Ed Koch, ex-burgemeester New York: Obama is een ramp voor Israël

Washington, 25 maart 2010. Het gaat niet goed tussen Obama en Israël

Het legertje mensen dat zich ontgoocheld afkeert van president Barack Obama omwille van zijn Midden-Oosten politiek en in het bijzonder om zijn anti-Israël houding, groeit nog alle dagen aan en daar zijn niet van de minsten bij. Bij de tegenstanders van Obama heeft zich nu ook de voormalige burgemeester van New York gevoegd, met name Ed Koch.

President Barack Obama van de Verenigde Staten is anti-Israël en hij is bereid om Israël onder een bus te duwen om de moslimlanden te behagen,” [“He is willing to throw Israel under the bus in order to please Muslim nations“] zei Ed Koch [klik hier om het volledige artikel te lezen op INN: “The Trust is Gone.”]

De Joodse Edward Irving Koch (°1924), een prominent lid van de Amerikaanse Democraten, congreslid en drie opeenvolgende termijnen burgemeester van New York (van 1978 tot 1989), heeft het letterlijk ‘uitgemaakt met zijn liefje’ Barack Obama, een term die hij gebruikte in een commentaar die hij uitbracht afgelopen augustus.

Het heeft in feite nooit goed gedraaid tussen Obama’s regeringskabinet en Israël. De VS willen Jeruzalem splitsen en er een vorm van Apartheid invoeren. De Oude Stad en al zijn behorende heiligdommen in het oostelijk deel van Jeruzalem moeten volgens Obama allemaal terug in Arabische handen komen om er de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat op te richten. Hoe diep de kloof intussen wel is gegroeid tussen Obama en Israël bleek toen onlangs vice-president Joe Biden een bezoek bracht aan Jeruzalem (en ook aan de Palestijnse Autoriteit) als doel om Amerika’s solidariteit en steun te betuigen m.b.t. Israël ’s terechte bezorgdheid over een nucleaire aanval vanuit Iran en andermaal de veiligheid van Israël te garanderen.

Joe Biden op visite bij Mahmoud Abbas in Ramallah op 10 maart 2010

Op het ogenblik dat Biden in Israël was, kondigde een minister van de Israëlische regering af dat het haar fiat had gegeven aan het gemeentebestuur van Jeruzalem om 1.600 nieuwe woningen te bouwen in  de Joodse wijk Ramat Shlomo in het oostelijk deel van Jeruzalem. In dat deel van de hoofdstad wonen thans ongeveer 280.000 Joden, die volgens Obama allemaal moeten opkrassen en al hun hebben en houden moeten achterlaten aan moslims en Arabieren die hen al 62 jaar naar het leven staan. Uiteraard verzet Israël zich hiertegen en is de verdeling van Jeruzalem onbespreekbaar. Deze nieuw te bouwen appartementen zouden worden toegevoegd aan een reeds bestaand complex, dat gebouwd werd op land dat eigendom is van Joden. Nog eens ongeveer 250.000 Joden wonen op de Westelijke Jordaanoever buiten Jeruzalem.

De recente keer dat Obama premier Benjamin Netanjahoe met de nek aankeek, en pijnlijk bleek na de ontmoeting tussen beide presidenten die niet eens door een persconferentie werd gevolgd noch een officiële foto, sloeg voor Ed Koch de spreekwoordelijke deur dicht. Nadat hij zich eerder al eerder had uitgelaten tegen Obama’s plannen voor het hervormingsprogramma van de gezondheidszorg en zijn ontgoocheling had uitgedrukt over zijn falen om Rusland en China te overtuigen om harde sancties te treffen tegen Iran, schreef de voormalige verkozen burgemeester Ed Koch er het volgende over:

“President Obama’s afgrijselijke houding tegenover de staat Israël en zijn vernederende behandeling van eerste-minister Netanjahoe is schokkend. In the Washington Post van 24 maart schreef Jackson Diehl: ‘Obama heeft meer vergif toegevoegd aan de Amerikaans-Israëlische relatie dan dit al op haar laagste punt was in de voorbije twee decennia. Dinsdagavond weigerde het Witte Huis niet-officieel genodigde fotografen om de meeting van de president met Netanjahoe vast te leggen; geen enkele verklaring werd achteraf nog afgelegd. Netanjahoe werd behandeld als een hopeloze Derde Wereld dictator, slechts noodzakelijk om strategische redenen en wantrouwend op armlengte gehouden. Dat is iets wat de wereld snel moet onthouden en er een gepast antwoord op moet geven.”

Chuck Schumer en Barack Obama

Daarna deed hij er nog een schep bovenop, en dat met een voordien nooit gehoorde ongezouten publieke kritiek van een vooraanstaande democraat op het beleid van president Obama, door aan Fox News te vertellen dat Obama meer geïnteresseerd is om de islamitische landen te pacificeren dan Israël te helpen. “Wat zij deden is dat ze van Israël een paria wilden maken,” zei hij. “Dat is volgens mijn oordeel ronduit schandalig,” aldus een ontgoochelde Koch.

Ik ben een aanhanger van president Obama, ik ging voor hem campagne voeren in Florida en drong er bij de Joden over het hele land op aan om hun stem te geven aan hem, zeggende dat hij net zo goed als John McCain zou waken over de veiligheid van Israël. Ik denk niet meer dat dit nu nog de waarheid is.” Hij bekritiseerde ook in het openbaar senator Chuck Schumer van New York, eveneens een Jood, voor het niet protesteren tegen Obama over de wijze hoe hij omgaat met Israël. “Het is hun zwijgen,” vertelde Koch aan Michael Goodwin van de New York Post. “Ik kan maar niet achterhalen waar ze zitten.” De senator zou naar verluidt aan Koch hebben gezegd dat hij zich openlijk achter Israël zal scharen wanneer Obama niet spoedig ophoudt met Israëlbashen.

Bronnen: Arutz Sheva: Ex-NY Mayor Koch: Obama Anti-Israel ‘In Order to Please Muslims’ door Tzvi Ben Gedalyahu van 4 april 2010; Xander Nieuws: Oud burgemeester NY Koch keert zich af van Obama vanwege anti-Israël politiek van 4 april 2010; Jewish World Review: Never Again Should We Be Silent door Ed Koch van 30 maart 2010; Arutz Sheva: The Trust is Gone door Ed Koch van 25 maart 2010: op Brabosh.com: Verdeeldheid tussen Amerikaanse Democraten en Republikeinen over Israël neemt toe van 28 maart 2010 en Crisis tussen Verenigde Staten en Israël bedreigt de wereldvrede van 30 maart 2010; Palestijnen willen zonder vredesakkoord eenzijdig onafhankelijkheid uitroepen van 6 april 2010; Obama, laat ons scheiden. Het is tijd om onafhankelijk te worden van 20 maart 2010