Israëlische film ‘Ajami’ genomineerd voor een Oscar

Een scene uit de film Ajami, een drama over politie en criminelen in de gemengde Arabische Joodse wijken van Jaffa

De Israëlische film Ajami werd in Hollywood geselecteerd als een van de vijf genomineerden films in de categorie Beste Buitenlandse Film. Het is reeds het derde jaar op rij dat een Israëlische film een nominatie in de wacht sleept en de negende nominatie in het geheel. De uitreiking van 81ste editie van de Oscars vindt plaats op 7 maart 2010.

De vorige genomineerde films waren films over de oorlog in Libanon, Ari Folman’s Waltz with Bashir en Joseph Cedar’s Beaufort. Sommigen hadden Samuel Maoz’s Lebanon verwacht, die de Gouden Leeuw won op het International Filmfestival van Venetië en winnaar van de Ophir Award, de hoogste filmonderscheiding in Israël. De andere genomineerde Israëlische films in het verleden tussen 1964 en 1985, waren Sallah, The Policeman, The House on Chelouche Street, I Love You Rosa, Operation Thunderbolt en Beyond the Walls.

Ajami, een drama over misdaad in de Israëlische havenstad Jaffa, werd gedirigeerd door Scandar Copti, een Israëlisch-Arabische christen en Yaron Shani, een Israëlische Jood. Het is hun filmdebuut en zij werkten zeven jaar aan de film met een rolbezetting die bijna helemaal uit niet-beroepsacteurs bestaat, meestal inwoners van Jaffa zelf. Het complexe verhaal gaat over de conflicten en allianties tussen Israëlische Arabieren en Joden, Arabische christenen en moslims, evenals Palestijnen afkomstig van de Westelijke Jordaanoever en Bedoeïenen. De film brengt het brutale leven met drugs, geweld en armoede in de gelijknamige Joods-Arabische wijk in Jaffa in beeld.

“Deze film is het resultaat van hard labeur door een groot aantal mensen,” zei producent Moshe Danon tijdens een persconferentie in Jaffa na de aankondiging. “Het Israëlische Film Fonds was de enige instantie die ons vanaf het begin steunde en ik denk dat deze nominatie het beste bewijs is waarheen creatieve vrijheid en vrijheid van meningsuiting ons toe kan leiden. Als een film als ‘Ajami’ deze status bereikt is dat in de eerste plaats een bron van trots voor het land, maar ook een grote overwinning voor filmische producties gemaakt hier in Israël, met bescheiden budgetten en onder moeilijke omstandigheden.”

Bronnen: The Jerusalem Post: ‘Ajami’ nominated for Oscar door Hannah Brown van 2 februari 2010; Haaretz: Israel’s ‘Ajami’ nominated for best foreign film Oscar van 3 februari 2010;Variety: Ajami review door Jay Weissberg van 22 mei 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.