70-jarige toeriste verdronken in de Dode Zee


Woensdag 24 februari 2010 is een 70-jarige toeriste verdronken in de Dode Zee. Paramedici die nog ter plaatse kwamen hebben getracht de vrouw te reanimeren maar tevergeefs. Zij moesten haar ter plaatse dood verklaren. In juni 2009 verdronk een 4-jarig meisje uit Oost-Jeruzalem in de Dode Zee.

Dikwijls wordt beweerd dat je in de Dode Zee niet kan verdrinken omwille van het hoge zoutgehalte in het water, maar dat is natuurlijk een mythe. Het is niet omdat je blijft drijven in het water dat je niet kan verdrinken.

Een mens heeft maar weinig water nodig om te verdrinken. Als je in de Dode Zee op je buik gaat liggen met je gezicht in het water en je ademt in, dan verdrink je. Of het is ook goed mogelijk iemand met zijn hoofd onder water te houden en te doen verdrinken. Zoiets dergelijks gebeurde op 12 mei 2008 toen een Jordaanse Arabier een zogenaamde ere-moord beging door zijn 22-jarige zuster te verdrinken in de Dode Zee omdat zij zogezegd een buitenechtelijke relatie had [zie Honor killing in Jordan].

Overigens is de Dode Zee haast letterlijk ten dode opgeschreven. Het waterpeil van de zee die ongeveer 420 meter beneden de zeespiegel ligt, is de laatste decennia angstwekkend gedaald. Al sinds 2005 bestaan er concrete plannen om een verbinding aan te leggen tussen de Dode Zee en de Rode Zee.

Het akkoord over het Two Seas Canal project dat op 9 mei 2005 werd ondertekend door Jordanië, Israël en de Palestijnse Autoriteit, voorziet dat water uit de Rode Zee 230 meter omhoog over Jordanië wordt gepompt om dan naar beneden in de Dode Zee te storten (afbeelding rechts – klikken voor een vergroting).


Bronnen: The Jerusalem Post: 70-year-old tourist drowns at Dead Sea door Ben Hartman van 24 februari 2010; WysInfo Docuwebs: Hopes, Dreams and Plans for the Dead Sea; TED Case Studies: Dead Sea Canal

Een gedachte over “70-jarige toeriste verdronken in de Dode Zee

 1. En dan te bedenken dat in de nabije toekomst er vissers zullen staan en de Dode Zee rijk zal zijn aan diverse vis soorten.
  Van onder de dorpel van de tempel in het Vrederijk zal een stroom van levend water ontspringen en overal leven brengen.
  Ezechiel 47:8-12 8 Hij zei tegen mij: ‘Dit water stroomt door de oostelijke landstreek, dan naar beneden de Jordaanvallei in, en mondt uit in de Dode Zee. Wanneer het de zee in stroomt wordt het water daar zoet. 9 Het zal er wemelen van levende wezens, overal waar de rivier stroomt komt leven, er zal vis zijn in overvloed.
  (47:9) overal waar de rivier stroomt komt leven, er zal vis zijn in overvloed – Volgens de oudste vertalingen. MT: ‘overal waar de dubbelrivier stroomt komt leven, er zal vis zijn in overvloed’.
  Als dit water in de Dode Zee aankomt wordt het water daar zoet; overal waar de rivier stroomt komt leven. 10 Van Engedi tot En-Eglaïm zullen er vissers staan, en er zullen droogplaatsen voor netten zijn. Er zullen net zo veel soorten vis zijn als in de Grote Zee. 11 Alleen de moerassen en de poelen worden niet zoet, die blijven vol staan met zout water. 12 Aan de oevers van de rivier zullen allerlei vruchtbomen opkomen, waarvan de bladeren niet zullen verwelken en de vruchten niet zullen opraken; elke maand zullen ze vrucht dragen. Het water stroomt immers uit het heiligdom. De vruchten zullen eetbaar zijn en de bladeren geneeskrachtig.’

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.