Terroristenleider Marwan Barghouti behaalt doctoraatstitel in Israëlische gevangenis

Velen zich niet gelukkig zijn met dit nieuws om uiteenlopende redenen. Israëlbashers zullen het niet geloven en afdoen als Israëlische propaganda en Vrienden van Israël zullen zich de haren uit het hoofd rukken bij het vernemen van het bericht dat Marwan Barghouti, een Palestijnse leider van al-Fatah  die vijf keer levenslange gevangenisstraf uitzit in een Israëlische gevangenis voor het plegen en/of organiseren van terreuraanslagen, thans zijn doctoraatstitel heeft behaald in gevangenschap.

Barghouti tijdens zijn proces in 2004

Israël is nu eenmaal een beschaafde en democratische natie, zowat de enige staat in het Midden-Oosten die naam waardig, en het geeft ook aan haar eigen moordenaars  en vervolgers alle kansen om zich in de gevangenis voor te bereiden op een beter leven in afwachting van hun vrijlating.

Marwan Barghouti (°6 juni 1959) is de oprichter en de leider van de al-Aqsa Martelaren Brigades en wordt algemeen aanzien als de aanstoker en leider van de Eerste en de Tweede Intifada. Na de bloedige aanslag van 5 maart 2002 op een vismijn in Tel Aviv waarbij drie burgers werden vermoord, zal hij spoedig tegen de lamp lopen. Op 15 april 2002 werd Barghouti opgepakt door een speciale eenheid van het IDF in het al-Bireh district van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Op 20 mei 2004 begon het proces voor een Israëlische rechtbank en op 6 juni 2004 werd hij veroordeeld tot vijf maal levenslange gevangenisstraf plus 40 jaar gevangenisstraf voor poging tot moord. De kans dat hij ooit bij leven vrijkomt is onwaarschijnlijk klein maar – in Israël weet je dat nooit – tenzij hij zou geruild worden voor Israëlische gevangenen of in ruil voor wat of welke deal dan ook.

Al-Fatahleider Marwan Barghouti, de gedoodverfde opvolger van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit, tenminste als hij ooit weer vrijkomt want vijf keer levenslang duurt nog wel een tijdje, werd in 2004 veroordeeld voor een reeks aanslagen tijdens de Tweede Intifada waarbij vele Israëlische doden en gewonden vielen. Thans heeft Barghouti zijn doctoraat voleindigd in politieke wetenschappen, zo wisten zijn aanhangers dit weekeinde te melden. Barghouti, thans 50 jaar oud, is één van de honderden Palestijnse gevangenen die worden vastgehouden in Israëlische gevangenissen die zich hebben opgegeven voor studies aan universiteiten over gans de wereld inbegrepen ook in Israël.

Palestijnse terroristen studeren op kosten van Israël

Marwan Barghouti mag zich voortaan 'Dokter in Terrorisme' heten

Volgens zijn aanhangers werd Barghouti aanvaard aan de Universiteit van Caïro en aan de Arabische Academie voor Studie en Onderzoek in de Egyptische hoofdstad in 1999, drie jaren vooraleer hij werd gearresteerd door het IDF (Israëlisch leger). De doctorale thesis van Barghouti is getiteld: “The Legislative and Political Performance of the Palestinian Legislative Council and its Contribution to the Democratic Process in Palestine from 1996 to 2008.” Het 341 bladzijden document zal heden dinsdag 16 maart ter discussie worden gelegd voor een speciaal panel voorgezeten door Prof. Ahmad Yussuf, de decaan van de Arabische Academie voor Studie en Onderzoek in Caïro.

Barghouti werd dankzij de Israëlische autoriteiten in staat gesteld om zijn doctoraatsthesis te completeren door dat de Israëli’s hun gevangenen toelaten om honderden documenten en boeken te consulteren in de gevangenis en alzo te studeren voor een of ander vak naar keuze. Honderden Palestijnse gevangenen volgen aldus al jaren opleidingscursussen aan de Open Universiteit van Israël (The Open University of Israel), die hun studies vergemakkelijkt en hen toelaat om examens af te leggen vanuit hun gevangeniscellen.

Barghouti, die ook voor al-Fatah lid is van de Palestinian Legislative Council (de Palestijnse regering in ballingschap), beëindigde zijn studies aan de Hoge School toen hij in 1980 in een Israëlische gevangenis zat opgesloten en vanuit zijn cel de examens met succes aflegde. Hij behaalde zijn bachelor en master’s degrees in geschiedkundige/politieke wetenschappen en in internationale betrekkingen respectievelijk aan de Bir Zeit Universiteit in het noorden van Ramallah. Zijn master’s thesis handelde over de Palestijns-Franse betrekkingen van 1967 tot 1997.

Barghouti ruilen voor Gilad Shalit?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Israëlische korporaal Gilad Shalit, die bijna 4 jaar geleden werd ontvoerd en gegijzeld door Hamas en in een donker gat in de grond ergens in de Gazastrook wordt vastgehouden, zonder dat hij zelfs maar door het Rode Kruis mag bezocht worden, zal soldaat Shalit wellicht nooit een doctoraatstitel behalen in een cel van Hamas,  als hij de Palestijnse gevangenschap al ooit mag overleven…

Gilad Shalit zal wellicht geen professor kunnen worden tijdens zijn gevangenschap door Hamas...

Barghouti wordt genoemd als een van de Hamas topterroristen die zullen worden vrijgelaten als onderdeel van de gevangenenruil voor Gilad Shali, echter Israël weigert zijn vrijlating omdat “hij bloed aan zijn handen heeft”. Barghouti verklaarde dat Hamas geen nieuwe voorstellen van Israël voor de uitwisseling van Palestijnse gevangenen heeft ontvangen.

Barghouti zei op 7 maart 2010 “dat Noam Shalit weet dat Netanjahoe niet wil maar bang is om dit te zeggen”. Barghouti riep Israël op met de Hamas-leiders te gaan spreken. Hij verklaarde tevens dat “zolang mijn land bezet is, zal ik vechten” en voegde eraan toe “mijn land is heel Palestina”.

Het is de taak van het Internationale Rode Kruis (IRC) om te controleren of Gilad Shalit volgens de Conventie van Genève wordt behandeld. Hamas staat echter het IRC niet toe Shalit te bezoeken en zodoende kan niet met zekerheid worden gezegd dat de behandeling van Shalit door de terroristen goed is.

In antwoord op de publieke opmerkingen van terroristenleider Marwan Barghouti  die hij maakte vanuit zijn gevangeniscel, heeft de familie van Shalit in een verklaring gezegd: “Wij vinden het jammer dat een Hamas-terrorist het recht heeft om te spreken en daarbij alle aandacht van de media krijgt. Gilad kan zelfs het daglicht niet zien en heeft geen verbinding met de buiten wereld.”

Bronnen: Israellycool: The Day In Israel: Monday Mar 15th, 2010 van 15 maart 2010; Israelinsider: 5 Israelis killed in attacks on Tel Aviv restaurant, Afula bus and Gush Etzion car door Ellis Shuman van 5 maart 2002; JVL: Marwan Barghouti Convicted of Murder van 19 maart 2004; IMFA: Senior Fatah Leaders Describe Arafat-s Link to Terrorism van 2 mei 2002

2 gedachtes over “Terroristenleider Marwan Barghouti behaalt doctoraatstitel in Israëlische gevangenis

  1. Ik hou van Israel met heel mijn hart, en het is de hoogste tijd dat Israel zijn vijanden niet sterk moet maken, stoppen met alle hulp aan terroristen ! Hun Koran roept op tot Joden en christen te doden, dat is waar ze in geloven.Hoe kun je je doodsvijand dan spekken in hemelsnaam, denk maar niet dat terroristen vanwege liefdadigheid van hun duivelse plannen afzien, integendeel!

    Like

  2. Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.