Twee Israëlische soldaten gedood tijdens vuurgevecht aan grens met Gaza

Het is de laatste dagen opnieuw zeer onrustig in en rondom de Gazastrook. Helaas werd in de loop van vrijdag 26 maart, tijdens een vuurgevecht met Gazaanse terreurgroepen, enkele Israëlische soldaten gedood en een aantal anderen gewond. Eén soldaat vecht nog voor zijn leven nadat hij een operatie onderging in het Soroka Medisch Centrum in Beersheba. De soldaat is buiten bewustzijn en kan niet zelfstandig ademen.

Sergeant Ilan Sviatkovsky

Op vrijdagavond werden de 31-jarige majoor Eliraz Peretz uit Eli, plaatsvervangend commandant van het 12de Bataljon van de Golani Brigade en de 21-jarige staf-sergeant Ilan Sviatkovsky uit Rishon Lezion, gedood in de zuidelijke Gazastrook. Het IDF maakte de aankondiging bekend enkele uren nadat gevechten tussen het Israëlische leger en gewapende Palestijnen waren uitgebroken in de buurt van de stad Khan Younis.

Majoor Peretz had nog een broer, luitenant Uriel Peretz, die in 1998 werd vermoord tijdens een gevecht met Hezbollah toen het IDF werd ingezet in Libanon. De familie heeft nog een broer die dienst doet in het 13de Bataljon van de Golani Brigade waarmee de derde broer heeft deelgenomen aan Operatie Cast Lead in de Gazastrook vorig jaar. Een derde soldaat was matig gewond bij het incident en een ander was licht gewond. Ze waren beiden voor verzorging opgenomen in het Soroka Hospitaal van Beersheba, waar de conditie van de eerste soldaat de zaterdagochtend ernstig verslechterde.

Peretz en Sviatkovsky werden gedood toen een team van militairen van het 12de Bataljon van de Golani Brigade de Gazastrook rond 2u40 na middernacht binnen trok nadat meerdere mannen werden opgemerkt die explosieven leken aan te brengen aan het hekken in de buurt van de grens met Gaza-grens op donderdag avond. De eenheid werd vervolgens vanuit de Gazastrook aangevallen met mortieren en geweervuur, evenals een explosief dat afging in hun nabijheid. In het vuurgevecht dat hierop volgde, werd ten minste een Palestijn gedood en verscheidene anderen gewond.

Echter, de soldaten werden niet gedood door de explosie maar door geweervuur, met name toen de granaat in een van de vesten van de soldaten werd getroffen door een Palestijnse kogel en ontplofte op zijn lichaam. Het leger is niet zeker of het incident een voorbereide hinderlaag was of als gevolg van het vuurgevecht dat uitbrak toen de soldaten het grenshek van Gaza waren overgestoken. Het IDF maakte gebruik van helikopters en mortiervuur tegen de Palestijnen, die naar verluidt behoren tot de Jaljalat, een extremistische Al-Qaida geïnspireerde groep. De groep zou niet gelieerd zijn aan Hamas.

Later op de avond van vrijdag verscheen er op de website van Hamas een bericht dat schutters van de islamitische terreur groep Hamas waren betrokken in een confrontatie met de Israëlische troepen. Hamas-woordvoerder Abu Obeida zei op Hamas-radio dat IDF strijdkrachten “in een hinderlaag waren gevallen” die werd opgezet door Hamas terroristen ten oosten van Khan Younis. Hij heeft had er zelf niet aan deelgenomen. Obeida zei dat IDF-troepen circa 500 meter in de Gazastrook waren opgeruckt “maar dat onze mannen ze onderschept hebben.” Hij zei ook dat de actie werd genomen uit wraak voor het doden van de topkiller van Hamas Mahmoud Al-Mabhouh, waarvoor Hamas de schuld legt bij Israël (ook al bestaan daar geen harde bewijzen voor). De verantwoordelijkheid werd aldus niet enkel opgeëist door de Jaljalat en Hamas, maar ook een derde terreurgroep, Islamitische Jihad, eiste de aanslag op en zei dat de aanval was bedoeld om een soldaat te ontvoeren.

Israëlische soldaten van de elite eenheid de Golani Brigade, nemen deel aan een moment van gebed en stilte na hun terugkeer uit operaties in Libanon in augustus van 2006 en leggen een hand op het hoofd van een medesoldaat om de gesneuvelden te eren

De incidenten deden zich voort op het ogenblik dat premier Benjamin Netanjahoe en zijn binnenste kring van ministers, bekend als het ‘Septet’, in vergadering waren in Jeruzalem. De minister-president gaf vrijdagavond een verklaring uit waarin premier Benjamin Netanjahoe “deelt in het verdriet van de families van de soldaten die vandaag sneuvelden toen zij de staat beschermden,” en dat hij hoopte op het snelle herstel van de soldaten die eveneens gewond werden. “Dit is een harde dag voor de staat Israël en voor het Israël Defense Force,” zei Netanjahoe. Als hint voegde de minister-president er nog een waarschuwing aan toe: ”De kordate houding van Israël tegen diegenen die haar burgers en soldaten schade willen berokkenen – is algemeen bekend.”

Ondertussen laaiden naar aanleiding van deze gevechten zaterdag de vijandelijkheden in de Gazastrook verder op en werden er ook weer twee qassam raketten afgevuurd op Israël. Eén raket viel vroegtijdig neer en kwam terecht in de Gazastrook, terwijl de andere ontplofte in de buurt van een kibboets in het gebied van Sha’ar Hanegev. Niemand raakte gewond en er werd ook geen schade veroorzaakt. De tanks van het IDF die afgelopen vrijdagnacht gestationeerd waren in de Gazastrook, verkeerden de ganse nacht in alarmfase.

Volgens het persagentschap Reuters, dat zich baseerde op Palestijnse bronnen, waren vijf Israëlische tanks en twee gepantserde bulldozers de Gazastrook binnen gereden en granaten hebben afgevuurd op doelen in de buurt van de stad Khan Younis. Volgens de Palestijnen zouden de tanks vrijdagnacht nog steeds in positie zijn, af en toe wat salvo’s afvuren, maar zouden zich zaterdag bij het ochtendkrieken terug getrokken hebben.

Minister van Defensie Ehud Barak waarschuwde vrijdag Hamas ervoor dat wanneer de terreurorganisatie “haar grip verliest” op de terroristische activiteiten in de Gazastrook, er “zware repercuties zouden kunnen volgen”. Sprekend op de Israëlische zender Kanaal 2, zei Barak dat hij Hamas – die de verantwoordelijkheid opeisten voor de hinderlaag waarin Peretz en Sviatkovsky werden gedood – verantwoordelijk wordt gehouden voor alle terroristische activiteiten in de Gazastrook.

Yuval Steinitz: 'Vroeg of laat zal Israël het Hamas-bewind in Gaza moeten vernietigen'

De incidenten maakten de emoties los in heel Israël, dat maandagavond het Sederfeest viert, aan de vooravond van de Pesach, de Joodse Pasen. Zondagochtend verklaarde Yuval Steinitz, de huidige minister van Financiën, dat het IDF uiteindelijk ooit de Gazastrook opnieuw zal moeten heroveren en het Hamasregime verwijderen van het grondgebied. “Vroeg of laat zal Israël het Hamas-bewind in Gaza moeten vernietigen,” zei minister Steinitz tegen Israël Radio, en voegde eraan toe dat wanneer de groep zich wil bewapenen met lange-afstandsraketten dit niet kan worden getolereerd.

Steinitz ging verder door te zeggen dat de druk op Israël door de VS noch eerlijk noch zinvol is, omdat Israël twee belangrijke gebaren had gemaakt tegenover de Palestijnen: de staat in staat gesteld om hun economie te verbeteren op de Westelijke Jordaanoever en de de bouwstop van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever voor 10 maanden. De minister voegde eraan toe dat het feit dat het nieuwe gevoel in het Midden-Oosten overheerst dat Washington minder vriendelijk is tegenover Israël, niet zal leiden tot meer bereidheid tot compromis tussen de Palestijnen, maar eerder de onverzettelijkheid zal aanmoedigen.

Tot slot hebben deze zondagochtend hooggeplaatste officiëlen van het IDF een expliciete waarschuwing geuit aan het adres van de leiders van Hamas in de Gazastrook: “Zolang de Israëlische gemeenschappen in alle rust en stilte genieten aan de vooravond van de Pesach vakantie, net zolang zal Hamas zich ook moeten verbergen in hun bunkers,” zei een topambtenaar van het IDF op de Radiozender van het Leger.

Bronnen: Cidi.nl: Israel rouwt om gedode soldaten van 28 maart 2010; IMFA: Two IDF soldiers killed in exchange of fire with terrorists van 26 maart 2010; The Jerusalem Post: IDF soldier fights for his life at Soroka van 26 maart 2010 en Steinitz: Sooner or later we’ll have to topple Hamas en ‘Hamas will have to hide in bunkers unless Israel has quiet’ van 28 maart 2010; Israël & Palestijnen Nieuwsblog: Twee IDF soldaten gedood in gevechten bij grens Gaza van 27 maart 2010; Haaretz: Barak warns Hamas of ramifications for Gaza fire van 27 maart 2010; De Standaard: Hevige gevechten tussen Israëlisch leger en Palestijnen van vrijdag 26 maart 2010