Dubai wil Netanjahoe in gevangenis voor moord op Hamasleider

Politiechef Tamim van Dubai zet dat hij er 'bijna zeker' van is dat de Israëli's de Hamasterrorist heeft vermoordDahi Khalfan Tamim (afbeelding rechts), de man die het onderzoek leidt naar de moord van 19 januari 2010 in Dubai (VAE) op Hamasleider Mahmoud al-Mabhouh, heeft het bevel gegeven om de Israëlische eerste-minister Benjamin Netanjahoe te arresteren op verdenking van moord op de terroristenleider van Hamas, zo wist Al Jazeera gisteren woensdag te melden. Politiechef Tamim zegt dat hij er ‘bijna zeker’ van is, dat de Israëlische Mossad de Hamasleider heeft uitgeschakeld.

Deze waarschuwing van de politiechef van de Emiraten komt bovenop de reeks waarschuwingen die luitenant-generaal Dahi Khalfan Tamim de afgelopen dagen heeft geuit jegens Israël, van wie hij beweert dat het de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft ‘beledigd’ door de liquidatie van de terrorist uit te voeren op het grondgebied van de Emiraten. Dubai is het tweede grootste handels- toerisme en bankencentrum van de Emiraten.

Gisteren zijn Australische ambtenaren van de politie in Israël aangekomen om het gebruik van drie Australische paspoorten te onderzoeken waarmee de vermeende moordenaars Dubai waren binnen gereisd. De namen op de paspoorten zijn van drie Australiërs die emigreerden naar Israël en Australische functionarissen beweren dat ze vermoeden dat de drie het slachtoffer werden van identiteitsdiefstal.

De premier op 3 maart 2010 in de Knesset. Zal Benjamin Netanjahoe binnenkort geboeid en gekneveld kreperen en sterven van ontbering in de onderaardse kerkers van Dubai? I don't think so...

Lijst met bedreigingen wordt langer

Alhoewel een bevel maar weinig praktische gevolgen heeft [..] – de Israëlische leider Benjamin Netanyahu hoeft zich helemaal geen zorgen te maken over het feit dat hij binnenkort geboeid in de kerkers van Dubai wordt gegooid – wordt het dreigement waarschijnlijk bedoeld om de druk en de publieke woede tegen Netanjahoe’s regering te verhogen. Israëlische functionarissen hebben tot nu toe nog niet gereageerd op de oproep tot de arrestatie van Netanjahoe.

Afgelopen maandag zei generaal Tamim nog dat Israëliërs die met dubbele paspoorten reizen de Verenigde Arabische Emiraten niet meer binnen mogen. Dat is natuurlijk complete onzin. De VAE hebben de soevereiniteit van Israël nooit erkend en vermits de twee landen dan ook geen diplomatieke betrekkingen onderhouden, werd het aan Israëliërs ALTIJD al verboden om de VAE te bezoeken.

Hamastopkiller Mahmoud Al-Mabhouh is thans een shahid = een Jodendoder die niet meer in leven is

Af en toe werd er al eens een enkele Israëliër doorgelaten, vooral als het om zaken ging waar [veel] geld mee gemoeid was. Maar de wet in  de VAE is formeel: toegang voor Joden Verboten! Zo haalden in februari 2009 de Verenigde Arabische Emiraten nog het internationale nieuws toen het land weigerde een visa uit te reiken aan de Israëlische tennisspeelster Shahar Peer voor het grote tennistornooi van Dubai, weigering die hen een fikse blaam en een grote geldboete va de Internationale Tennisfederatie opleverde.

De trammelant die thans wordt opgevoerd om de achterhalen wie die koelbloedige Arabische seriemoordenaar van Hamas heeft omgelegd wordt stilaan behoorlijk gênant. De voorbije week daagde generaal Tamim de chef van de Mossad, Meir Dagan, uit met de woorden “wees een vent [!] en geef toe dat jouw agentschap de moord op Mabhouh heeft gepleegd!” Wel ja… toch wel een vreemde manier om een officieel onderzoek te leiden in een ‘beschaafd’ land zoals de VAE dat toch zou zijn [..] Hierbij mogen we toch nooit uit het oog verliezen dat Mabhouh een belangrijke man was binnen de Palestijnse islamistische terreurgroep die onder meer gezocht werd voor de ontvoering van twee Israëlische soldaten en het smokkelen van wapens uit Iran naar de Gazastrook.

De waarheid is dat het onderzoek naar de moordenaars van de terrorist op dit ogenblik muurvast zit. Vermits de halve wereldbol al vanaf het eerste uur dat de moord bekend werd, met een grote beschuldigende vinger naar Israël wees, neemt de frustratie alle dagen toe omdat tot op vandaag niemand Israël’s betrokkenheid in die liquidatie kan bewijzen. Veel vermoedens en geruchten maar geen ‘smoking gun‘ en dus blijft het bij verbaal gebakkelei waarbij vooral veel puberale onzin wordt verkocht zoals generaal Tamim de voorbije dagen weer liet zien.

Eerder in het begin van het onderzoek had generaal Tamim gedreigd met de arrestatie van Meir Dagan en Netanjahoe. Israëlische hooggeplaatste ambtenaren werden al eerder geconfronteerd met de dreiging van arrestatiebevelen. In december 2009 vaardigde een Britse rechter nog een arrestatiebevel uit jegens Tzipi Livni, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en tegenwoordig oppositieleider in de Knesset, voor haar rol in de oorlog in Gaza een jaar voordien. Het bevel werd snel weer ingetrokken maar niet zonder de nodige opschudding te veroorzaken in Israël.

Bronnen: Al Jazeera: Dubai: Israeli premier faces arrest van 3 maart 2010; CS Monitor: Dubai assassination: Dubai wants Israel Prime Minister Netanyahu behind bars van 3 maart 2010; op Brabosh.com: Liquidatie van Mabhouh in Dubai wordt typische Midden-Oosten soap va 1 maart 2010; Uitschakeling van Hamas topkiller Mahmoud al-Mabhouh was geen vergissing van 28 februari 2010; Wie vermoordde Hamasleider Mahmoud al-Mabhouh in Dubai? van 21 februari 2010; Hamas eist van EU om Israël op lijst terreurstaten te plaatsen van 23 februari 2010