Hamas eist van EU om Israël op lijst terreurstaten te plaatsen

Terreur academie van Hamas: 'Wanneer je je wapens afvuurt op de Zionistische Entiteit, zorg er dan altijd goed voor dat je jezelf achter een scherm verbergt'

Net op het ogenblik dat Mahmoud Abbas en Nicholas Sarkozy afgelopen maandag in Parijs samen een persconferentie hielden, verzocht de islamistische terreurorganisatie Hamas in een perscommuniqué de Europese leiders om Israël op te nemen in de EU-lijst van landen die het terrorisme steunen. “Wij roepen de Europese Unie op om de Zionistische entiteit [=Israël] op te nemen op de lijst van landen die het terrorisme ondersteunen omdat dit een bedreiging vormt voor de internationale vrede,” aldus Hamas in het communiqué.

Hamas is nog steeds woest omwille van het feit dat één van haar top-militanten Mahmoud al-Mabhouh op 20 januari 2010 in Dubai werd geliquideerd. Hamas beschuldigt de Israëlische Mossad voor deze moord alhoewel het daar geen bewijzen voor kan neerleggen. De ministers van Buitenlandse zaken van de EU veroordeelden maandag te Brussel de moord op Mahmoud al-Mabhouh, zonder nochtans Israël rechtstreeks te beschuldigen. Zowel de Israëlische Vice-minister voor Buitenlandse Zaken Danny Ayalon als Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, bevestigen dat er geen enkel bewijs bestaat dat Israël betrokken is met de moord.

Echter Hamas blijft formeel en belooft Israël vergelding. Intussen blijkt er ook bij Hamas zelf een ‘verrader’ te zitten met name Nahro Massoud, een ‘veiligheidsmedewerker’ [Arabisch eufemisme voor terrorist] van Hamas, die in Syrië werd opgepakt omdat hij de moordenaars zou geholpen hebben Mabhouh te identificeren. Overgens wordt ook Mohammed Dahlan van de rivaliserende al-Fatah, door Hamas verdacht van collaboratie met Israël en van spionage voor de CIA.

De terreurgroep Hamas, wordt echter internationaal en zowel door de 27 landen van de Europese Unie als door de Verenigde Staten, als terroristisch beschouwd. In juni 2007 greep Hamas de absolute macht over de Gazastrook, nadat het in het voorjaar al-Fatah met geweld had verdreven. De regeringen van Canada, de landen van de Europese Unie, Israël, Japan en de Verenigde Staten beschouwen Hamas als een terroristische organisatie. Vreemd genoeg beschouwen het Verenigd Koninkrijk en Australië enkel de militaire vleugel van Hamas, met name de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, als een terroristische organisatie. In september 2003 besloten de landen van de EU om ook de politieke vleugel van Hamas op de lijst van terreurorganisaties te plaatsen, nadat het eind 2002 dit al met de Izz ad-Din al-Qassam Brigades had gedaan. Die beslissing kwam er nadat Hamas enkele dagen eerder op 9 september 2003 twee zelfmoordaanslagen opeiste waarbij 15 mensen omkwamen (zelfmoordaanslagen op de legerbasis in Tzrifin en op het Café Hillel in Jeruzalem).

Toen voormalig president Jimmy Carter in juni 2009 een ontmoeting had met Hamasleiders in de Gazastrook, om er te pleiten voor vrede met Israël, beloofde Carter dat hij aan de regering van Barack Obama zou vragen om Hamas van de Amerikaanse lijst van terreurorganisaties te verwijderen. Het bezoek van Carter aan Gaza was op zich was al erg ongewoon omdat ook toen zoals bekend geweten was, zowel de Verenigde Staten, de Europese Unie als Israël,  Hamas als een terroristische groep beschouwen en weigeren om rechtstreeks met hen te onderhandelen. Carter zou voor een stunt zorgen (tenslotte was hij het toch die in 1979 Egypte en Israël naar een vredesakkoord bracht) maar kwam bedrogen thuis.

Ahmed Youssef, de afgevaardigde minister voor Buitenlandse Zaken voor Hamas, zorgde voor een snelle ontnuchtering bij Carter en vertelde hem dat Hamas de voorstellen van Carter verwierp. “Het bezoek heeft niet tot een belangrijke wijziging geleid. Hamas vind de voorwaarden onaanvaardbaar. Erkenning van Israël is compleet onaanvaardbaar,” vertelde Youssef achteraf aan de internationale pers. Hij zei dat  ‘sommige’ Hamasleiders de mogelijkheid van de oprichting van een onafhankelijke staat in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) kunnen ondersteunen maar dat de twee andere voorwaarden – het geweld afzweren en eerder aangegane akkoorden tussen Israël en de Palestijnen – irrelevant zijn.

Na zijn debacle in Gaza leek Jimmy Carter eindelijk het vruchteloze van zijn pogingen om Hamas tot rede te krijgen in te zien en voelde zich zelfs een half jaar later verplicht om zich in december 2009 te verontschuldigen bij de Joodse staat voor het stigmatiseren van Israël.

Lijst met terreurorganisaties

Op de lijst van de Europese Unie, die werd goedgekeurd te Brussel op 21 december 2005, komen naast de namen van 26 internationaal gezochte terroristen, ook de namen voor van 27 terreurorganisaties waaronder onder meer: Hamas (inbegrepen Hamas-Izz al-Din al-Qassem), Palestine Liberation Front (PLF), Palestinian Islamic Jihad (PIJ), Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), Popular Front for the Liberation of Palestine — General Command (a.k.a PFLP — General Command), Hizbul Mujahideen (HM), Al-Aqsa Martyrs’ Brigade en tevens ook de Nederlandse Stichting Al Aqsa (a.k.a. Stichting Al Aqsa Nederland, a.k.a. Al Aqsa Nederland). Overigens staat ook nog steeds de Joodse radicale Kahane Chai (Kach) op de terreurlijst genoteerd.

Op de Australische lijst worden officieel 18 terreurorganisaties op de lijst vermeld. Hamas, als politieke organisatie, staat hier niet op vermeld, wel de Izz ad-Din al-Qassam Brigades. De Australische lijst werd laatst bijgewerkt op 15 september 2009. Hieronder dus de Australische lijst, die licht afwijkt van de Europese, maar wel interessant is om meer over de achtergrond te weten van deze terreurgroepen (klikken op de namen) en waarom ze op de terreurlijst worden vermeld. Afhankelijk wellicht van de politieke besluitvorming van het moment kan een terreurorganisatie tijdelijk van de lijst verdwijnen of weer worden opgenomen.

22 oktober 2002: Palestinian Islamic Jihad laat in het noorden van Israël bomauto nabij autobus exploderen, 15 Israëli's worden levend verbrand, 50 anderen raken zwaar tot kritiek gewond
10 april 2002: zelfmoordaanslag door Hamas’s Izz al-Din al-Qassam Brigades op buslijn #960 op de weg van Haifa naar Jeruzalem, balans: 8 doden en 22 zwaar gewonden

Bronnen: De Tijd: Hamas wil Israël op terreurlijst van 22 februari 2010; Jerusalem Post: Hamas asks EU to add Israel to list of terrorist states van 22 februari 2010; Ynet News: Hamas wants EU to include Israel in terror watch list van 22 februari 2010; Antara News: Hamas urges EU to put Israel on terror list van 23 februari 2010; Fox News: Carter to Obama: Remove Hamas From Terror List van 16 juni 2009; France 24: Sarkozy backs ‘viable’ Palestinian state van 22 februari 2010

3 gedachtes over “Hamas eist van EU om Israël op lijst terreurstaten te plaatsen

 1. De verhouding wat misdaden van Hamas en Israel betreft maakt nogal verschil.
  In mijn woonplaats Veendam hebben moslims gehoor gegeven aan de oproep van Hamas en gedemonstreerd met borden “Boycot Israel” dat nota bene is gesteund door de PvdA en Groen links.
  Wij weten precies wie de verraders zijn, helaas zijn nog te veel Joden lid van deze partijen. Shalit is in handen van Hamas en kan wel eens het slachtoffer worden.

  Like

 2. Onlangs verscheen een artikel dat islamitische organisaties zich inzetten om een uitzondering voor moslims temaken op vliegvelden met bodyscanners gezien hun geloof. Dit terwijl deze scanners er juist zijn gekomen door deze islamitische ideologie

  Like

 3. Alweer is vast te stellen, dat deze, op de Qur’an gebaseerde organisaties, geen gebrek aan brutaliteit hebben; en tevens een uitzonderlijk groot gebrek aan zelf reflectie.
  In een situatie als de onderhavige is, even los van de historische context,zelfreflectie en hand uitsteken naar de ander, van eminent belang.
  Echter,de parabel v/d haai en het sardientje is in deze duidelijk aanwezig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.