiveren van een gebied?

  Ik heb u reeds eerder gezegd dat er Joden van oorsprong reeds wonen in Judea en Samaria voor 1948 en zij zijn de oorspronkelijke bewoners van dat gebied. Palestijnen zijn illegaal naar Palestina geïmmigreerd, zelfs Churchill heeft daar zijn uitspraak op gebasseerd. By the way: van het woord Judea komt het woord Joden.

  En de Joden gaan terug naar het gebied dat door de Jordanië bezet was, en worden door u kolonisten genoemd. Echt bezet naar nationaal recht de Jordanië en niet een betwist gebied zo als nu.

  Is dat logisch denken? In mijn denken is: dat denken met een gigantische blinde vlek!
  Van gezond verstand gesproken.

  Like

Reacties zijn gesloten.