Verdeeldheid tussen Amerikaanse Democraten en Republikeinen over Israël neemt toe

Washington, 25 maart 2010: 't Gaat niet goed tussen premier Benjamin Netanjahoe en Barack Obama, maar ook steeds minder Amerikanen begrijpen hun president nog

Dat Barack Obama, de president van de Amerikaanse Democratische partij, flink op weg is om  – wat Israël aangaat – de slechtste president ooit te worden, daar twijfelt niemand meer aan. Ook de Amerikanen zelf worden de toestand in het M-O flink beu. Zo vinden acht op tien Amerikanen dat het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen de Amerikaanse belangen schaadt.

Anderzijds blijven de incidenten tussen Obama’s regering en de Israëlische regering onder premier Benjamin Netanjahoe, zich maar opstapelen. Heikele punten blijven de nieuwbouw van dorpen en gemeenten door Israëlische Joden op de Westelijke Jordaanoever en in het oostelijk deel van Jeruzalem. Niemand begrijpt de houding van de Amerikaanse Democraten waarom de Joden niet mogen bouwen en wonen in Jeruzalem en op de Westbank waar ze dat wensen, terwijl er toch ook 1,4 miljoen Arabieren  op het grondgebied van Israël zelf wonen. Blijkbaar gelden hier ook twee maten en gewichten.

Maar niet iedereen in de Verenigde Staten volgt blindelings de nieuwe president van de VS. De kloof tussen Democraten en Republikeinen wordt ook op dit punt steeds maar dieper. Uit een onlangs gehouden opiniepeiling (pdf-file) die werd uitgevoerd door Zogby International blijkt onder meer dat slechts 42 procent van de Amerikanen uit het Democratische kamp de Israëli’s positief beoordelen en dat is zelfs voor het eerst dat dit cijfer onder de 50 procent zakt.

Bij de Republikeinen kunnen de Israëli’s op 92 procent rekenen (zie grafiek boven). Israël kan maar beter hopen op een nieuwe Republikeinse president want Obama is maar niks. Het oordeel over de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe legt een nog grotere kloof bloot. Slechts 20 procent van de Democraten heeft een gunstig oordeel over hem, bij de Republikeinen is dat 84 procent. Ook al gaan de cijfers de laatste jaren achteruit, de Israëli’s kunnen bij de Amerikaanse publieke opinie nog steeds op meer steun rekenen dan de Palestijnen.

Grafiek hierboven: Volgens het onderzoek is ook de steun voor de Palestijnen en hun president achteruitgegaan. Slechts 21 procent van de ondervraagden beoordeelde de Palestijnen gunstig, vorig jaar was dat nog 25 procent.

Niettemin geloven steeds meer Amerikanen “dat het aanhoudende conflict tussen Israëli’s en Palestijnen een negatieve impact heeft op de Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten”. James Zogby, de voorzitter van het Arab American Institute zei dat “Americans have made clear that ending the Israel-Palestinian conflict is important and negatively impacts U.S. interests, but the growing partisan divide over policy is worrisome.”

Dat weerspiegelt een zekere steun voor de uitspraak die de Amerikaanse generaal David Petraeus vorige week deed in de Amerikaanse Senaat, volgend op de heisa die ontstond toen vice-president Joe Biden zichtbaar gegeneerd  werd geconfronteerd met de aankondiging van het gemeentebestuur van Jeruzalem van de bouw van 1600 nieuwe woningen in de stad op hetzelfde ogenblik van zijn visite. “De spanningen tussen Israëli’s en Palestijnen leiden vaak tot geweld en grootschalige gewapende confrontaties”, zei Petraeus nietszeggend een open deur in trappend. “Het conflict voedt anti-Amerikaanse gevoelens als gevolg van de perceptie dat de VS Israël gunstiger gezind zijn.”

Ook blijken de Amerikanen volgens bovenstaande grafiek, ook steeds minder vertrouwen te krijgen in president Mahmoud Abbas en de Palestijnen. Slechts 21 procent vertrouwt nog Palestijnen en amper 14 procent president Abbas. Ongetwijfeld hangt een en ander samen met het reusachtige corruptieschandaal in de Palestijnse Autoriteit waar in België en West-Europa door de media nauwelijks aandacht werd besteed maar dat in de Verenigde Staten toch wel de voorpagina’s haalde. Blijkt dat Abbas en zijn getrouwen elke maand miljoenen dollars en euro’s in eigen zakken stoppen en het schandaal – ondanks de vele harde bewijzen – willens nillens blijven ontkennen. Met het gevolg dat ook amper 11 procent van de Arabieren de Palestijnse leiders nog vertrouwt. Zelfs de Europese Unie, die gemiddeld elke dag 3 miljoen euro hulp aan Palestijnen schenkt, weet niet waar al dat geld blijft.

Ratna Pelle heden op haar Israël & Palestijnen Nieuwsblog:

Obama: 'Israel here I come. Get out of my way!'

“Vreemd: terwijl de media nog steeds spreken van hoe Israel de VS vernederde ligt het precies andersom: Israel moet de ene na de andere vernedering ondergaan als boetedoening voor die ene onhandige aankondiging van 1600 woningen in een Joodse wijk gesitueerd op voormalig niemandsland tussen Oost en West Jeruzalem. Niemand had ooit van Ramat Shlomo gehoord, er zijn geen Palestijnen verdreven en geen huizen vernield, noch demonstraties geweest. Het is een rustige orthodoxe wijk vlak bij de oude stad.

“Ik had altijd wel het vertrouwen dat Obama en zijn adviseurs zouden zien dat beide partijen de nodige concessies moeten doen, dat beiden daarvoor moeten onderhandelen en dat de VS beiden duidelijk zou maken dat ze de zo noodzakelijke vrede alleen tegen een hoge prijs kunnen krijgen. Ik heb de verhalen over Barak ‘Hoessein’ Obama die Israel in de uitverkoop zou willen doen voor rechtse propaganda versleten. Maar nu weet ik het niet meer zo zeker. Komt er ooit een einde aan de eisen van de VS aan Israel, en worden er ooit ook eisen aan de Palestijnen gesteld?

“En mag Israel de naam ‘soevereine staat’ nog eer aan doen, of is ze dat alleen nog maar in naam, terwijl zij in werkelijkheid de dictaten van de VS moet opvolgen? De VS heeft Livni al verzocht in een ‘eventuele’ nieuwe coalitie zitting te nemen. Terwijl antiziosemieten altijd de mond vol hebben over de invloed van de Israellobby op het beleid van de VS, lijkt het erop dat de VS in toenemende mate het beleid van Israel bepaalt. Het is daarbij verontrustend dat zo weinig mensen zich hier zorgen over maken, en de kranten blijven schrijven over Israels weigering om zich soepeler op te stellen.

Bronnen: Zogby International: 81% of Americans Agree Israeli-Palestinian Conflict Negatively Impacts U.S. Interests van 25 maart 2010; New American Foundation: American Perceptions of the Israeli-Palestinian Conflict van 25 maart 2010 en What Do Israelis Think about Negotiations, Threats, and Barack Obama? van 10 december 2009; Zita: Israël verdiept kloof tussen Democraten en Republikeinen van 26 maart 2010; Arab American Institute: American Opinions on the Israeli-Palestinian Conflict van 25 maart 2010