Beste foto 2009 World Press Photo schreeuwende Iraanse vrouwen tegen uitslag verkiezingen

Het gros van de westerse media is de Strijd voor de Mensenrechten in Iran tegen dictator president Ahmadinejad en zijn repressief regime van moellahs uit het oog verloren. De meeste reguliere media zwijgen als vermoord  over de situatie in het land van de ayatolahs [lees: Mediastilte rond toenemende studentenprotesten van 9.12.2009], maar Israëlbashen kunnen ze als geen ander waarmee ze – bewust of onbewust? – rechtstreeks in de kaart spelen van Ahmadinejad’s Iran dat de Joodse staat wil wegvagen van de kaart van het M-O.

En neen, het gaat hier niet over de Iraanse nucleaire bewapeningswedloop [lees: U.S.: Iran’s nuclear efforts are anything but peaceful van 11.02.2010; Haaretz], noch over de Iraanse bedreiging om Israël te vernietigen [lees: Iran: Destroy Israel if it strikes van 11.02.2010; JP] en ook niet de de virulente geïnstitutionaliseerde Jodenhaat en ontkenning van de Holocaust in Iran. Het gaat over de machteloosheid van het volk en over een regime dat elke oppositie in bloed versmoort. Het is als huilen zoals wolven tegen de maan.

Beste persfoto van 2009

World Press Photo heeft zonet op de 53ste uitreiking voor beste persfotografie onderstaande foto van de Italiaanse fotograaf van Pietro Masturzo van schreeuwende Iraanse vrouwen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen in Iran, bekroond als beste foto van 2009. Eerder werd door de Britse Times Neda Agha-Soltan uitgeroepen als ‘Persoon van het Jaar’. De 27-jarige Iraanse Neda Agha-Soltan werd op straat doodgeschoten op 20 juni 2009 tijdens een betoging tegen de herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad,

De foto van een schreeuwende vrouw die haar ongenoegen uit over de uitslag van de Iraanse verkiezingen, wint de World Press Photo 2009

Volgens de jury van World Press Photo staat het beeld voor ‘het begin van iets, het begin van een groot verhaal’. ‘Het geeft perspectief aan het nieuws.’ [Voorzitter van de jury Ayperi Karabuda Ecer zei: “The photo shows the beginning of something, the beginning of a huge story. It adds perspectives to news. It touches you both visually and emotionally, and my heart went out to it immediately.”] Lees hier meer over de foto.

De foto werd gemaakt in Teheran, vlak na de omstreden Iraanse presidentsverkiezingen in juni 2009. De vrouwen roepen vanaf het dak Allah Akbar (God is groot), een sinds afgelopen zomer gebruikelijke vorm van avondlijk protest in Teheran – ook deze week gebeurde het weer. Opvallend genoeg werd op die manier ook geprotesteerd ten tijde van de islamitische revolutie van 1979.

Vrouw steekt middenvinger op naar Ahmadinejad

Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar de volgende foto, eentje om in te lijsten en die nu al een klassieker is, rechtstreeks uit Iran. Een demonstrant, en niet minder dan een vrouw met verplichte hoofddoek, verrast de Iraanse president Ahmadinejad op haar opgestoken middenvinger, wanneer hij op 26 juni 2009 kort na zijn ‘herverkiezing’ met zijn gemotoriseerde bende zijn overwinningsronde doet in de straten van Teheran. Hoe het verder met deze dappere vrouw is afgelopen, is niet bekend.

midfing

Lees ook op Brabosh.com: Iraanse president Ahmadinejad: Dood aan Israël! van 6 november 2009; Ahmadinejad: Obama moet kiezen tussen Iran of Israël van 11 november 2009; Iraanse kranten: ‘Palestijnen mogen niets minder accepteren dan de vernietiging van Israël’ van 20 augustus 2009; Terreur in Iran door de Basiji, de reguliere motorbendes van Ahmadinejad van 20 juli 2009; Iran en de ‘delete’ -toets van Barack Obama in het digitale tijdperk van 6 juli 2009; Doorbreek de Stilte: Geef het internet weer vrij in Iran van 29 juni 2009; Iran bloedt: Waar is iedereen gebleven? Waar zijn ze allemaal, die pacifisten en Israël bashers? van 25 juni 2009; Iraanse Neda Agha-Soltan stierf voor meer vrouwenrechten en democratie van 24 juni 2009; Europese bedrijven leverden Iran spionage-apparatuur om dissidenten op het internet te onderscheppen van 23 juni 2009; Slecht nieuws voor Israël: Iraans president Ahmadinejad herverkozen van 13 juni 2009

5 gedachtes over “Beste foto 2009 World Press Photo schreeuwende Iraanse vrouwen tegen uitslag verkiezingen

 1. O, ik zie nu pas je link. Je kende de site al.

  Dit is trouwens mijn derde reactie, maar ze lijken niet door te komen. Ik geef het maar op.

  Like

 2. Hoe bedoel je dat? Is het dan niet Ahmadinejad in de auto? Zou het? Ik geloof er niks van 😀

  Ik had die foto al op 10 juli 2009 op deze blog geplaatst, kijk hier maar.

  Over de controversie klik hier

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.