Ook Israëlboycotters mogen niet liegen: Peace Israëlboycotcampagne teruggefloten

In het begin van 2009 werd door de Nederlandse consumentenorganisatie Peace opgeroepen tot de boycot van Israëlische producten. Om deel te nemen aan deze boycot Israël actie werd door Peace gevraagd om een antwoordkaart in te vullen die je kon downloaden op hun website maar die Peace ook liet verspreiden via onder meer het GroenLinks Magazine. Eind maart 2009 liet Peace ook antwoordkaarten huis-aan-huis laten verspreiden. Zo werden 100.000 campagnekaarten samen met de weekkrant De Posthoorn in Den Haag / ’s Gravenhage verspreid.

isrprodEen reactie van de Israëlische ambassade bleef niet lang uit en verzocht uitgever Wegener van het weekblad de kaartjes niet meer samen met “De Posthoorn” in Den Haag te verspreiden. Bovendien waren een aantal adverteerders in De Posthoorn niet opgezet met de toegevoegde antwoordkaarten van Peace en legden klacht neer tegen uitgever Wegener die vanwege deze klachten zich genoodzaakt zag om de verspreiding te staken.

Een tweede tegenactie door verschillende internetsites kende nog meer succes. Door onder meer het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het ‘Forum voor de vrijheid‘ en de weblog ‘La Befana‘ werd opgeroepen tot een ludieke tegenzet: blanco enveloppen zenden aan het antwoordnummer van Peace en hen laten opdraaien voor de portokosten.

Intussen werd Peace in juli 2009 door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt. Het Israel Producten Centrum had tegen de praktijken van Peace klacht neergelegd bij de Reclame Code Commissie en die gaf het IPC gelijk: de gewraakte beweringen van Peace zijn in strijd met artikel 2 van de Reclame Code, omdat zij eenvoudig niet waar zijn. Peace liet het hier niet bij en ging in beroep. Echter in beroep werd op 9 februari 2010 het oordeel van de Reclame Commissie bevestigd: ook boycotters mogen niet liegen.

Peace actievoerders zuur: ook boycotters mogen niet liegen

door Jantien

Een gevoelige slag voor actievoerders: ook zij mogen niet liegen in reclamecampagnes. De boycotcampagne van ‘Peace’ tegen producten uit de Israëlische nederzettingen was misleidend en oneerlijk. Ook in een politieke campagne mogen geen beweringen staan die in strijd zijn met de waarheid, besliste het College van Beroep van de Reclame Code Commissie deze week. Door dit beroep kreeg Peace nog meer ongelijk.

israeli1
Peace had op grote schaal een folder verspreid die opriep tot het boycotten van producten uit Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogte. In die folder, die ook via internet werd verspreid, beweerde deze organisatie dat de verkoop van producten uit Joodse nederzettingen ‘in strijd is met het internationale recht’ en ‘in strijd met het beleid van de Nederlandse regering en met dat van de Europese Commissie’, en dat importeurs ‘massale fraude plegen met valse papieren en vervalste etiketten’ om deze producten toch te verkopen.

Een van die zogenaamd frauderende importeurs pikte het niet. Het Israel Producten Centrum, dat onder meer wijn en huidverzorgingsproducten uit Israël importeert en verkoopt, diende vorig jaar een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Het IPC voelde zich door de onware beweringen en beschuldigingen van Peace in zijn goede naam aangetast en zakelijk benadeeld. Peace kon geen van die beschuldigingen aannemelijk maken en werd gevoelig op de vingers getikt.

Peace kon het niet geloven en ging in beroep. Anything goes om Israel te bashen, toch? Niet dus. Het College van Beroep gaf Peace op alle punten ongelijk en voegde er nog een punt aan toe: Peace mag ook niet zeggen dat de verkoop van deze producten ‘strijdig is met het internationaal recht’. Gewoon, omdat het niet waar is. En met zo’n misleidende campagne de consument geld uit de zak kloppen voor dergelijke acties is ‘oneerlijk’, zei het College.

Jammer genoeg zijn de uitspraken van de Reclame Code Commissie en haar College van Beroep maar adviezen. Maar bonafide media onderschrijven de Nederlandse Reclame Code en publiceren geen oneerlijke reclames die deze code overtreden. Even opletten dus.

Dit advies is een tegenvaller voor Peace en anderen die oneerlijke beweringen gebruiken als basis voor boycotcampagnes tegen producten uit Israel en/of de gebieden: zelfs in politieke campagnes mag je niet (meer) liegen.

Bronnen: Israned: Peace actievoerders zuur: ook boycotters mogen niet liegen van 11 februari 2010; Cidi.nl: Boycotactie Peace misleidend en oneerlijk, zegt Beroepscollege Reclame Code Comissie van 10 februari 2010 en Onwaarheden in boycot­campagne tegen Joodse nederzettingenproducten door Elise Friedmann van 12 juli 2009; Peace: Uitspraak Reclame Code Commissie; lees ook op Brabosh.com: ‘Boycot Israëlische producten’ actie afgeblazen wegens succesvolle tegenzet van 12 april 2009; Belgische ngo INTAL roept moslims op tot Israëlboycot tijdens de Ramadan van 14 juli 2009; Verkiezingen: Hoe staan de Vlaamse partijen tegenover [een boycot van] Israël? van 3 juni 2009; Internationale vakbonden slaan de handen in elkaar om einde te maken aan anti-Israël boycotacties van 2 mei 2009; Paniek in Teheran: ‘Zionistische’ citrusvruchten overspoelen de markt van 27 april 2009; Hoe kan je het best Israël en de Joden boycotten? [satire] en en ook: Stop de boycot – Stop de Jodenhaat – Steun Israël – Koop Israëlisch alsook Het ware verhaal van de ‘hamburger’, een smakelijke uitvinding van Joodse vluchtelingen op weg naar Amerika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.