Wie vermoordde Hamasleider Mahmoud al-Mabhouh in Dubai?

Hamas en VRT-één unaniem: Israël heeft het gedaan!

Voor de halve wereldbol – inclusief voor onze nationale omroep – staat voor ongeveer 100 procent vast dat Hamasleider Mahmoud al-Mabhouh op 19 januari 2010 in zijn hotelkamer in Dubai door de Mossad [de Israëlische Veiligheidsdienst] werd geliquideerd. “Israël heeft Hamas-kopstuk geliquideerdblokletterde de VRT op haar website op 29 januari 2010. Zelfs op 18 februari 2010 schrijft onze nationale omroep nog Heeft Mossad passen vervalst voor moord? Of de Israëlische Mossad het nu wel dan niet heeft gedaan, feit is – en dat zal niemand kunnen ontkennen – dat met het onverwachte overlijden van de 50-jarige terroristenleider Mahmoud al-Mabhouh, Israël [en de wereld] weer een stuk veiliger is geworden.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft woensdag 17.02 nog verklaard dat er geen reden is om aan te nemen dat de Mossad achter de aanslag zit. De Britse krant The Sunday Times schrijft dan weer dat eerste-minister Benjamin Netajahoe persoonlijk de leden van het Mossadteam die de terrorist hebben gedood, zou gefeliciteerd hebben. Hoewel er dus vooralsnog helemaal geen bewijzen zijn voor de uitschakeling van de terrorist en Israël noch ontkent noch bevestigt, is Hamas ervan overtuigd dat Israël achter de aanslag zit en belooft vergeldingsmaatregelen om de dood van haar terroristenleider te wreken.

De militaire vleugel van Hamas heeft een rouwbulletin uitgegeven waarin wordt gezegd dat Mahmoud al-Mabhouh een van de oprichters was van de Izz el-Din al Qassam Brigades en verantwoordelijk was voor de kidnapping van twee Israëlische soldaten sergeant Avi Sasportas en korporaal Ilan Saadon (afbeelding hierboven rechts) in 1989 aan het begin van de Eerste Intifada. Sasportas werd op weg naar Ashdod door Hamasterroristen gekidnapped, met een hoofdschot afgemaakt en begraven.

Drie maanden later werd Ilan Saadon gegijzeld, als een hond afgeschoten en begraven. Bij de zoektocht naar Saadon, werd het lichaam van Sasportas ontdekt. Het lichaam van Saadon zal pas zeven jaar later worden gevonden. In 1996 gaf de Palestijnse Autoriteit Israël een kaart met daarop 5 mogelijke vindplaatsen. Uiteindelijk werd het lichaam van Saadon in augustus 1996 gevonden. Het lag 8 meters diep begraven ten zuiden van Rishon Lezion. De moeder van Ilan Saadon verklaarde “gelukkig te zijn dat zijn dood gewroken werd, maar triest omdat het twintig jaar duurde”.

Was het Colonel Mustard of Miss Scarlett?

De van begin af aan gedoodverfde dader met name Israël, lijkt niet langer stand te houden. De verdenking op de Israëli’s viel al vanaf de eerste dag toen bleek dat elf verdachten van de moord op al-Mabhouh vervalste buitenlandse paspoorten gebruikt zouden hebben om vanuit Israël naar Dubai te reizen en bovendien namen gebruikt zouden hebben van mensen die niets met de zaak te maken hebben. Op de paspoorten kleefden ze zelfgemaakte foto’s. Maar al snel bleken de gezochte mensen niets met de moord te maken te hebben. Het gaat onder meer om zeven Israëliërs die in Europa geboren zijn. De paspoorten stonden op naam van zes Britten, drie Ieren, een Fransman en een Duitser, die dus niets met de moord te maken hebben.

Hamasleider Khaled Meshaal: Het is de schuld van de zzzZZZ... Zionisten!

Stilaan lijkt men dus in een andere richting naar de daders te moeten zoeken en lijkt het meer en meer op een afrekening onder Arabieren en wellicht onder Palestijnen onderling te zijn geweest. Zo schrijft de Britse krant The Guardian dat een veiligheidsmedewerker, een zekere Nahro Massoud, van Hamas in Syrië werd opgepakt omdat hij de moordenaars zou geholpen hebben Mabhouh te identificeren. En de Israëlische krant Haaretz schrijft dat er twee Palestijnen in Jordanië werden opgepakt omdat ze betrokken zouden geweest zijn bij de moord. De twee zijn ondertussen uitgeleverd aan Dubai. De twee woonden volgens Hamas in de Gazastrook, tot Hamas in 2007 er de macht greep.

Velen wilden blijkbaar het vel van Mabhouh. De militaire leider van de Izzedin Al-Qassam Brigades, zat in 2003 ruim een jaar opgesloten in een Egyptische gevangenis en werd niet enkel door de Israëli’s gezocht maar ook door de Jordaniërs en de Egyptenaren. Voor Khaled Meshaal, de leider van Hamas die in ballingschap in Damascus leeft, zijn de moordenaars van zijn vriend en seriemoordenaar Mahmoud al-Mabhouh al bekend: “Ik vertel jullie, zionisten: schep geen vreugde. Jullie hebben hem vermoord, maar zijn zonen zullen jullie bevechten. God nam eerder al onze leiders en geliefden weg, maar het verzet gaat voort. Palestina is een gezegend land. Het zal niet lijdzaam blijven.”

Ziezo, de Palestijnen hebben er weer een martelaar bij en kunnen aldus hun  peutertuinen, kinderkribbes, parken en openbare zwembaden hernoemen naar deze wonderbaarlijke ‘Vernietiger van de Joden‘. [sic]

Gaza, 18 februari 2010: Hamasterroristen staan geposteerd op de Israëlische vlag, tijdens herdenking van hun leider (foto: Sunday Times)

Bronnen: Ynet News: Report: Dubai refers to Hamas man as ‘real killer’ van 21 februari 2010; Hamas: Israel killed abductor of 2 IDF soldiers van 29 januari 2010; HBVL: Moord op Mahmoud al-Mabhouh gehuld in een waas van geheimzinnigheid van 19 februari 2010; Hamas: Assassinated operative put himself at risk van 20 februari 2010; Haaretz: Who killed Mahmoud al-Mabhouh? / Many wanted Hamas man dead door Avi Issacharoff van 3 februari 2010; Hamas man’s Dubai death was a Mossad-style execution door Yossi Melman van 16 februari 2010 en Report: PM approved Dubai assassination in early January door Yossi Melman va 21 februari 2010; De Standaard: Hamas zweert wraak voor dood militaire topman van 30 januari 2010; The Guardian: Hamas official accused of helping Mossad hit squad van 17 februari 2010 en UK calls in Israeli ambassador as Dubai killing row escalates van 18 februari 2010; The Sunday Times: Meir Dagan: the mastermind behind Mossad’s secret war door Uzi Mahnaimi van 21 februari 2010;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.