Israel stuurt hulpteams naar Chili

Vijf dagen nadat de zwaarste aardbeving van de laatste eeuw Chili heeft getroffen, heeft de Chileense regering dan toch om internationale hulp verzocht. Afgaande op de eerste meldingen van schade, doden en gewonden, leek het aanvankelijk ‘allemaal nogal mee te vallen’, in vergelijking met de aardbeving in Haïti van bijna twee maanden geleden. Maar die eerste inschatting lijkt thans compleet verkeerd en alles lijkt er nu op dat de aardbeving in Chili een van de grootste humanitaire rampen ooit dreigt te worden.

Intussen neemt de kritiek op de [te] late hulpverlening toe. “Het valt niet te begrijpen hoe we drie dagen na de aardbeving nog steeds geen voedsel kunnen uitdelen, terwijl in Haïti één dag na de ramp al een vliegtuig landde,” stelt een verbolgen Jacqueline Van Rysselberghe [van Vlaams/Gentse origine], de burgemeester van de zwaar getroffen stad Concepcion. Vijf belangrijke dagen werden verloren en die tijd zal nog moeilijk kunnen worden opgehaald en nodeloos aan vele mensen het leven kosten.

Catastrofe aanvankelijk zwaar onderschat

Nadat de aardbeving met een kracht van 8.8 op de schaal van Richter afgelopen zaterdagochtend Chili had getroffen, vele gebouwen als kaartenhuisjes door elkaar gooide en enkele tsunami’s de kustlijnen troffen, nam ook de bezorgdheid toe op het Israëlisch Ministerie voor Buitenlandse Zaken dat een diplomatieke staf heeft in de Israëlische ambassade in Santiago, de hoofdstad van Chili. In Chili worden nog een twintigtal Israëlische rugzaktoeristen [trekking] vermist en via de ambassade in Santiago wordt thans getracht hen op te sporen.

Haïti, 19 januari 2010: Israëlische arts bij pasgeboren baby

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een verklaring uit waarin werd gezegd dat het probeert na te gaan of er Israëli’s werden gewond tijdens de ramp. Aan de verklaring werd toegevoegd dat alle Israëlische gezanten in Santiago werden benaderd, maar de ineenstorting van de telecommunicatie na de aardbeving problemen heeft veroorzaakt in het leggen en onderhouden van contacten.

In dezelfde mededeling benadrukte de Israëlische staat haar steun aan de zijde van de Chileense regering en sprak haar solidariteit uit met de zwaar getroffen bevolking. Israël betoont haar medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers en betuigd haar steun aan alle burgers van Chili in deze tijd van beproeving.

Na vijf dagen komt dan toch de internationale hulpverlening langzaam op gang. Ook Israël, dat als één van de eerste op 15 januari 2010 een hulpteam naar Haïti stuurde, team dat model stond voor de beste hulpteams van de wereld, had eerder al aangekondigd standby te staan voor hulp aan Chili en wachtte net zoals de rest van de wereld dagenlang op een officieel signaal van de Chileense regering om te helpen.

Zoals bekend zond het Israëlische leger een volledig operationeel en gesofisticeerd veldhospitaal naar Haïti, slechts enkele uren nadat Port-Au-Prince in januari werd verwoest door een aardbeving.

Verscheidene Israëlische humanitaire hulporganisaties waaronder IsraAid en Israel Flying Aid vertrokken eveneens naar Haïti. Nogal wat Israëlbashers bekritiseerden Israël voor die uitgebreide hulp aan Haïti, en brulden het uit: “Waarom Haïti wel en Gaza niet?” Om de simpele reden als volgt: Haïti is Gaza niet. Het volk van Haïti praktizeert niet de Islamitische Jihad, de moord op onschuldige Joden en christenen. Haiti heeft niet, in tegenstelling tot de terreurorganisatie Hamas, de complete en totale vernietiging van Israël gezworen, integendeel.

Duurzame vriendschapsbanden met Chili

De Israëlische ambassadeur in Santiago onderhoud de contacten met de lokale autoriteit om een geactualiseerde beoordeling van de situatie te krijgen en om mogelijke behoeften te evalueren. De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe heeft van het Ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht gegeven alle nodige steun aan te bieden aan Chili na de enorme aardbeving. In een verklaring die werd afgegeven door de woordvoerder van de premier wordt gemeld dat Netanjahoe de gebeurtenissen in Chili op de voet volgt en regelmatig wordt bijgewerkt door de ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Israël en Chili onderhouden sinds vele jaren een relatie van diepe vriendschap en wederzijdse waardering. Die goede relaties gaan terug tot aan de beginjaren van de Israëlische onafhankelijkheid. Zoals bekend erkende Chili het bestaansrecht van Israël al in februari 1949. Beide landen starten officiële diplomatieke betrekkingen op 16 mei 1950 toen Israël een ambassade opende in Santiago en op die datum haar eerste ambassadeur naar het land zond. Chili opende korte tijd later haar ambassade in Tel Aviv en zond op 16 juni 1952 haar eerste ambassadeur naar Israël.

De voormalige Israëlische premier Golda Meir bezocht Chili in het gezelschap van haar toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres. Op 27 maart 2005 bezocht voor het eerst een hoge Chileense afgevaardigde, met name Ignacio Walker Chileens minister voor Buitenlandse Zaken, in het gezelschap van een grote delegatie het land. Israël is één van de belangrijkste wapenleveranciers van het Chileense leger. Een van de meest opgemerkte wapenverkopen was de levering van IAI Phalcon AWACS’s vliegtuigen aan Chili in 1994.

Bronnen: Israel News Agency: Israel Humanitarian Aid Teams Assess Chile Earthquake Damage van 27 februari 2010; The Jerusalem Post: At least 149 dead in Chile quake van 27 februari 2010; IMFA: Israel expresses solidarity with Chile after earthquake van 27 februari 2010; De Standaard: Een race tegen de tijd van 2 maart 2010; website van de Israëlische ambassade in Chili

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.