Amerikaans-Israëlische betrekkingen, de ergste crisis in 35 jaar?

“En de naties van de wereld stonden op tegen Jeruzalem. En bedreigden de kinderen van Israël.”

“Ben je weer hardop uit de Bijbel aan het citeren?!”

“Nee schatje.”

“Ik las gewoon het nieuws voor uit de krant!”

Dry Bones Golden Oldie van 20 jaar geleden: ‘Latest News‘ laat zien dat er enkele millennia later nog nog altijd niks is veranderd. De soevereiniteit van Jeruzalem als de hoofdstad van de Joodse staat, loopt nog altijd gebukt onder mondiale bedreiging. Van de Amerikanen mogen de Joden niet eens meer Joodse huizen bouwen in Jeruzalem, de 3000 jaar oude hoofdstad van het Joodse volk.

Moet het Joodse Kwartier in de Oude Stad gelegen in wat Israëlbashers tegen beter weten in 'Oost-Jeruzalem' blijven noemen, terugkomen onder de islamistische sloophamer van de Arabieren?

Zowel Amerikanen als Europeanen willen Jeruzalem’s Oude Stad, inclusief het Joodse Kwartier, de Klaagmuur, de Joodse Begraafplaats, de Hof van Olijven,  de Scopusberg en zoveel andere beroemde Joodse en Christelijke heiligdommen wegschenken aan de Arabische islamisten van Hamas en al-Fatah in ruil voor wat? Na negentien jaar [1948-1967] van verwaarlozing, plundering, ontwijding en vernieling van alles wat niet tot de islam behoorde in het oostelijke stadsdeel van Jeruzalem, willen zij de Oude Stad van Jeruzalem – de navel van de wereld – terug aan de barbaren geven. Of hoe noem je anders iemand die de  grafzerken van een ander volk negentien jaar lang gebruikt als urinoir? Als dat maar goed afloopt…

De ergste crisis in 35 jaar?

door Daniel Pipes

Oppervlakkig bekeken lijkt het erop alsof de regering van Barack Obama op een mooie dag besloot om de strijd aan te gaan met de regering van Israël en dat dit lijkt uit te draaien op een regelrechte ramp voor de Joodse staat. Kan er iets nog erger zijn dan dat haar belangrijkste bondgenoot de ergste crisis uitlokt (toch volgens de Israëlische ambassadeur te Washington) sinds 1975?

Echter, bij nader inzien lijkt het erop dat deze kleine gratuite smet [op de Amerikaans-Israëlische betrekkingen] uiteindelijk beter voor Jeruzalem zal uitdraaien dan voor het Witte Huis.

 • (1) Het gaat hier niet om een kwestie van leven of dood, zoals de opbouw van de nucleaire dreiging vanuit Iran of het recht van Israël om zich te verdedigen tegen het roofzuchtige Hamas, maar omtrent de trivialiteit van het tijdstip waarop het besluit bekend raakte tot het bouwen van nieuwe woningen in de hoofdstad van Israël. Verstandiger mensen zullen er bij de amateurs in het Witte Huis wel op aandringen dat aan deze storm in een glas water spoedig een einde komt en wordt teruggekeerd naar normale verhoudingen.
 • (2) Als Obama en zijn getrouwen hopen de regering van premier Benjamin Netanjahoe [op deze wijze] ten val te brengen [en een nieuw kabinet te vormen met de Kadimapartij van Tzipi Livni en Ehud Olmert], kunnen zij de zetels niet tellen in de Knesset. Als zij de Arbeidspartij wegdenken uit het kabinet, zal dat enkel leiden tot vervanging ervan door rechtse partijen.
 • (3) Een Israëlische consensus bestaat erin om de soevereiniteit over Oost-Jeruzalem te handhaven dus, een crisis uitlokken over deze kwestie zal de positie van Netanjahoe alleen maar versterken.
 • (4) En integendeel, het slechte acteerwerk van de Amerikanen zorgt ervoor dat president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit steeds meer geneigd is om mee te gaan in de contraproductieve onderhandelingen van Washington.
 • (5) Een recente opiniepeiling onder de Amerikaanse kiezers laat een verbazingwekkende score zien van 8 tegen 1 in sympathie voor Israël ten nadele van de Palestijnen.  Dus het kiezen van ruzie maken met Israël schaadt de politiek van Obama – precies wat een president wiens populariteit in de peilingen in vrije val is kan missen als kiespijn net op het ogenblik dat hij een zesde van de Amerikaanse economie wil hervormen.

Bronnen: Daniel Pipes: The Worst Crisis in 35 Years? door Daniel Pipes van 17 maart 2010; The Atlantic: What Obama is Actually Trying to Do in Israel van 16 maart 2010

7 gedachtes over “Amerikaans-Israëlische betrekkingen, de ergste crisis in 35 jaar?

 1. Jazeker, ik heb hier enkele artikels op brabosh.com gepubliceerd. Het stukje over Nicolai Ceausescu, zie deel 2.

  – De communistische wortels van de Palestijnse terreur [deel 2] klik hier

  – De communistische wortels van de Palestijnse terreur [deel 1] klik hier

  Like

 2. @Charles Sand. Onlangs waren wij in discussie omtrent het scheppen van het Palestijnse probleem. Iemand vertelde toen dat Arafat dit idee aan de hand had gekregen van Ceaucescu (ik weet niet of dit juist geschreven is) Weet u hier meer van Brabosh?

  Like

 3. Op welk belachelijk argument doelt u?

  Ik kan me de frustraties van Israel aanhangers trouwens goed voorstellen. Ooit voelde ik me ook sterk verbonden met Israel, nu een stuk minder.

  Like

 4. Belachelijk argument! Israel is de enige democratie in het M-O en is er op uit om in vrede te leven met zijn buren. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de Palestijnen, in het charter van Hamas, wordt de vernietiging van Israel vooropgesteld. Mijn mening is de volgende:
  Gezien de omringende arabische landen het niet militair hebben kunnen winnen van Israel, is het Palestijnse “probleem” geschapen, en tracht men zo op mediatieke wijze de oorlog te winnen. Palestijnen zijn er, omdat zij niet door de hen omringende landen, nochthans broeders, werden geïntegreerd, enerzijds, en omdat Jordanië, het land dat werd gesticht voor de palestijnen, hen ook niet wou opvangen (zie Zwarte Septemebr).

  Like

 5. Je denkt nog in ouderwetse oorlogstermen. Zonder die dubieuze voorpost van de beschaving zouden we een stuk beter af zijn. Laat die mensenhaters in die “dictatoriale mensenhatende woestenij” elkaar maar afmaken. Daar hebben ze echt geen westerse hulp bij nodig.

  Like

 6. Gelukkig kan Israël ook weer deze eisen – net zoals al die andere honderden antisemitische eisen en VN-resoluties van de afgelopen 62 jaar – simpelweg naast zich neerleggen (heeft Israël wel een andere keuze?) zonder veel gevolgen.

  Israël op deze manier onder druk zetten heeft nooit wat opgeleverd, integendeel. Het schuift echte vredesonderhandelingen op de lange baan en de echte slachtoffers zijn uiteindelijk altijd de gewone Arabieren onder Israëlisch bestuur. En geef toe: wat voor zin heeft het om een Islamitische Republiek Palestina op te richten met als hoofdstad Oost-Jeruzalem, waarvan iedereen weet dat Israël die nooit zal erkennen en ook nooit Oost-Jeruzalem – en in het bijzonder de Oude Stad – zal afgeven aan de islamistische Arabische sloophamer?

  Israël heeft het Kwartet niet nodig om te overleven in het M-O. Andersom is dat wel het geval: Israël, de voorpost van de beschaving in de Arabisch-Islamistische dictatoriale mensenhatende woestenijen… Het zal verkeren… ooit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.