Fatahgate: Terwijl de PA westerse hulpkas leegrooft, staat Hamas klaar om de handel over te nemen

De enorme geldstromen die vloeien naar de Palestijnse gebieden uit de kassen van ‘het Kwartet’ (= de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten, en de Sovjet-Unie) en uit de landen van de Arabische Liga enz. tarten al vele jaren het gezond verstand. Anno 2009 wordt er alleen al door de Europese Unie jaarlijks 800 miljoen euro versluisd naar de Palestijnse gebieden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Maar waar blijven al die dollars, euro ’s en roebels dan wel? Niet of nauwelijks waarvoor ze bedoeld werden.

Slechts een fractie van de hulpgelden van de EU en de VN bereikt de noodlijdende Palestijnen, het gros verdwijnt in de zakken van de Palestijnse Autoriteit

Donorlanden zouden een antwoord moeten geven op de onthullingen die voormalig Palestijns intelligentieofficier Fahmi Shabaneh heeft gedaan over het feit dat topambtenaren van de Palestijnse Autoriteit miljoenen dollars blijven achterover drukken, die normaal bestemd zijn voor de noodlijdende Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Shabaneh stak zijn frustratie niet weg over de manier waarop de internationale media met deze onthullingen omgaan:

Struisvogel“Kan het de Amerikanen, Europeanen en Arabieren dan helemaal niets schelen dat hun geld wordt gestolen? Als zij blijven de andere kant opkijken ipv te protesteren tegen de corruptie bij de Palestijnse Autoriteit, zal het niet lang meer duren vooraleer Hamas de Westelijke Jordaanoever zal overnemen op dezelfde manier zoals zij [in juni 2007 met veel geweld] de Gazastrook hebben overgenomen.”

Bijna een maand nadat Shabaneh, die de anti-corruptie eenheid leidde van de Palestijnse General Intelligence Service, in een exclusief interview met The Jerusalem Post dat een aantal naaste medewerkers en getrouwen van Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit honderden miljoenen dollars hadden door gesluisd naar hun private bankrekeningen, blijven Amerikanen en de landen van de Europese Unie hun hoofd in het zand verbergen. Onbegrijpelijk en onacceptabel!

De buitenlandse media blijft het verhaal verslaan alsof het enkel gaat om een seksschandaal in de kantoren van Abbas – verwijzend naar de videotape die op het internet werd getoond en waar Rafik Hoesseini, de directeur van het kantoor van de president, naakt is te zien in de slaapkamer van een onbekende vrouw.

Het volgende zijn voorbeelden van hoe, althans volgens Shabaneh, de internationale hulp aan de Palestijnen wordt “gekaapt” door “dieven en bandieten die behoren tot de intiemste vertrouwenskring van Mahmoud Abbas.”

Palestijns topman Fahmi Shabaneh vogelvrij verklaard door Mahmoud Abbas
  • Duizenden ambtenaren, van wie de namen voorkomen op de loonlijst van de Palestijnse Autoriteit, bestaan niet of hebben zich nooit aangemeld voor het werk. De Palestijnse Autoriteit heeft meer dan 150.000 geregistreerde ambtenaren wier salarissen worden betaald door Amerikaanse, Europese en Arabische regeringen. Uit de onderzoeken van Shabaneh is gebleken dat hoge ambtenaren in het kantoor van de president en op het Palestijnse ministerie van Financiën, elke maand miljoenen dollars van deze internationale donaties aan de PA “afleiden” naar hun particuliere bankrekeningen.
  • Kort voor de parlementaire verkiezingen van januari 2006 hebben de Verenigde Staten 3.2 miljoen dollar geschonken aan al-Fatah om hun imago op te krikken onder de Palestijnse bevolking. Het doel daarvan was Hamas te beletten dat het de verkiezingen zou winnen van Fatah [Hamas won uiteindelijk toch]. Shabaneh zegt dat zijn onderzoekingen aantonen dat het geld werd gegeven aan een advertentiebedrijf dat eigendom was van de familie van Abbas en dat het grootste deel van het geld spoorloos is “verdwenen”.
  • Een voormalige minister van de Palestijnse Autoriteit overtuigde Mahmoud Abbas en zijn voorganger, Yasser Arafat, ervan om hem ongeveer 5 miljoen dollar van de internationale hulp te geven zodat hij grond in Jeruzalem kon kopen vooraleer de Joden er hun handen op konden leggen. Uit het onderzoek van Shabaneh bleek dat de minister het grootste deel van dat geld had gedeponeerd op zijn privé bankrekening en van het geld onder andere een grote luxueuze villa had gebouwd aan de rand van Jeruzalem.
  • Uit het onderzoek van Shabaneh blijkt ook dat Azzam al-Ahmed, een naaste adviseur van Abbas en ambtenaar van al-Fatah, ongeveer 1,5 miljoen dollar van Arafat en Abbas in eigen zak stak onder het voorwendsel dat ook hij land wilde aankopen die anders zou belanden in de handen van de Joden. Ahmed’s broer, die optrad als de advocaat voor de PLO in Jordanië, behoort tevens tot de verdachten en volgens de dossiers van Shabaneh betaalde de Palestijnse Autoriteit hem miljoenen dollars voor fictieve handelsovereenkomsten over grondaankopen.
  • Shabaneh ontdekte dat de voormalige minister van Financiën in de Palestijnse Autoriteit 8 miljoen dollar had gestort op zijn privé-bankrekening. Toen Shabaneh hem om mee uitleg vroeg, kreeg hij te horen dat hij zich beter met zijn eigen zaken kon bemoeien.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de honderden gevallen die Shabaneh heeft behandeld toen hij zijn werk deed, zoals deze voormalige Palestijnse ambtenaar van de Palestijnse inlichtingendienst aan het licht bracht, en die nu door de Palestijnse Autoriteit wordt gezocht op beschuldiging van “samenwerking met de Israëlische vijand.” Hij beweert dat hij veel documenten en bestanden in zijn bezit heeft als bewijs voor de corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit en veel van haar leiders en vertegenwoordigers tot op vandaag de internationale financiële hulp blijven stelen.

Rafik Hoesseini verwikkeld in seksschandaal

“Dit draait niet enkel om een seksschandaal,” benadrukt Shabaneh. Het seks-schandaal is slechts het topje van de ijsberg. Shabaneh zegt dat, sinds Abbas hem zes jaar geleden heeft aangewezen als de voornaamste bestrijder van corrupte in de Palestijnse Autoriteit, hij belastend bewijsmateriaal heeft verzameld tegen tientallen van de hoogste ambtenaren, naast de twee zonen van de president, Yasser en Tarek. “Ik weet niet waarom de meeste mensen in het Westen deze zaak te behandelen als ware het alleen een zaak van een hoge ambtenaar die naakt werd betrapt in de slaapkamer van een vrouw.”

Abbas, heeft intussen de uitbetaling van het salaris van Shabaneh opgeschort om hem te straffen voor het zich uitspreken tegen corruptie – net zoals de internationale gemeenschap en de media door hun stilzwijgen, Hamas blijven versterken en haar kansen afwacht om de macht te grijpen op de Westelijke Jordaanoever.

Bronnen: The Huffington Post: Rafiq Husseini, Top Abbas Aide, Involved In Sex Tape Scandal van 12 februari 2010; Middle East & Terriorism: Palestinian Authority: Still Stealing “Hundreds of Millions,” Hamas Taking Over door Khaled Abu Toameh van 27 februari 2010; op Brabosh.com: Fatahgate escaleert, klokkenluider Shabaneh ondergedoken, Westerse media zwijgen van 13 februari 2010; Corruptieschandaal bij Palestijnse Autoriteit deint uit: Abbas onder vuur van 9 februari 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.