Egypte zal versterking van haar scheidingsmuur met Gaza eind dit jaar voltooid hebben

gazamuur7
Hierboven: De Egyptische muur tussen Gaza en Egypte voldoet al lang niet meer en wordt door Caïro thans vernieuwd met metalen platen tot 20 meter diep onder de grond. Deze verbeteringen moeten de smokkel van wapens en raketten beletten doorheen de honderden Palestijnse tunnels

Israël hoopt dat de ondergrondse muur die Egypte momenteel bouwt aan de grens tussen Hamastan [de Gazastrook] en Israël en die een einde moet maken aan de smokkel van wapens en explosieven, tegen het einde van dit jaar zal afgewerkt zijn, zo vertelde een Israëlische topambtenaar aan het persagentschap Reuters afgelopen zondag 28 maart 2010. Caïro werkt al sinds het einde van vorig jaar aan de versterking van haar scheidingsmuur langsheen de 14 kilometer lange grens met de Gazastrook.

De muur van de dood

De islamistische terreurgroep Hamas heeft deze muur al veroordeeld als de “muur van de dood” [wall of death]. Deze Egyptische muur moet de Israëlische blokkade van Gaza voltooien en de smokkeltunnels, die leiden vanuit de Egyptische Sinaï naar Gaza, definitief moet elimineren. “De Egyptenaren werken aan het project waarvan ik hoop dat de werken einde dit jaar vervolledigd zullen zijn,” zei de Israëlische topambtenaar die verder anoniem wenste te blijven. “Dit project, dat bestaat uit een ondergrondse staal barrière op een diepte van 20 meter, alsmede een veiligheidssysteem, moet het einde van de smokkelhandel betekenen langsheen de Philadelphia (corridor),” zei de ambtenaar, verwijzend naar de grens tussen Gaza en Egypte.

Israël heeft erg lang gelobbied om Egypte zo ver te krijgen dat het wat zou ondernemen tegen de grenssmokkel, die de Palestijnen en de terreurorganisaties voorziet van zowel munitie als van commerciële basisprodukten die de Gazanen moeten ontberen sinds de Israëlische blokkade, maar ook een erg lucartieve handel in drugs [vooral heroïne, opium en coacïane], alsook parfum, sigaretten en alcohol vinden hun weg door de tunnels van Gaza, en worden voor veel geld op de zwarte markt in Rafah en Gaza City verhandeld.

“Ik ga niet zeggen dat we helemaal tevreden zijn, maar we stellen vast dat de Egyptenaren eindelijk wat actie ondernemen,” zei de ambtenaar. Israëlische en Egyptische topambtenaren ontmoeten elkaar geregeld om regionale veiligheidsonderwerpen te bespreken. Egyptische ambtenaren zeggen dat op verscheidene punten stalen buizen in de bodem worden gedreven langsheen de grens om alzo een barrière te vormen, maar zij wilden hier verder niet meer over uitwijden. In tegenstelling tot Israël, onderhoudt Egypte nauwe betrekkingen met de terreurorganisatie Hamas en heeft een islamistische oppositiebeweging.

Gekende terreurgroep Ansar al-Sunna met Iraakse roots, beschoot Israël vanuit de Gaza

Uit een niet bij name genoemde Egyptische veiligheidsbron, hebben de Israëlische media gerapporteerd dat de nieuwe muur zal uitgerust worden met sensoren en hogerdrukleidingen waarmee op korte tijd de tunnels met zeewater kunnen worden ondergezet. Tunnelbouwers zeggen dat zowat 3.000 ondergrondse doorgangen operationeel waren totdat Israël haar drie weken durende offensief startte een jaar geleden, om aldus een einde te make aan 8 jaar lang ononderbroken raketbeschietingen door Hamas op willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israël, maar dat er op dit ogenblik slechts een 150-tal actief zouden zijn sinds het einde van het conflict en onder de voortdurende Israëlische luchtaanvallen- en bombardementen van die tunnels.

Israël zegt dat de terreurorganisatie Hamas deze tunnels gebruikt om haar arsenaal sinds het einde van die oorlog opnieuw probeert aan te vullen met raketten en kleine wapens. Israëlische ambtenaren wisten ook te vertellen dat Hamas het bereik van haar korte-afstandsraketten heeft weten op te drijven en op zoek is om anti-tank en anti-luchtdoel raketten te verwerven. Sinds het einde van het Gazaconflict beweert Hamas dat het andere terreurgroepen in de Gazastrook probeert te stoppen om raketten af te vuren op Zuid-Israël om vergeldingsaanvallen van het Israëlisch legert te voorkomen, maar die bewering van Hamas wordt algemeen gezien als een verzinsel en bedoeld om westerse waarnemers zand in de oog te strooien.

Een voordien onbekende terreurgroep, Ansar al-Sunna (afbeelding rechts), heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een raketaanval op een kibboets in Israël op 18 maart j.l. waarbij een Thaïse arbeidster werd gedood, de eerste raketaanval vanuit Hamastan met dodelijke afloop sinds meer dan een jaar geleden.


Bronnen: Reuters Alertnet: OPT: Egyptian steel barrier tests Gazan mettle van 25 maart 2010; The Washington Post: Israel hopes Egypt completes Gaza wall by year end door Dan Williams en Tim Pearce van 28 maart 2010; Haaretz: Egypt destroys tunnel under Gaza border in bid to curb smuggling van 21 maart 2010; Brabosh.com: Stilte bij links rond Egyptische muur langs grens Gazastrook van 26 januari 2010; Egypte en Hamas sturen Gaza Freedom March letterlijk de mist in van 16 januari 2010; Israël bouwt afsluiting aan grens met Egypte in de Sinaiwoestijn van 12 januari 2010; Abbas verdedigt Egyptische Muur aan grens met Gaza van 8 januari 2010; Egypte bouwt nieuwe muur aan de Gazastrook om smokkeltunnels af te sluiten van 12 december 2009; Egyptische soldaten herstellen de ‘Apartheidsmuur’ tussen Gaza en Egypte van 24 oktober 2009; Veroordeling van de ‘Veiligheidsmuur’ door Internationale Gerechtshof was FOUT van 5 augustus 2009; ‘Apartheid’ bestaat niet in Israël van 16 mei 2009; Veiligheidsmuur of Apartheidsmuur? [satire] van 19 juni 2009; Waarom de ene muur de andere niet is (Veiligheidsmuur van Israël) van 7 maart 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.