40 Nobelprijswinnaars willen Iraans president voor Internationaal Strafhof in Den Haag brengen

Meer dan 40 winnaars van de Nobelprijs afkomstig uit verschillende landen hebben hun handtekening geplaatst onder een open brief jegens het regime in Iran omtrent de schending van de mensenrechten. De open brief is gericht aan president Barack Obama, de Franse president Sarkozy, de Russische president Medvedev, Britse eerste-minister Brown en de Duitse kanselier Andrea Merkel: “Hoe lang kunnen wij onverschillig blijven en toekijken op het schandaal dat zich in Iran openbaart?” [How long can we stand idly by and watch the scandal in Iran unfold?]

Elie Wiesel

Het initiatief is tot stand gekomen onder de impuls van Nobelprijswinnaar van 1986, Elie Wiesel en zijn stichting The Elie Wiesel Foundation. De open brief over Iran werd gepubliceerd in The New York Times van 7 februari 2010 en in The International Herald Tribune van 9 februari 2010. In de open brief wordt het regime van president Ahmadinejad veroordeeld voor ernstige schendingen van de mensenrechten en waarschuwt dat het nucleaire programma van Iran een gevaar vormt voor de mensheid.

Iedereen herinnert zich nog de antiracisme conferentie Durban II in Genève in april 2009, voluit de The World Conference Against Racism (WCAR) genoemd, en het schandaal dat ontstond toen tot ieders ongeloof en complete verbijstering èn ondanks de vele voorafgaande protesten hiertegen, op de openingsdag van de conferentie op 20 april 2009 president Ahmadinejad de openingstoespraak mocht houden. Tientallen diplomaten en afgevaardigden verlieten de zaal toen Ahmadinejad aan zijn haatrede begon.

Ook Elie Wiesel was eveneens present en ons is vooral het moment bijgebleven waarop Elie Wiesel door de entourage van Ahmadinejad uitgejouwd werd voor zionazi (bekijk hier video), beelden die uiteraard niet vertoond werden in de reguliere media.

De open brief maakt deel uit van Wiesel’s wereldwijde campagne om de mensen meer bewust te maken van de bedreiging die Ahmadinejad vormt voor de wereldvrede. Elie Wiesel vertelde afgelopen woensdag 10 februari aan de Israëlische krant Haaretz dat hij zijn goede banden met wereldleiders en staatshoofden gebruikt om op internationale conferenties te waarschuwen voor de slechte bedoelingen van Ahmadinejad. “De regeringen moeten Ahmadinejad stoppen en hem voor het Internationale Strafhof in Den Haag brengen op beschuldiging van het openlijk aanzetten tot genocide,” zei hij.

In hetzelfde interview met Haaretz haalde Elie Wiesel uit naar rechter Richard Goldstone en noemde zijn verslag [het Goldstone Rapport] over het Israëlische offensief in Gaza van een jaar geleden “een misdaad tegen het Joodse volk“.


Elie Wiesel en de Hongaarse Joden

Wie aan Elie Wiesel denkt, denkt onmiddellijk aan de Shoah, de genocide op het Joodse volk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elie Wiesel (°1928) is een Holocaustoverlevende en werd in 1943 vanuit zijn geboortedorp Sighet in Transylvania gedeporteerd naar het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau. Sighet (Sighetu Marmaţiei) is een Roemeense stad maar was oorspronkelijk Hongaars en heette toen Máramarossziget. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd Sighet ingelijfd bij Roemenië, maar was voor de duur van de Tweede Wereldoorlog [en tijdens de genocide op de Hongaarse Joden] opnieuw deel van Hongarije.

Rondom zijn stichting The Elie Wiesel Foundation hebben zich een groep van Holocaustoverlevenden en hun nazaten gevormd die van de Hongaarse regering eisen dat zij hun archieven tijdens het nazi-tijdperk moeten open stellen voor historici en onderzoekers. Net zoals ook in België onlangs uitgebreid aan het licht kwam hoe een belangrijk deel van de Belgische locale overheidsdiensten en politie ‘gehoorzaam’ hand- en spandiensten leverden aan de nazi’s om de Joden van België op te pakken en hen via de Dossinkazerne in Mechelen op transport naar Auschwitz te zetten, zegt Elie Wiesel dat uit de Hongaarse archieven onomstotelijk de actieve rol zal blijken van de Hongaarse politie en leger bij de vervolging van de Hongaarse Joden.

De groep Hongaarse Holocaustoverlevenden en hun nazaten vorderen thans van de Hongaarse staatsspoorwegen een schadevergoeding van 1,24 miljard dollar. Volgens de vordering die op 9 februari 2010 werd neergelegd bij het Amerikaanse Federale Gerechtshof in Chicago, eist de groep 240 miljoen dollar schadevergoeding en nog eens 1 miljard dollar compensatie van de Hongaarse Magyar Allamvasutak Zrt. (MAV), de Spoorwegmaatschappij van de Hongaarse staat, zo wist Bloomberg News op haar website te melden. De vordering is gebaseerd op de beschuldiging dat de Hongaarse Spoorwegmaatschappij 437.000 Hongaarse Joden met haar treinen heeft getransporteerd naar het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau en dat de uitbaters van de treinmaatschappij op de hoogte waren van de eindbestemming van die treinen.

Tegen 8 juli 1944 waren 437.402 Hongaarse Joden in 151 treinkonvooien gedeporteerd, volgens de officiële Duitse rapporten van SS-Brigadeführer Edmund Veesenmayer. 131 van deze treinen werden rechtstreeks naar Auschwitz gezonden waarna 90 procent van de mensen onmiddellijk na hun aankomst in het kamp werden vergast en hun lijken in ovens verbrand. SS ‘r Veesenmayer had voordien met Deutsche gründlichkeit de Jodenvervolging in Kroatië en Servië georganiseerd totdat hij in maart 1944 naar Boedapest werd gezonden om Adolf Eichmann bij te staan om de moord op de Hongaarse Joden te organiseren.

Na de oorlog werd Veesenmayer veroordeeld tot 20 jaar opsluiting maar kwam reeds vrij op 16 december 1951 [..] Na zijn vrijlating was hij tussen 1952 en 1955 werkzaam in… Iran, als vertegenwoordiger van een bedrijf in de verkoop en herstel van landbouwmachines. Later keerde hij terug naar Duitsland. Hij overleed in Darmstadt in 1977 aan een hartinfarct op 73-jarige leeftijd. Zijn chef Adolf Eichmann, de organisator van de Endlösung en de man die de treinen liet bollen, was minder fortuinlijk. Eichmann kon aanvankelijk onder de valse naam Ricardo Klement ontkomen naar Argentinië maar werd opgespoord door de Mossad en Shin Bet [Israëlische veiligheidsdiensten] en op 11 mei 1960 naar Israël gevlogen. Eichmann werd gevonnist door een Israëlische rechtbank en op 1 juni 1962 opgehangen in de gevangenis van Ramla, de enige keer ooit dat een doodvonnis in Israël werd uitgesproken en uitgevoerd.

Auschwitz-Birkenau 1944: Hongaarse Joden op weg naar de gaskamers

Bronnen: Haaretz: Nobel Prize laureates back Elie Wiesel anti-Ahmadinejad ad door Shlomo Shamir van 5 februari 2010; The Jerusalem Post: Holocaust victims suing Hungarian railway van 13 februari 2010; Bloomberg News: Holocaust Victims Sue Hungary Railway, Seek Damages van 11 februari 2010

2 gedachtes over “40 Nobelprijswinnaars willen Iraans president voor Internationaal Strafhof in Den Haag brengen

  1. Zeg Keulen, ik kom jou al enkele jaren overal tegen op het net en ik heb nog nooit – ik herhaal: NOOIT – van jou ergens één goed woord over Joden of Israëli’s gelezen. Is dat ‘toeval’ of ben jij gewoon een ordinaire Jodenhater?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.