Israëlische volkszangeres treedt op met Arabisch & Joods vrouwenkoor

Een groep van Joodse en Arabische vrouwen uit Jaffa begeleiden de Israëlische volkszangeres Chava Alberstein (afbeelding rechts) op haar nieuwe album Baruch Haba, die deze week tijdens de Joodse Pasen – Pesach – werd uitgebracht, en die de kracht van de muziek demonstreert en alzo een brug slaat tussen culturele en religieuze verschillen. De vrouwen komen uit het vrouwenkoor Shirana, dat in 2008 opgericht werd door het Arabisch Joods Gemeenschaps Centrum van Jaffa (AJCC) en waarin vrouwen meezingen van zowel Joodse, christen als van islamitische religie. Het koor heeft op een groot aantal festival opgetreden in en om Jaffa en zingt uit een brede waaier van liederen in verschillende talen waaronder in het Hebreeuws, Arabisch, Engels en Grieks.

Alberstein, die meer dan 60 albums heeft opgenomen en algemeen beschouwd wordt als een van de meest baanbrekende kunstenaars van Israël, had in augustus 2009 contact opgenomen met de vrouwen, nadat ze een opname van het koor in handen had gekregen (zie videoclip onderaan van 2009) toen het een versie van haar lied “Had Gadya” in het Hebreeuws en Arabisch had uitgebracht. Het nummer is een gebaseerd op het traditionele Pesach nummer “Had Gadya“, maar op het eind aangevuld met kritische teksten over de bezetting die effecten hebben op zowel de Palestijnen als de Israëliërs. Op haar nieuwe album, vroeg ze Shirana om samen met haar te zingen op de titel track “Baruch Haba“, waardoor de gezongen muziek van het koor een veel breder publiek bereiken. Net zoals Shirana, had Alberstein ook haar eerste optreden in Jaffa, zij het een beetje eerder, namelijk in 1964 in de Hamam club van de stad.

Het AJCC is een gemeenschapscentrum in de buurtwijk Ajami van Jaffa die meer dan 3.000 leden telt uit de drie grote religies. De programma’s die in het centrum lopen, zijn gericht op het samenleven en het bevorderen van de dialoog en begrip tussen Joden en Arabieren. Shirana is in Israël het enige volledig vrouwenkoor met vrouwen uit alle drie de religies. Idan Toledano, de muzikale directeur van Shirana, zei dat hij er lang naar had uitgekeken om een contract te sluiten met Alberstein, en haar via een bevriende muzikant van Alberstein een opname had toegezonden waarin Shirana het “Had Gadya” had gezongen. Toledano, die zelf ook instrumenten bespeelt en de vocale arrangementen regelt voor Shirana, zei dat het samen optreden met Alberstein voor hem een “enorme eer en een grote vreugde” betekent.

Toledano zei ook dat hij het koor en de projecten die door het AJCC worden opgezet, veel groter ziet dan alleen maar een forum voor artistieke expressie, zeggende: “Dit is waarschijnlijk de enige plek in Israël waar, door middel van muziek en kunst, je de mogelijkheid hebt om mensen samen te brengen die in dezelfde buurt wonen en voordien waarschijnlijk nooit eerder met elkaar hebben gesproken. Met muziek gebeurt het gewoon zomaar, mensen komen bij elkaar, en treden samen op, het gebeurt gewoon vanzelf. Ik denk dat het een klein voorbeeld is hoe dingen in heel Israël zouden moeten worden”, zei Toledano.

Hierna een videoclip met een optreden van het Arabisch & Joods vrouwenkoor “Shirana” van het Arabisch-Joods gemeenschapscentrum van Jaffa, Israel gedirigeerd door Angelo Branduardi (gebaseerd op de Haggadah [Had Gadya] ter gelegenheid van het Joodse Paasfeest van 2009), vertaling en teksten van de song door Chava Alberstein

Bronnen: The Jerusalem Post: Israeli folksinger performs with Arab Jewish women’s choir door Ben Harmtan van 31 maart 2010