Israël krijgt van Verenigde Naties nog 5 maanden om Goldstone Rapport te weerleggen

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren vrijdag 26 februari 2010, het voorstel van de Arabische Liga aangenomen dat voorzitter Ban Ki-moon aanmaant om Israël nog maximaal vijf maanden uitstel te geven om te antwoorden op de vermeende beschuldigingen van oorlogsmisdaden tijdens Operation Cast Lead in Gaza een jaar geleden, zoals die conclusies werden neergeschreven in het Goldstone Rapport.

Toen Gabriela Shalev, de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, aan de leden van de Algemene Vergadering vroeg “En wie zal de Palestijnse kant van de zaak onderzoeken?” barstte er een luid hoongelach uit onder het groot aantal [overwegend Arabische] leden op de banken van de Algemene Vergadering van de VN.

Intussen maakt Amerikaans staatssecretaris Hillary Clinton zich zorgen over het impact van een mogelijke negatieve uitkomst van het rapport op Israël voor de Verenigde Staten en andere landen in de wereld die te maken hebben (of nog zullen krijgen) met hetzelfde type oorlog tegen terrorisme in dicht bevolkte gebieden.

De resolutie werd met een overgrote meerderheid aangenomen, met 98 landen voor de resolutie bij 31 onthoudingen en zeven tegen. De resolutie vraagt aan Ban Ki-moon dat hij binnen de vijf maanden rapporteert over de vooruitgang die werd gemaakt omtrent het Goldstone Rapport.

Het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken bracht na de goedkeuring van de resolutie een verklaring uit waarin werd gezegd dat “het algemeen bekend is dat Israël twee uitgebreide rapporten heeft uitgebracht over de onderzoeken sinds Operation Cast Lead.” [..] “Als een democratische staat zal Israël op vraag van de VN onderzoeksprocedures blijven uitvoeren en onze bevindingen meedelen aan onze bondgenoten en aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Israël zal het recht om haar burgers te verdedigen met behoud van een strikte morele code, blijven preciseren,” luidde aldus de verklaring van het ministerie.

De resolutie is uiteraard vooral bedoeld om het Goldstone Rapport, dat Israël van oorlogsmisdaden beschuldigt, bovenaan op de agenda van de Verenigde Naties te houden. Drie van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad – de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk – zijn gekant dat het Goldstone Rapport zou worden voorgelegd aan de Raad. De eerste resolutie over de kwestie van de Veiligheidsraad waarin Ban Ki-moon werd gevraagd te rapporteren over het onderzoek dat wordt uitgevoerd door Israël en Palestijnen, werd afgewenteld op 5 november 2009.  Zijn antwoord toen luidde dat het onderzoek door Israël nog niet was afgerond en dat de Palestijnse Autoriteit een eigen onderzoek had gelanceerd.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gabriela Shalev (afbeelding rechts), zei dat Israël nooit zou afzien van haar verantwoordelijkheid om haar burgers te verdedigen, noch van het bestaan ervan, de democratie en de vrijheid. Ze zei dat de Israëlische staat elke terreurgroep zou bestrijden die Israël bedreigt, met inbegrip van Hamas en Hezbollah. Zij voegde eraan toe dat Israël altijd onafhankelijke en betrouwbare onderzoeken heeft uitgevoerd na afloop van een militaire operatie en dat de onderzoeken steeds waren opgesteld conform de internationale normen.

Shalev vroeg ook om te weten wie het onderzoek aan de Palestijnse kant zou dirigeren. Zij drukte terecht haar twijfels uit dat de Palestijnse Autoriteit ooit in staat zou zijn om een onderzoek op te starten in de Gazastrook nadat de PA van Mahmoud Abbas in de zomer van 2007 met bruut geweld door Hamas uit de Gazastrook werden verdreven en het onderzoek bijgevolg moet uitgevoerd worden door een organisatie die internationaal erkend wordt als een terreurorganisatie.

“Van Hamas kan niet worden verwacht dat zij een betrouwbaar onderzoek zal uitvoeren naar het gebruik van haar eigen bevolking als menselijke schilden, het bestoken van burgerlijke doelwitten en het gebruik van scholen, ziekenhuizen en moskeeën voor terreur doeleinden,” voegde Gabriela Shalev er nog aan toe. De ambassadeur besloot met de woorden dat Israël zich verbonden voelt met het internationaal recht als onderdeel van haar eigen waarden als een democratische staat, en dat zij wenst dat het vredesproces opnieuw wordt aangevat zonder voorwaarden vooraf.

Bronnen: Ynet News: UN passes Goldstone report resolution door Roni Sofer van 26 februari 2010; Clinton: Goldstone problematic for other countries door Yitzhak Benhorin en Where is Goldstone now? door Eitan Haber; Jerusalem Post: UN: 5 more months for Gaza probes van 26 februari 2010

3 gedachtes over “Israël krijgt van Verenigde Naties nog 5 maanden om Goldstone Rapport te weerleggen

 1. Arme Gavriela Shalev. Zij is lang niet jong meer te noemen en daar zit ze weer de waarheid te verdedigen tegen de aanstormende leugens. Israel te beschrijven zoals het in werkelijkheid is. Terwijl hoongelach blijft opklinken onder de Natien verenigd tegen Israel, enkel en alleen tegen Israel? Daar lijkt het te vaak op.
  De wereld heeft maar een zorg kennelijk en dat is honend lachen om Israel’s stem te doen verdrinken. Geen andere zorgen. Geen Iraanse atoombom, geen groeiend en onbeteugeld terrorisme dat zeeverkeer al uiterst precair maakte, dat luchtverkeer nog slechts mogelijk maakt via een stelsel van high tech beveiliging en simpele schietgebeden (ik bedoel dit woord niet ironisch). Aangaande landverkeer, daar zien we de controleposten, de slagbomen over de wegen waartegen de wereld dan weer kan briessen indien ze in Israel staan. Dat dit soort versperringen zonder aanzien des persoons snelverkeer hinderen wordt weggeschreeuwd met kreten van “ach, die arme Palestijnen”. I(srael’s verdedigingsoorlog tegen de moordende terreur in Gaza wordt “misdaad” genoemd…en zo gaat het Westen vrome verzuchtingen slakend weer naar Armageddon. Zoals we dat zagen in de dagen van Hitler die toch “enkel de Joden” wilde vermoorden. Aan hoeveel mensen kostte die passiviteit toen ook al weer het leven?

  Like

 2. Wel, ik zou het zo kras niet willen uitdrukken, maar het gaat wel de goeie kant op. Overigens heb ik dit artikel niet geschreven maar Roni Sofer en dat is geen idioot.

  Like

 3. de hele wereld is tegen israel. leterme en van rompuy zijn idioten. de verenigde naties zijn vooringenomen idioten. mensenrechtenorganisaties zijn idioten. internationale rechters zijn idioten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.