Uitschakeling van Hamas topkiller Mahmoud al-Mabhouh was geen vergissing

“De moord op Mahmoud al-Mabhouh was geen vergissing,” verklaarde Israëlisch minister voor Industrie, Handel en Arbeid Benjamin Ben-Eliezer (afbeelding rechts) vandaag zondag in een interview met het radiostation van het IDF. Minister Ben-Eliezer, die ook deel uitmaakt van het binnenlandse veiligheidskabinet, zei  “Ik weet niet wie het gedaan heeft maar het enige wat echt telt is het eindresultaat.”

Hamas topkiller al-Mabhouh, werd op 19 januari 2010 in zijn hotelkamer in Dubai doodgeschoten. Al-Mabhouh is mede-oprichter van de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas.

De minister sprak ook over het effect van ontmoediging die het resultaat is van deze operatie: “De vraag is hoe groot de rol was van deze man binnen Hamas en – ervan uitgaande dat zijn rol belangrijk was – is het idee dat het mogelijk is om iedereen te bereiken, op elke plaats en op elk moment – wat mij betreft, afschrikking. [Hezbollah-leider Hassan] Nasrallah zegt dat wanneer hij naar Damascus reist, hij valse pruiken draagt om niet herkend te worden op straat.”

Ben-Eliezer bleef er allemaal vrij rustig onder: “Als je het mij vraagt, en in tegenstelling tot alle stemmen die we hebben gehoord en de kritiek die op deze operatie blijft voortduren – wat valt er hier nog te bekritiseren? Het enige waar ik in geïnteresseerd ben na deze media-tsunami is het antwoord op de simpele vraag: is hij dood of is hij levend. En het antwoord daarop is duidelijk.”

Gevraagd naar de identiteit van de moordenaars, antwoordde de minister: “Ik ga niet in op de argumentatie of het nu veiligheidsagenten waren of niet. Waarom zou ik daar op ingaan? Het belangrijkste is wat er thans in hun geheugen werd gegrift.”

In dat verband heeft de Britse ambassade in Israël afgelopen weekeinde aangekondigd dat een speciale onderzoeker van de Britse politie werd overgevlogen om er een ontmoeting te hebben met de Israëliërs met dubbele (Britse) nationaliteit wier Britse paspoorten werden gebruikt in de moord op Al-Mabhouh. Rafi Shamir, de woordvoerder van de ambassade, zei dat de officier spoedig een ontmoeting zal hebben met de slachtoffers van de identiteitsdiefstal.

Hamas is nog steeds woest omwille van het feit dat één van haar top-militanten Mahmoud al-Mabhouh op 20 januari 2010 in Dubai werd geliquideerd. Hamas beschuldigt de Israëlische Mossad voor deze moord alhoewel het daar geen bewijzen voor kan neerleggen. De ministers van Buitenlandse zaken van de EU veroordeelden maandag te Brussel de moord op Mahmoud al-Mabhouh, zonder nochtans Israël rechtstreeks te beschuldigen. Zowel de Israëlische Vice-minister voor Buitenlandse Zaken Danny Ayalon als Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, bevestigen dat er geen enkel bewijs bestaat dat Israël betrokken is met de moord.

Bronnen: The Jerusalem Post: Ben-Eliezer: Mabhouh hit not a failure van 28 februari 2010; op Brabosh.com: Wie vermoordde Hamasleider Mahmoud al-Mabhouh in Dubai? van 21 februari 2010; Hamas eist van EU om Israël op lijst terreurstaten te plaatsen van 23 februari 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.