Dode in Israëlisch dorpje bij raketaanval vanuit Gaza

Dinsdag raakte in Sderot een meisje in shock door een raketaanval. De zelfgemaakte korte afstandsraket die doel trof, was de derde die binnen 24 uur was afgeschoten. Maar woensdag 17 maart, op het ogenblik dat Catherine Ashton, de buitenland minister voor de Europese Unie, een bezoek bracht aan de Gazastrook, werd er op een willekeurig doel door terroristen een qassamraket afgeschoten richting Zuid-Israël.

Catherine Ashton: 'I condemn any kind of violence. We have got to find a peaceful solution to the issues and problems'

Het zorgvuldig geregisseerd bezoek van Ashton, als onderdeel van een diplomatiek offensief om de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen weer uit het slop te trekken, kreeg hiermee een onverwachte dreun te verwerken. Ashton, geconfronteerd met de geweldscultuur onder Palestijnen in de Gazastrook en elders, zag zich wel genoodzaakt om eerst het geweld vanuit de Gaza te veroordelen. Hamas had nog enkele dagen geleden opgeroepen tot geweld om de eisen tot een bouwstop in het oostelijk deel van Jeruzalem door het Kwartet nog kracht bij te zetten.

Bij die Palestijnse raketaanval kwam in het Israëlische dorp Netiv Ha’asara een man om het leven.  Het betreft de drieendertigjarige Thaise Manee Singmueangphon, die op dat ogenblik aan het werk was in een serre en geraakt werd door de scherven van een neerkomende qassamraket. De zwaargewonde man, die een vrouw en enkele kinderen achterlaat in Thaïland, werd nog naar het Barzilai Hospitaal van Ashkelon gevoerd waar men enkel nog de dood kon vaststellen.

Het duurde niet lang of de verantwoordelijkheid voor die aanslag werd opgeëist door de kleine islamistische terreurgroep Jamaat Ansar al-Sunna. De Ansar al-Sunna Brigades (afbeelding rechts), die gelieerd zijn aan Al Qaeda, is van oorsprong een soennitische terreurgroep  die vooral actief is in Irak en er de Amerikaanse en Britse troepen bestrijd. De terroristen beweren dat de aanslag een vergeldingsactie was voor de ‘judaïsering’ van zowel de Joodse als de islamitische heilige plaatsen in’ Oost’-Jeruzalem.

Even later claimde een tweede terreurgroep, de al-Aksa Martelaren Brigades, de aanslag. Vice Premier Silvan Shalom waarschuwde dat de aanslag zou gevolgd worden door represailles en hield uiteindelijk Hamas verantwoordelijk voor de aanslag. Later op de dag verklaarde minister Daniel Ayalon dat Israël altijd haar burgers zal verdedigen tegen aanvallen uit Gaza, ongeacht het Goldstone Rapport. Hij voegde eraan toe dat ondanks de recente toegenomen spanning met de Amerikaanse regering, Obama [nog altijd] niet Israël heeft verboden om haar steden en gemeenten te verdedigen.

Sprekend tegen de reporters op de plaatst waar de raket was ingeslagen zei Ayalon dat Israël zich niet zal laten hinderen door het Goldstone Rapport, waarin zowel Israël als Hamas werden beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens de recente crisis in Gaza, en Israël’s verdedigingsstrategie zal beïnvloeden zeggende dat: “with or without Goldstone, Israel will defend its citizens. Today we see how absurd the Goldstone report was.” Gevraagd of de recente spanningen met de Amerikanen omtrent de Israëlische bouwplannen in het oostelijk deel van Jeruzalem zei Danny Ayalon dat “we have never asked the permission of anyone to defend ourselves, and we will proceed in a similar fashion.”

Het stevig ommuurde Netiv Haasara op slechts een paar honderd meter van Gaza

De staatssecretaris voor buitenland, Ivan Lewis, zei dat de aanval door iedereen moet worden veroordeeld die deelneemt aan het vredesproces: “The UK condemns the rocket attack carried out by militants in Gaza,” zei Lewis. “All terrorist attacks directed against Israel are unacceptable and should be condemned by all those who are committed to peace and stability in the Middle East.”

Ook de Palestijns-Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem veroordeelt de raketaanval:

“The Palestinian organizations responsible for firing the rockets openly declare that they intend to attack, among others, civilians. Attacks aimed at civilians are immoral and illegal, and the intentional killing of civilians is a grave breach under the Fourth Geneva Convention, a war crime. Furthermore, the rockets and mortar shells are illegal weapons, even when aimed at military objects, as they are greatly imprecise and endanger civilians present both in the area from which they are fired and where they land, thus violating two fundamental principles of the laws of war: distinction and proportionality.”

“The Palestinian government must do everything it can to stop the rocket fire and the Palestinian organizations must cease their attacks aimed at civilians. In refraining from taking action to stop the firing, and especially given its active participation in these attacks, the Palestinian government in the Gaza Strip gravely breaches international law and commits war crimes. The persons involved in these breaches are guilty of war crimes and bear individual criminal responsibility for their acts.”

Thaïse seizoenarbeiders zoals deze op het plaatje werkzaam in een serre in de Negev, nemen steeds meer de plaats in van Arabieren uit Gaza uit schrik voor zelfmoordaanslagen

Zoals kon verwacht worden heeft de Israëlische luchtmacht donderdagnacht een vergeldingsaanval uitgevoerd in de Gazastrook. Volgens Palestijnse en Israëlische zegslieden werden zeker zes doelwitten bestookt, waaronder drie tunnels voor de smokkel van wapens die liepen onder de grens van Gaza met Egypte alsmede één tunnel die leidde richting Israël en andere doelen in Khan Younis, werden gebombardeerd en vernietigd. In het noorden van Gaza nabij Gaza-City werd zeker één wapenfabriek plat gelegd. Er vielen volgens de Palestijnse autoriteiten twee gewonden.

Netiv Ha’asara ligt binnen de groene lijn van Israël, op nauwelijks 400 meter van het Palestijnse dorp Beit Lahia. Na de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook in augustus 2005 werd het Israëlische dorpje ommuurd en voorzien van een legerbasis om sluipschutters en infiltranten vanuit Gaza af te weren. Infiltranten zijn eerder met succes onderschept. In 2005 kwam een 22-jarige inwoonster van Netiv Ha’asara door een qassamraket om het leven.