Qassam raket afgevuurd op Zuid-Israël, luchtmacht bombardeert smokkeltunnels

Sinds het begin van dit jaar werden er meer dan 25 raketten en mortiergranaten afgevuurd vanuit de Gazastrook op burgerdoelwitten in Zuid-Israël. Gisteren zaterdagavond 13 maart werd een qassamraket afgeschoten maar die stortte neer in de Negev woestijn zonder veel schade te berokkenen. Enkele dagen eerde, donderdagmiddag 11 maart 2010, werd er vanuit de Gazastrook opnieuw door terroristen van Hamas een zoveelste Qassam raket afgevuurd. Wellicht door Hamas bedoeld als afscheidsgroet aan Joe Biden, die omstreeks de tijd van die raketinslag terug op het vliegtuig stapte richting  Verenigde Staten. De raket stortte neer in een kibboets in het Eshkolgebied in het westelijk deel van de Negevwoestijn. Er werd geen melding gemaakt van doden of gewonden maar er raakten wel enkele gebouwen van de kibboetsgemeenschap beschadigd.

Nusseirat/Gaza, 17 oktober 2008: Hamas klaar om Qassams af te vuren op ongewapende burgers, vrouwen en kinderen in Israël

Na die raketaanval op het zuiden heeft de IAF (Israëlische luchtmacht) in de nacht van donderdag op vrijdag als vergeldingsmaatregel een aantal Gazaanse doelwitten gebombardeerd zoals een wapensmokkel tunnel in Rafah en een wapenfabriek in Khan Yunis. Het leger meldde in een persbericht dat de aanval werd uitgevoerd door de luchtmacht in samenwerking met Shin Bet (de Israëlische Veiligheidsdienst) en zegt dat de vliegtuigen ongedeerd terug naar hun bases zijn gekeerd.

Palestijnse bronnen meldden verscheidene slachtoffers, alhoewel de omstandigheden nogal onduidelijk waren. De bronnen beweerden dat een fabriek voor geneesmiddelen werd beschadigd in de aanval. “Het IDF zal ongenadig hard blijven reageren op elke poging om de rust in het zuiden te verstoren,” werd in een verklaring door het IDF gezegd. Sinds de eenzijdige terugtrekking van het Israëlische leger op 18 januari 2009 werden er tot nog toe ongeveer 280 raketten en mortiergranaten door terroristen van Hamas & Co vanuit Gaza afgevuurd op burgerdoelen in Israël.

Ondanks bestand, vuurt Hamas ononderbroken raketten af

Het weekeinde van 8 tot 10 januari 2010 was het geweld in en om de Gazastrook weer in alle hevigheid geëscaleerd. Een onbekend aantal projectielen werden afgevuurd ‘in de richting van‘ Israëlische dorpjes in het zuiden van Israël. De meeste van die tuigen stortten neer in open veld in het westelijke deel van de Negev woestijn.

Sinds donderdag 7 januari werden een tiental mortiergranaten en minstens vijf raketten, waaronder ook een Katijoesharaket, afgevuurd op Israël, het grootste aantal projectielen in dergelijke korte tijdspanne sinds het einde van het Gazaconflict op 18 januari 2009. Op zaterdag 9 januari 2010 stortten drie raketten neer in open veld in het gebied van Sha’ar Hanegev.

De aanval met Qassamraketten van zaterdag werd gevolgd door een verklaring van Hamas dat ze erin geslaagd waren om nieuwe wapentypes Gaza binnen te smokkelen, ondanks de blokkade door Israël en Egypte. De Izzadeen al-Kassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, publiceerde foto’s van deze wapens, waaronder missiles met een dubbele raketkop, missiles van 107mm kaliber ontworpen om versterkte structuren te doorboren alsmede een nieuw type RPG-missile die een grotere penetratie hebben.

Dat nauwelijks een week later – op 19 januari 2010 – topkiller Mahmoud al-Mabhouh van Hamas in zijn hotelkamer in Dubai werd doodgeschoten zal zeker geen toeval zijn geweest. Al-Mabhouh is namelijk mede-oprichter van de Izzadeen al-Kassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas en in die functie jarenlang mede verantwoordelijk voor het afschieten van duizenden raketten op zuid-Israël.

Terroristen van de Izzadeen al-Kassam Brigades knielen en buigen diep richting Mekka voor het opzeggen van het islamitische gebed: 'Mogen wij met de hulp van Allah de Grootste en zijn profeet Mohammed Israël veroveren, de Joden verdrijven en de Islamitische Republiek Palestina oprichten, Allah Akhbar!' Wapens en islam kunnen het helaas dikwijls goed samen vinden in het Midden-Oosten...

Chronologie op brabosh.com van doorlopende raketbeschietingen door Hamas & Co sinds de eenzijdige terugtrekking van het Israëlische leger op 18 januari 2009:

 • Opnieuw beschietingen door Hamas, nieuw bestand in de maak? 02.02.2009
 • Meer dan 100 raketten afgevuurd op Israël sinds bestand, reactie kan niet lang meer uitblijven.. 03.03.2009
 • Steeds minder raketten en mortiergranaten afgevuurd vanuit Gaza op Zuid-Israël 31.03.2009
 • Bescherm ZELF Israël tegen raketten vanuit Gaza met twee realistische PC-games 29.04.2009
 • Nog altijd raketten en mortiergranaten vanuit Gaza op burgerdoelwitten in Zuid-Israël 27.05.2009
 • Amnesty International veroordeelt Hamas voor oorlogsmisdaden en schending mensenrechten 03.07.2009
 • ‘Overwinningsfeest’ van Hamas in Syrische hoofdstad Damaskus 28.08.2009
 • Islamitische Jihad vuurt Qassamraket af op Eshkol (Z-Israël) 27.09.2009
 • Israël: ‘t is genoeg geweest! De wereld: hoezo genoeg? 29.09.2009
 • Mijnheer Goldstone, waarom heeft u mijn getuigenis compleet genegeerd? 06.11.2009
 • Het verschil tussen mortieren en raketten en hoe dodelijk ze zijn 14.12.2009
 • 242 raketten en mortieren afgevuurd op Zuid-Israël sinds het ‘einde’ van het Gazaconflict 16.12.09
 • Gaza 1 jaar geleden: Hamas vuurt raket af vanuit het persgebouw 22.12.09
 • Israëlische slachtoffers dagen Hamasmisdadigers voor Belgische rechtbank 26.12.09
 • Israëlische Veiligheidsdienst Shin Bet: 2009 was een rustig jaar 02.01.2010
 • Raketinslag in Sderot 04.01.2010
 • Israël antiraketsysteem succesvol getest 08.01.2010
 • Gazaconflict laait weer op. Voortdurend raketbeschietingen vanuit Gaza op Zuid-Israël 11.01.2010
 • Bronnen: Jerusalem Post: IAF bombs Gaza weapons tunnel, arms factory van 12 maart 2010; Kassam hits w. Negev Kibbutz; damage caused to structure van 11 maart 2010; News: Gaza Strip Smuggling Tunnels van 13 maart 2010

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.