Duits bedrijf Siemens AG bevriest handel met Iran

Ronald S. Lauder, de president van het World Jewish Congres (WJC), heeft dinsdag 26 januari 2010 de aankondiging verwelkomd door Peter Löscher (afbeelding rechts), de CEO van de Duitse groep Siemens AG, om geen nieuwe handelsactiviteiten meer met Iran meer op te starten, zolang Teheran niet volledig ingaat op de eisen van de Verenigde Naties omtrent haar nucleair programma.

Siemens AG van Duitsland, Europa’s grootste conglomeraat in techniek met vestigingen wereldwijd, heeft aangekondigd dat het alle toekomstige handelsakkoorden met Iran zou knippen, hoewel het bedrijf van plan is om de bestaande contracten te respecteren. Duitsland is een van de grootste exporteurs naar Iran. De handelsakkoorden van Siemens AG met Iran lagen herhaaldelijk onder vuur.

De bedrijfsdirecteur van Siemens AG, Peter Löscher, was zich bewust van de gevoeligheden bij het zakendoen met Iran: “Enige tijd geleden hebben we onze zakelijke activiteiten met klanten in Iran teruggeschroefd,” zei Löscher als antwoord op vragen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Hij zei dat er nog aanbiedingen lopen van Siemens tot oktober 2009. Indien ze niet worden aanvaard, zou dat betekenen dat nieuwe handelsactiviteiten in Iran zouden eindigen medio 2010. Siemens AG, dat hoog-technologische machines maakt, treinen, telecommunicatieapparatuur, nucleaire technologie en huishoudelijke apparaten, genereert in Iran een jaarlijkse omzet van 700 miljoen dollars, die vorig jaar O,7 procent vertegenwoordigde van de totale omzet van het concern. Löscher zei dat de handel van Siemens AG met Iran uitsluitend burgerlijke doelen dient.

Oorlogsverleden van Siemens

“Dit is een getimede en moedige beslissing van Mr. Löscher, waarvoor hij moet geprezen worden, in het bijzonder omdat er toch heel wat geld op het spel staat,” zei Lauder, eraan toevoegend: “Hier hebben we een zakenman die duidelijk de lessen uit het verleden heeft begrepen en die zich goed bewust is van het feit dat Duitse bedrijven zoals Siemens een verantwoordelijkheid dragen om het kwade niet opnieuw te laten gebeuren.”

Logo van Siemens in 1936

Siemens AG draagt nog steeds de last mee van haar engagement in de nazi-partij voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog en tijdens de oorlog. Voor de oorlog werd de kassa van Hitlers partij de NSDAP financieel gespijsd door Siemens AG en lag het bedrijf aldus mee aan de basis van de groei en de opkomst van Hitler ’s regime en de geheime herbewapening van het Derde Rijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog steunde Siemens voluit het Hitlerregime, droeg aanzienlijk bij tot de oorlogsinspanningen en nam deel aan de nazificatie van de Duitse economie.

Siemens had vele fabrieken in en rond de  beruchte concentratiekampen, onder meer voor de aanmaak van elektrische schakelaars voor militair gebruik. In één bepaald voorbeeld werkten bijna 100.000 mannen en vrouwen in een Siemensfabriek binnen KZ Auschwitz-Birkenau waar ze het concentratiekamp van elektriciteit voorzag. Het logo van Siemens is nog steeds zichtbaar boven de gaskamers van het concentratiekamp van Buchenwald.

Siemens bouwde kerncentrale in Iran

Iraanse kerncentrale in Bushehr, mee gebouwd door Siemens AG

In 1974 begon Siemens AG samen met Franse wetenschappers met de bouw van de eerste twee Iraanse civiele kernreactoren in Bushehr. De bouw van de fabrieken was bijna afgerond toen het regime van de Shah werd omvergeworpen tijdens de Islamitische revolutie van 1979, en werd Siemens AG door het nieuwe regime van de Ayatollahs gevraagd te trekken en de activiteiten  voor vele jaren te onderbreken. Het bedrijf kwam onlangs onder vuur te liggen toen bleek dat het telecommunicatie-technologie heeft verstrekt aan Teheran dat de Iraanse autoriteiten toestaat om telefoongesprekken te onderscheppen van critici van het regime.

Ronald S. Lauder, de voorzitter van het Joods Wereld Congres, verwelkomde de aankondiging van Siemens  AG en sprak de hoop uit dat andere Europese bedrijven de beslissing van Siemens zouden volgen en ook de commerciële transacties met Iran zouden stoppen als een duidelijk signaal aan het Iraanse regime, dat zij moeten stoppen met hun nucleaire programma. “We need a coalition of responsible companies that recognize the threat posed by Iran” [We moeten een coalitie vormen van bedrijven die hun verantwoordelijkheid durven opnemen en de dreiging erkennen die uitgaat van Iran], verklaarde hij.

Intussen heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd dat februari een cruciale maand wordt om nieuwe VN-sancties op te leggen aan het Iraanse regime. Na gesprekken in Berlijn met de Israëlische president Shimon Peres, benadrukte ook Merkel dat er al een duidelijke vermindering in het handelsvolume is van Duitsland met Iran.

Bronnen: Joods Actueel januari nr 36 van 2010; WJC: German firm Siemens will not seek new business in Iran van 27 januari 2010; op Brabosh.com: Europese bedrijven leverden Iran spionage-apparatuur om dissidenten op het internet te onderscheppen van 23 juni 2009;