Israëlische hulpteams in Haïti een voorbeeld voor de wereld

Israëlische soldaten en verplegers zoeken in het puin naar overlevenden

Commentaar bij deze foto en rechtsonder: IDF Search and Rescue teams in Port-au-Prince Haïti trekken hier een 52-jarige Haïtiaanse man uit het puin van een ingestort gebouw. Het team werkte 6 uren om de man te bevrijden, die ondanks de verwondingen op zijn ledematen en uitdrogingsverschijnselen, nog in vrij goede conditie bleek. Hij zat vier dagen opgesloten en slaagde dankzij de sms-essen met zijn gsm te communiceren met zijn redders en zo zijn locatie door te geven.

De chaos in Haïti is nog steeds totaal. Ook ons Belgisch B-Fast team is met een 60-tal mensen ter plaatse, maar moeten haast elke avond hun kleine hulppost verlaten wegens de toenemende onveiligheid. Elke ochtend bij het terugkeren is een deel van hun materiaal geroofd, vooral water en voedsel. Thans zal België 24 soldaten sturen naar Haïti om het medisch team de bescherming te bieden die ze nodig hebben. Zie ook De Standaard van heden: Massale steun, manke coördinatie

Israëlische hulpteams in Haïti een voorbeeld voor de wereld

Het enige hulpteam dat snel ter plaatse was met een volwaardig compleet hulpteam en duidelijk kosten nog moeite gespaard hebben om hulp te bieden aan de zwaar getroffen Haïtiaanse bevolking, is de Israëlische delegatie in Port-au-Prince. Met een hulpteam van ruim 250 mensen, inclusief ruim 120 soldaten om alles in goede banen te leiden, zijn de Israëli’s eraan de slag om levens te redden. Volg hier op de blog van het IDF om de dagelijkse activiteiten in Haïti van het hulpteam te vernemen.

Zoek-en reddingsteams werken de klok rond om de slachtoffers die vastzitten vanonder het puin te halen. Iedereen staat verbaasd hoe professioneel en uiterst volledig uitgerust de Israëlis een veldhospitaal hebben opgezet (afbeelding hierboven) in de buurt van het voetbalveld in Port-au-Prince, dat in staat is om maximaal 500 mensen te helpen per dag.

Een TV-ploeg van CNN was ter plaatse om een en ander te bekijken. Journaliste Elizabeth Cohen bezocht enkele van die hulpposten. Haar commentaar liegt er niet om. Van de pover opgezette Haïtiaanse en Amerikaanse hulpposten trekt ze naar de Israëlische en valt haar mond letterlijk open van verbazing. Duidelijk gegeneerd maakt ze de vergelijking met de Amerikanen (bekijk hier de beelden):

“This is like another world compared to the other hospital”, zegt ze, hoe is dat mogelijk dat….  “no one but the Israelian. accepted our patients..”, zegt een dokter haar, en “the Israëlian came from the other side of the world, what… how…?”

Verbazing en appreciatie alom over het Israëlische reddingsteam. De modernste apparatuur hebben ze meegebracht van Israël. Inderdaad, wat zelfs de Amerikanen niet vermogen, waar zij zelfs in deze huidige penibele omstandigheden niet toe in staat blijken, dat kunnen de Israëli’s wél, die nochtans van het andere eind van de wereld moeten komen. Het gekende Joodse citaat  ‘wie een leven redt, redt een volk‘ indachtig, wordt hier door Israël letterlijk toegepast.

Hieronder: videobeelden van het IDF veldhospitaal in Port-au-Prince van 18 januari 2010

Fotomateriaal met dank aan het maandblad en website van Joods Actueel: www.joodsactueel.be

Ook de Belgische CCOJB is solidair met de getroffen bevolking van Haïti. Daarnaast heeft de Belgische afdeling van B’nai B’rith te Brussel een bankrekening geopend om de hulp aan Haïti te financieren: bank Paribas-Fortis Bruxelles: 210-0267175-89 / IBAN BE45 2100 2671 7589 / BIC GEBABEBB.

Haïti 14 januari 2010: Israëlisch vliegtuig van El Al levert levensmiddelen en materiaal op luchthaven van Port-au-Prince

Bronnen: Cidi.nl: Israel stuurt reddingsteam naar Haiti van 13 januari 2010; Joods Actueel: Israël zet veldhospitaal op, 220 man al actief in Haiti van 16 januari 2010; The Jerusalem Post: Israelis race to save lives in devastated Haiti van 17 januari 2010; JDC: JDC’s Haiti Earthquake Disaster Response; Ynet News: ‘Jewish mission’ underway in Haiti van 15 januari 2010; Israel Defense Forces – IDF: Israeli Field Hospital Established in Haiti van 17 januari 2010

8 gedachtes over “Israëlische hulpteams in Haïti een voorbeeld voor de wereld

 1. Geerke, ik schud je de hand. En haal die Belgische dichter, ik meen Guido Gezelle, aan, met de volgende versregels over miskende schoonheid: “en zo hij miskend werd/ hij sprak ende loech / mij hoored mijn Schepper/ en dat is mij genoeg…” met veel excuses aan het Vlaams waarin ik vast grove fouten maakte.
  Israel doet wat het weet te moeten doen en trekt zich niets aan van de vaak schandelijke commentaren in de wereld. Brabosh is een weldoende uitzondering, een Website die ik iedereen aan kan bevelen.

  Like

 2. Het is fantastisch wat Israel hier presteert. Zoveel menslievendheid daar kunnen andere landen nog veel van leren.

  Like

 3. Disproportioneel. Een van de verwarrende woorden die men aan “Israel” lijmde. Inzake hulpverlening in nood heeft Israel de eigen criteria en deze worden door een spottende wereld in diep onbegrip bekeken. Argwanend roepen sommigen dat Israel een “charme offensief” pleegt, om “goed te maken” wat er in Gaza gebeurde, alsof het Israel zou zijn dat hier goed kan maken wat de terreur misdreef. En Israel? Israel doet wat gedaan moet worden, zonder zich iets aan te trekken van valse beschuldigingen, zonder zich op de borst te gaan slaan om prijzende woorden. Wat duidelijk overkomt dat is hoe de mensen in Haiti goud van klatergoud kunnen onderscheiden. Daar waar alle conventies wegvallen worden de Israeli’s, hun Bijbelse taal sprekend, wel degelijk gezien als G’dgezonden redders vanuit een werelddeel waar aards en hemels Jeruzalem elkaar raken.

  Like

 4. Op http://www.road90.com/ zag ik een filmpje met de titel “The disproportianate help of Israel to Haiti”.
  Israelische humor:-) Natuurlijk werd met de term “disproportionate” verwezen naar “disproportioneel geweld”, een term die de hele wereldpers recentelijk nog gebruikte mbt Israel.

  Like

 5. Hoe goed is het om even waarheid te horen over Israel. Even (en hoe spoedig zal men het weer vergeten naar ik vrees) werd de wereld een spiegel waarin het ware Israel zichtbaar wordt. Een land van diepe menselijkheid, ware naastenliefde en daarbij onontbeerlijke vindingrijkheid, het kunnen improviseren met schamele middelen.
  Even zie ik in de spiegel, de wereld, hoe “hebt Uw naaste lief gelijk Uzelve” vanuit het Jodendom komende, door de wereld aldus wordt erkend. Is het niet diep tragisch dat een soort van zondvloed nodig is om leugens te bedelven, waarheid naar de oppervlakte te brengen? Mag ik als Israeli verzuchten:”al tishkach, vergeet dit toch niet, oh wereld”? Al tishkach.

  Like

 6. Israel is altijd een van de eerste landen als er een aaedbeving is.In Mexico,Turkije etc, ook 2 jaar geleden met de vreselijke bosbranden in Griekenland en ook met de tsunami.Gelukkig dat de CNN er wat over heeft laten zien want dat gebeurt haast nooit.Skynews op zondagavond was een van de eerste zenders die de geboorte van de baby Israel liet zien.

  Like

 7. Er is ook een blijvende herinnering voor Israel: de baby die geboren is in het IDF hospitaal is Israel genoemd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.