Ramat Shlomo, het gevecht om rotsen en stenen waar zelfs geen hond naar omkijkt

Joe Biden op visite bij Mahmoud Abbas in Ramallah op 10 maart 2010

De Verenigde Staten van Amerika, de Verenigde Naties, Rusland en de Europese Unie – alias Het Kwartet genoemd – hebben gisteren vrijdag 12 maart het plan van het gemeentebestuur van Jeruzalem afgekeurd om 1.600 nieuwe woningen op te trekken in Ramat Shlomo, een wijk in het noorden van de Israëlische hoofdstad.

Het Midden-Oosten Kwartet “benadrukt dat eenzijdige actie van Palestijnen en Israëliërs niet de uitkomst van de vredesbesprekingen kan bepalen en ook niet erkend zal worden door de internationale gemeenschap,” aldus in een persmededeling. “Het Kwartet veroordeelt de beslissing van Israël voor de vergevorderde planning van de bouw van nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem,” wordt in de verklaring gezegd. “Het Kwartet is overeen gekomen dat het van nabij de ontwikkelingen in Jeruzalem zal volgen en eventuele maatregelen, die nodig kunnen zijn om de situatie op het terrein aan te pakken, in aanmerking zal nemen. Het Kwartet zal een volledig overzicht van de situatie geven op haar volgende vergadering in Moskou op 19 maart 2010 a.s.”

Tja, u heeft het goed gehoord, het Kwartet eist een “bouwstop van Joodse huizen in Jeruzalem.” Dat zou net hetzelfde zijn als we straks de Antwerpenaren zouden verbieden om nieuwe huizen te bouwen in de buurt van de  14de eeuwse Kathedraal aan de Groenplaats of nabij het 16de eeuwse gemeentehuis op de Grote Markt. U mag 3 keer raden wat het antwoord van het Antwerps gemeentebestuur zou zijn op dergelijk bouwverbod. Het Kwartet kan natuurlijk – bij wijze van oefening – eerst proberen vissen te verbieden te zwemmen in water en kijken of dat lukt [..]

Nieuwe bouwwerken in Ramat Shlomo, juni 2008: Geen hond wil er wonen, Palestijnen willen er niet wonen en Joden MOGEN er NIET wonen...

Ramat Shlomo, de grond die niemand wilde hebben

De gronden van Ramat Shlomo werden na het einde van de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog 1947-1949  illegaal geannexeerd door Jordanië, maar in juni 1967 heroverd door Israël. Het oostelijk deel van Jeruzalem werd vervolgens door Israël geannexeerd en samengevoegd met het westelijk deel en aldus werd de 3000 jaar oude hoofdstad van het Joodse volk stad op 30 juli 1980 officieel en bij wet herenigd toen de Knesset de Jeruzalem Wet goedkeurde waardoor Jeruzalem werd uitgeroepen als ééngemaakte ondeelbare hoofdstad van Israël: “Jerusalem, complete and united, is the capital of Israel. “

De wijk van Ramat Shlomo ligt in een dorre vallei ten noorden van de stad waar haast geen gras groeit. Bezaaid met rotsen en stenen lag het terrein eeuwenlang ongebruikt en onbewoond te verkommeren. Ook in die 19 jaar tot aan 1967 dat Jordanië de terreinen illegaal bezet hield, hebben zij er niks mee gedaan. Tot 1993 keek geen mens om naar de braakliggende gronden in de vallei.  Vanaf 1993/1994 worden er moeizaam Joodse woningen opgetrokken in Ramat Shlomo, vooral dan door orthodox-religieuze  Joden. Gezinnen van gemiddeld 7 tot 8 leden. Op dit ogenblik wonen er ongeveer 2.200 gezinnen, samen goed voor 16.000 inwoners.

De gemeenschap barst zowat uit haar voegen en is dringend op zoek naar woonuitbreiding. “Wie anders gaat daar bouwen denk je?” grapt een locale resident “Zelfs honden komen er nooit, alleen eekhoorns” [..] “[Voormalig burgemeester van Jeruzalem] Teddy Kolleck, de meest linkse van alle linksen, zou zich in zijn graf omdraaien als hij zou weten dat dit [hier bouwen] zelfs nog maar ter discussie staat,” vervolgt de man. “Als we zelfs hier niet mogen bouwen, zeg me dan aub, waar dan wel?”

In Ramat Shlomo wonen thans 2.200 gezinnen, voornamelijk orthodoxe Joden

De discussie tussen de Verenigde Staten en Israël over bouwen in Ramat Shlomo is al zo oud als sinds daar gebouwd wordt. Nog onder de vorige president Bush fulmineerde op 16 juni 2008 Staatssecretaris Condoleezza Rice bij herhaling tegen Israël en beschuldigde het ervan de “vredesgesprekken te ondermijnen” door te blijven bouwen in het oostelijk deel van de hoofdstad. Precies hetzelfde argument als vandaag. Lees op deze blog: Oost-Jeruzalem als hoofdstad van ‘Palestina’ is boerenbedrog en in het bijzonder: Een goede reden waarom het herenigde Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en dat zal blijven.

Zoals bekend willen de Palestijnen het oostelijk deel van Jeruzalem, dat voorheen in Jordaanse handen was, afnemen van Israël en tot de hoofdstad maken van de nog op te richten Islamitische Republiek van Palestina. Vandaar dat de Palestijnse Autoriteit elk nieuw bouwproject in Jeruzalem tracht op te blazen tot een internationaal incident, zelfs als bouwen in Jeruzalem de natuurlijkste zaak van de wereld is net zoals dat in om het even weke wereldstad ook het geval is.

Saeb Erekat, de toponderhandelaar voor de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever, zei dat de komende onderhandelingen met de Amerikaanse speciale gezant voor het Midden-Oosten George J. Mitchell maar enkel zin hebben wanneer Mitchell hem komt melden dat de Israëlische bouwplannen in oostelijk Jeruzalem werden opgeschort. “Het wordt voor ons erg moeilijk om met Israël te onderhandelen zolang zij de bouwplannen niet annuleren,” zei Erekat. “Wij gaan niet met hen rond de tafel zitten zolang Israël nederzettingen bouwt.”

Ramat Shlomo is geen nederzetting

Blijkbaar is hier nog steeds een misverstand.  Zoals Hans Knoop al enkele dagen geleden op onze nationale omroep toelichtte: “[..] omdat volgens de Israëlische wetgeving [..] Israël in oostelijk Jeruzalem mag bouwen, zozeer als dat ook Palestijnen die in oostelijk Jeruzalem wonen, in westelijk Jeruzalem zouden mogen bouwen als zij dat willen. Als u mij vraagt wat ik vind van het nederzettingenbeleid, maar dat is een heel ander verhaal, dan ben ik daar geen voorstander van. Maar het is een ander verhaal dan Jeruzalem. Jeruzalem is geen nederzetting. Ramat Shlomo is geen nederzetting.”

kaart van Jeruzalem anno 2008 - klik voor een vergroting

En voor wie er nog aan twijfelt, is er ook nog de verklaring van 11 maart 2010 afgelegd door de woordvoerder van de Israëlische premier, die zei dat eerste-minister Benjamin Netanjahoe helemaal niet de intentie heeft om de bouwplannen voor Ramat Shlomo terug te schroeven, noch gelijk welke andere nieuwe bouwconstructie in het oostelijk deel van Jeruzalem zal verhinderen. En inderdaad, zoals de ambtenaren duidelijk maakten in de verklaring die donderdagochtend werd uitgegeven door het kantoor van de premier, werd gestipuleerd door zowel het kantoor van Netanjahoe als dat van Joe Biden over een ‘voortdurend meningsverschil tussen Israël en de Verenigde Staten over bouwen in Jeruzalem” [“ongoing disagreement between Israel and the US on building in Jerusalem”].

“Onze politiek ten aanzien van Jeruzalem is ongewijzigd,” zei een hooggeplaatste Israëlische diplomaat eraan toevoegend dat het voor de Verenigde Staten erg duidelijk is dat Israël haar standpunt omtrent bouwen in Oost-Jeruzalem niet getemperd heeft en dat Israël Jeruzalem weigert te aanzien als een zogenaamde ‘nederzetting’. “President Obama en vice-president Joe Biden zullen nooit Israël kunnen dicteren waar en wanneer het mag bouwen in Jeruzalem,” zei parlementslid Danny Danon (Likoed). “Ik twijfel er geen ogenblik aan dat in de komende jaren er duizenden nieuwe woningen zullen staan in Ramat Shlomo.”

Bronnen: The Jerusalem Post: Quartet condemns Israel for R. Shlomo approval door Associated Press van 13 maart 2010; Clinton calls PM, slams J’lem plan door Associated Press en Biden wants direct talks by summer door Herb Keinon en Khaled Abu Toameh van 12 maart 2010; Ramat Shlomo residents don’t understand what all the fuss is about door Abe Selig van 11 maart 2010; Time Life: foto’s van Ramat Shlomo in juni 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.