Hamas trekt ‘excuses’ weer in na protest van rivaal al-Fatah

Justitieminister van Hamas, Mohammed Al-Goul (R), overhandigt het rapport op 3 februari 2010 aan Curtis Goering, vertegenwoordiger voor de Verenigde Naties in Gaza City (foto: Reuters)

Rivaliteit steekt weer de kop op

Zoals kon verwacht worden, heeft Hamas haar vermeende ‘verontschuldigingen’ voor het verwonden en doden van onschuldige Israëlische burgers tijdens de Gazaoorlog, enkele dagen later wederom ingetrokken. Blijkbaar was er veel wrevel gekomen uit eigen rangen naar aanleiding van de kritiek van rivaal al-Fatah van Mahmoud Abbas op die zogenaamde ‘spijtbetuiging’ van Hamas en haastte de Hamasleiding zich om snel een en ander bij te sturen. Mohammed-Faraj al-Ghoul, Minister van Justitie in de Hamasregering en voorzitter van het comité die het rapport had opgesteld, zei gisteren zaterdag dat sommige woorden en zinnen uit het context werden genomen:”Het rapport houdt de [Israëlische] bezetter volledig verantwoordelijk en bevat geen verontschuldigingen.”

De verontschuldigingen door Hamas werden afgekeurd door de woordvoerder van de al-Fatah partij van Mahmoud Abbas. Ahmed Assaf zei dat hij deze week met ‘verstomming’ werd geslagen toen hij die opmerking vernam in het VN-rapport en zei dat Hamas zich eerder zou moeten verontschuldigingen bij mede-Palestijnen voor al de doden en gekwetsten, toen Hamas met geweld al-Fatah heeft uitgedreven en de macht greep in de zomer van 2007 over de Gazastrook. Assaf heeft Hamas gesommeerd “om eerst haar verontschuldigingen aan te bieden aan het Palestijnse volk voor haar bloedige staatsgreep die de grootste schade heeft toegebracht aan de Palestijnse kwestie”.

Tijdens de burgeroorlog in Gaza van 2007 werden dozijnen aanhangers van al-Fatah vermoord door Hamas. De splitsing van de Palestijnse gebieden tussen de twee rivaliserende partijen hebben de onderhandelingspogingen voor de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël zwaar bemoeilijkt. Assaf zei ook dat uit de verklaringen die door Hamas werden afgelegd tegenover de Verenigde Naties valt af te dat de Hamas strijdkrachten oorlogsmisdaden hebben begaan door vanuit Gaza raketaanvallen uit te voeren op nabijgelegen Israëlische steden, in feite een bekentenis is dat dergelijke raketaanslagen de zaak van de gewone Palestijnen niet had geholpen.

‘Als 2 honden vechten om een been….’

Gaza, 4 februari 2010. Hamasleider Ismael Haniyeh ontvangt Nabil Shaath van al-Fatah in het vluchtelingenkamp Ash-Shati

Het dispuut over de zogenaamde ‘misinterpretatie’ van het rapport van Hamas komt op een nogal ongelegen moment. Al maanden tracht Mahmoud Abbas Hamas weer in het gareel te krijgen van de Palestijnse Autoriteit. Enkele dagen geleden bracht een officiële afgevaardigde van al-Fatah, Nabil Shaath, voor het eerst sinds de bloedige staatsgreep door Hamas in 2007, terug naar de Gazastrook in een officiële ontmoeting met Mahmoud al-Zahar en Hamasleider Ismael Haniyeh van Hamas, in een poging om de plooien tussen de 2 terreurorganisaties weer glad te strijken.

Nabil Shaath, een lid van de Centrale Raad van al-Fatah en voormalig minister voor Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, kwam er onder meer op bezoek in Gaza om er te spreken over de kwestie van de Gazaanse vluchtelingen. Al-Fatah wil de al-Fatahleden die in 2007 naar de Westelijke Jordaanoever zijn gevlucht, repatriëren naar Gaza. Nabil Shaath wilde nog even zijn oude huis in de Gazastrook bezoeken maar dat was in 2007 door aanhangers van Hamas geplunderd en tot de grond toe platgebrand.

Nu, bijna 3 jaar later nadat Hamas de verkiezingen won in Gaza, heeft Mahmoud Abbas – de leider van al-Fatah en de Palestijnse Autoriteit – nog steeds te maken met dezelfde grimmige realiteit. Om zijn ‘wil’ (?) om een eigen staat geloofwaardig te maken voor de wereld moet hij Hamas, dat de Gazastrook in handen heeft sinds het de PLO in de zomer van 2007 met geweld de Gaza buiten schopte, terug voor zich trachten te winnen. Alle moslimextremisten in ‘Palestina’ moeten weer op één lijn raken. Van de twee gewenste soevereine ‘Palestina’s’ is er duidelijk eentje teveel. Maar over één zaak zijn ze het met zijn allen roerend over eens: Israël ooit vernietigen. Benieuwd welke aap hij uit zijn mouw zal toveren om die ‘Wiedereinmachung‘ tussen Palestijnen onderling weer voor elkaar te krijgen. Is Abbas misschien ook een Man van God?…

Afbeelding hierboven: Broedertwist in Gaza, voorjaar 2007. Hamaspolitie en militanten van al-Fatah in de clinch met elkaar. Beide terroristische groepen leggen de schuld voor deze broedertwist bij de ‘Zionistische Satan’ Israël. Toch iets waar deze nijvere discipelen van de islamistische geweldscultuur het over eens kunnen zijn. Intussen slaan ze maar wat op elkaar in, wellicht om in conditie te blijven en waarschijnlijker nog: bij gebrek aan Joden in de Gazastrook. Balans tot dusver: 616 doden, 1.500 gewonden en duizenden vluchtelingen… voor het juiste begrip: allemaal Palestijnen dus…

Palestijnse broedertwist

De ‘broedertwist’ tussen Palestijnen onderling begon na de verkiezingen in de Palestijnse Autoriteit toen Hamas op 25 januari 2006 in de Gazastrook had gewonnen van al-Fatah, en 74 zetels veroverde tegenover 45 zetels voor de tot dan regerende al-Fatah partij. Fatah Premier Ahmed Qurei ruilde op 19 februari 2006 zijn stoel in voor de nieuwe premier van Gaza, Hamasleider Ismael Haniyeh, die een nieuw kabinet vormde zonder al-Fatah.

Vanaf dan begonnen de problemen. Het Kwartet voor het Midden-Oosten (Rusland, VS, EU en de VN), verscheidene westerse landen en de Arabische staten legden sancties op en schorsten elke buitenlandse hulp waarvan de Palestijnen afhankelijk zijn. Ze beloofden de steun te hervatten als Hamas aan drie eisen zou voldoen: Israël erkennen, het aanvaarden van gemaakte afspraken door de Palestijnse Autoriteit onder de vorige door al-Fatah geleide administratie en het afzweren van geweld. Ondanks de sancties waren de Hamasleiders toch in staat om voldoende geld binnen te smokkelen in de Palestijnse gebieden, vooral dan via de smokkeltunnels aan de grens van Gaza met Egypte. Aldus slaagden zij er niet enkel in om hun para-militaire apparaat in stand te houden maar nog verder uit te breiden. Met de hulp van Libanon, Syrië en vooral Iran kon het zich verder bewapenen om de strijd tegen Israël te verhevigen, gevolgd door een sterke stijging in raket- en mortieraanvallen die uiteindelijk tot het begin van de Gazaoorlog op 27 december 2008 zal leiden.

In de periode na de verkiezingen in Gaza bleven de spanningen tussen al-Fatah en Hamas van maart tot december 2006 maar toenemen. Fatah weigerde bevelen van Hamas aan te nemen en het begon wederzijdse aanslagen en afrekeningen te regenen. Op 15 december 2006 kondigde Mahmoud Abbas nieuwe verkiezingen aan in de Palestijnse Autoriteit om Hamas van de macht te stoten in Gaza. Hamas zag dit als een feitelijke poging tot een staatsgreep door al-Fatah zei dat het haar wettelijke term zou uitdoen. Hierna braken de gevechten uit tussen de twee politieke rivalen. Volgens een Palestijnse mensenrechtengroep werden tussen januari 2007 en mei 2007 zeker 616 Palestijnen gedood. De mensenrechtenbeweging Palestinian Independent Commission for Citizens’ Rights zegt dat 345 Palestijnen werden gedood tijdens bloedige afrekeningen in 2006 en tijdens de eerste vijf maanden van 2007 werden nog eens 271 Palestijnen vermoord door Hamas. Duizenden Fatahaanhangers vluchtten met de hulp van Israël vanuit de Gaza naar de Westelijke Jordaanoever. Honderden gewonde Fatahaanhangers werden verzorgd in Israëlische ziekenhuizen tot ze voldoende hersteld waren om naar de Westelijke Jordaanoever te reizen.

Het vervolg is bekend. Het aantal raket- en mortieraanslagen vanuit Gaza op willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israël steeg tot ongekende hoogte. Op 27 december 2008 brak het Gazaconflict uit toen het IDF bombardementen uitvoerde op strategische doelwitten in de Gazastrook, enkele dagen later gevolgd door de grondoperatie Cast Lead. Al-Fatah hield zich tijdens het 22-dagen durende offensief afzijdig, zeer tegen de zin en wanhoop van Hamas, dat herhaaldelijk Abbas en al-Fatah tevergeefs zal oproepen om de strijd tegen de ‘zionistische entiteit’ te hervatten. Tijdens de oorlog in Gaza, en de maanden die volgden na het einde van het conflict toen het IDF zich eenzijdig terugtrok uit Gaza, zal Hamas verder bloedig afrekenen met aanhangers van al-Fatah die in Gaza waren gebleven. Fatahleden werden verdacht van collaboratie met Israël, massaal gearresteerd, gefolterd, sommigen immobiel gemaakt door hen door de knieschijven te schieten en dozijnen anderen werden zonder vorm van proces ter plaatse doodgeschoten of levend van de daken te gooien.

Bronnen: Haaretz: Hamas backtracks: We didn’t apologize for rocket fire against Israel civilians van 6 februari 2010; Israël in de Media: Hamas heeft wel/geen spijt van raketaanvallen op burgers door Ratna Pelle en Wouter Brasse van 6 februari 2010; Yahoo News: Rivals slam Hamas for “apology” to Israelis door Nidal al-Mughrabi van 6 februari 2010; The Jerusalem Post: Hamas backtracks on missile apology van 6 februari 2010 en Sha’ath hopes Gaza trip will set Hamas-Fatah reconciliation door Khaled Abu Tomeh van 4 feburari 2010;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.